48
None

4 februarie - Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în regim de pandemie!

Apel la acțiune pentru implementarea unui Plan Național de Cancer și în România

În contextul lansării Planului European de Cancer și al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul și tratamentul cancerului, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea și adoptarea unui Plan Național de Cancer menit sa reduca provara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluție pentru ca in România să se reducă incidența și mortalitatea prin cancer și totodată să crească calitatea vieții pacienților oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi și prin utilizarea eficace si eficientă a resurselor disponibile. Acest instrument (PNC) va face parte din strategia de siguranță națională!

Pacienții oncologici sunt extrem de vulnerabili în fața provocarilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situația este amplificată de lipsa unui Plan Național de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin:

 • prevenție si screening,
 • prevenție prin vaccinare,
 • stabilirea unui parcurs clar pacienților oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament și viața cu cancer (MONITORIZARE)
 • creionarea unor strategii clare în situații critice ce vulnerabilizeaza si mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.)
 • identificarea de urgenta a unor soluții pentru situațiile în care accesul la investigații și tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piață a unor medicamente, , exportul paralel)
 • inregistrarea adecvata a cancerului pe baze populationale, compatibila cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esential pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologica a bolii, monitorizarea progresului in atingerea obiectivelor de proces si rezultat asumate, evaluarea eficacitatii interventiilor planificate, etc. In lipsa unui Registru National de Cancer este important ca macar datele colectate de registrele de cancer regionale functionale sa fie corroborate si analizate integrat, asa incat sa creioneze o imagine cat mai reprezentativa a poverii bolii in Romania.

Un Plan Național de Cancer pentru Romania este absolut necesar pentru managemetul integrat al pacientului oncologic. Planul National de Cancer se impune a fi implementat ca document strategic cadru pentru combaterea și controlul cancerului la nivel național.


“Din păcate, așa cum o știam deja din sondajele și datele strânse de noi anul trecut de la pacienți și așa cum confirmă acum și datele oficiale recente, pandemia a avut implicații majore asupra diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici. De aceea, în 2021 solicităm autorităților să isi facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament și monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluții tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanța (telemedicină, monitorizarea la distanță a unor parametri medicali etc.) a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.

Lipsa Planului Național de Cancer nu a făcut decât să genereze victime o data ce accesul la investigații și tratamente a fost restricționat prin acel Ordin de Ministru care prioritiza doar asistență medicală asigurata urgențelor.

Având în vedere evoluția galopantă a cancerului si implicatiile sale socio-economice, acestă afecțiune trebuie să fie abordată ca o urgență si tratata cu prioritate.

În anul 2020, diagnosticarea a scăzut cu 30-40 la sută față de 2019. Dacă în 2019 au fost diagnosticați 11.000 de pacienți cu cancere bronhopulmonare, în 2020 cifra a scăzut la 8.000. Despre decese, ce să mai vorbim: 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, față de noiembrie 2019. Cine răspunde pentru aceste decese, care au fost mult mai numeroase decât cele din timpul războaielor? De ani de zile asistăm la adevarate tragedii ce se petrec în spitalele noastre unde, dacă nu murim de boala noastră, ne omoară sistemul!

Lipsa accesului la investigații și tratamente reprezintă doar o parte a cauzelor deceselor amintite anterior. Considerăm că și strategia de vaccinare este greoaie pentru pacienții cronici, și, in ciuda efortului unor lideri de opinie din sănătate pentru a-i convinge că este bine să se vaccineze, programările și deciziile favorabile vaccinare trenează. De aceea, reiterăm necesitatea implementării de urgență a unui plan național de cancer, implicit a unui Registru Național de Cancer.

"Un gram de prevenție este echivalent cu o tonă de medicamente!"

 • Este timpul să demarăm o campania de conștientizare a importanței efectuării
  controalelor medicale anuale
 • Este necesară o campanie de informare și educare publică cu privire la necesitatea efectuării setului anual gratuit de analize de sânge (cu recomandarea medicului de familie)
 • Este important să atragem atenția atât asupra propriei stări de sănătate, cât și a celor dragi nouă

PROBLEME SEMNALATE DE PACIENȚI ÎN ULTIMA PERIOADĂ PRIN CALL CENTER FABC - SUPORT PACIENT – 021 253 0591
1.    Pacienții consideră că majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem în sine, atât în
mediul public, cât și în cel privat.
2.    Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienții sunt nevoiți să
cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigații.
3.    Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu
sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient.
4.    Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedură decontată intervalul de așteptare atinge 6 - 8 luni - fapt confirmat public și de medici
5.    Comunicarea cu personalul medical și spital în general (în unele locuri) este foarte
dificilă, indiferent că este sau nu pandemie.
6.    Pacienții semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.
7.    Comunicarea medic - pacient este foarte dificila spre zero (în unele locuri); medicul nu explică sau nu răspunde concret întrebarilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului si a suprasolicitarii.
8.    Personalul medical este insuficient! Lipsa specialiștilor din sistem generează cozi la ușa cabinetului de pana la 8-12 ore!
9.    Majoritatea pacienților semnalează faptul că plafoanele de la CJAS se consumă mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii si tratament.
10.    Sunt semnalate ambiguități sau condiții mult prea restrictive pentru pacienții are au nevoie de încadrare în grad de handicap.
11.    Pacieții consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuțiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiți să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigații, proceduri, etc.
12.    Pacientii care nu au informații elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu știu unde să se adreseze prima dată, se duc în ,,orb” și accesează potențiale investigații în funcție de bănuielile proprii.
Considerăm că medicul de familie reprezintă primul îndrumator și trebuie să fie alături
de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.
13.    Exista echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialiști - ori nu exista deloc, ori activează insuficient.
14.    Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din rețeaua cu circuit deschis, lipsă ce agraveaza starea de sănătate a pacienților.
15.    Întreruperea tratamentelor pacienților oncologici fără o argumentare științifică, cel puțin la nivel EU.
16.    Accesul anevoios în spitale, din cauza testării SARS-CoV-2 și a organizării defectuoase a traseelor.
17.    Discriminarea negativa a pacienților oncologici față de pacientii infectati cu Covid, ultimii avand prioritate ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat specific, la timp și fără amânări dat fiind natura iminenta a bolii !!!
18.    Vaccinarea pacienților oncologici, între incertitudine și adevăr.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha