4
None

Care este situația persoanelor care trăiesc cu HIV în România?

Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA se confruntă adesea cu situații umilitoare în contact cu sistemul de sănătate din România. 84% reclamă că se confruntă cu stigmatizare și 79% cu discriminare, iar 63% din persoanele care au participat la studiu reclamă situații de refuz al unor servici medicale din cauza statutului HIV/SIDA. În plus, deși legislația națională le oferă persoanelor care trăiesc cu HIV accesul gratuit la tratament, aceștia se confruntă adesea cu lipsa tratamentului din spitale. Sunt concluziile cercetării „Situația HIV/SIDA în România”, realizată de Asociația ACCEPT și ECPI, disponibilă online pe site-ul acceptromania.ro, precum și pe rețelele sociale ale Accept România, începând cu 15 octombrie.

Puteți viziona online conferință de lansare a rezultatelor cercetării Situația HIV/SIDA în România.

Cercetarea Situația HIV/SIDA în România - Înțelegerea provocărilor întâmpinate de persoanele care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de sănătate, a cadrului juridic și a programelor de prevenție  analizează în profunzime problemele cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV în România și identifică carențele cadrului juridic național care guvernează programul de tratament și măsurile de prevenție. Rezultatele cercetării dezvăluie inconsistențele din cadrul sistemului de sănătate în relație cu persoanele care trăiesc cu HIV, dar și felul în care pandemia COVID-19 a impactat accesul acestora la serviciile de sănătate.


Persoanele ce trăiesc cu HIV preferă să nu solicite ajutorul autorităților deoarece se tem de expunerea publică. Ele apelează adesea la ONG-uri (54%) pentru a le solicita ajutorul și a le cere îndrumare. Cu sprijinul ONG-urilor, cei mai mulți pacienți au identificat posibile soluții la care pot apela atunci când nu își primesc tratamentul integral. Aceste soluții de urgență nu sunt puse la dispoziția pacienților de către autoritățile statului, ci apar în urma eforturilor individuale ale pacienților și a diferiților activiști sociali ce sunt implicați în lupta anti HIV/SIDA.

Rezultatele cercetării arată că deși România are un cadru juridic cu trăsături menite să asigure o protecție formală a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, există multe cazuri în care aceste prevederi nu sunt respectate. Un exemplu clar în acest sens sunt prevederile legale privind accesul gratuit la tratament care deși există, în practică nu sunt suficiente. Acest lucru reiese clar din studiul sociologic care semnalează probleme semnificative în asigurarea calității și continuității tratamentului. Este necesar un sistem administrativ și bugetar care să și susțină realizarea în concret a acestui obiectiv. În acest sens, absența unui plan național HIV/SIDA (în ciuda prevederilor legale care solicită obligativitatea realizării acestuia) a fost identificată ca una dintre cauzele care au condus la dificultățile privind accesul la medicamente din ultima perioadă.

„Guvernul României, indiferent de culoarea sa politică, trebuie să respecte legea. În ciuda obligațiilor imperative din legea HIV/SIDA, nu avem în 2022 nici strategie, nici plan la scară națională cu măsuri de prevenire de la bugetul de stat, nici o Comisie interministerială și intersectorială care să supravegheze și monitorizeze politicile publice din acest domeniu al sănătății. Avem în schimb o prăbușire a testărilor din perioada COVID și o creștere constantă a infectărilor, în paralel cu întreruperi rușinoase de tratament care pun în pericol viața pacienților.  Vom susține cazurile celor care vor acționa statul în judecată pentru a-și apăra dreptul la sănătate și nediscriminare”, a declarat Florin Buhuceanu din partea Asociației ACCEPT.

Despre cercetare

Cercetarea „Situația HIV/SIDA în România - Înțelegerea provocărilor întâmpinate de persoanele care trăiesc cu HIV” a fost realizată în perioada iulie 2021 - mai 2022, și a inclus trei etape de cercetare.

Cercetare calitativă realizată prin 13 interviuri în profunzime cu actori sociali relevanți subiectului investigat (persoane care trăiesc cu HIV, activiști din domeniul HIV/SIDA, activiști din domeniul sănătății sexuale și reproductive și drepturile femeilor și persoane din cadrul sistemului de sănătate).

Cercetare cantitativă realizată pe un eșantion de 139 de respondenți (persoane LGB/MSM, persoane care trăiesc cu HIV, persoane ce practică sexul comercial, persoane transgender, persoane fără adăpost) din 24 de județe, cu vârste între 18 și 65 de ani.

Cercetarea juridică care analizează cadrul normativ relevant în domeniul HIV/SIDA.

Cercetarea „Situația HIV/SIDA în România - Înțelegerea provocărilor întâmpinate de persoanele care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de sănătate, a cadrului juridic și a programelor de prevenție” a fost realizată de expertele Adina Ghiocel-Pașcu, Anamaria Dinu și Ștefi Ionescu, pentru Asociația ACCEPT și ECPI. 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha