48
None

Dr. Claudiu Hopîrtean: ”Radioterapia stereotactică a revoluționat tratamentul cancerului pulmonar în stadii incipiente”

Cancerul pulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele din România, deși metodele de intervenție sunt din ce în ce mai eficiente. Condiția, însă, este ca boala să fie depistată la timp, iar tratamentul să intervină în stadii incipiente explică Dr. Claudiu Hopîrtean, medic primar radioterapie.

Anual, luna noiembrie este dedicată conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar în încercarea de a combate lipsa de informaţie cu privire la frecvenţa şi gravitatea maladiei care, în România, reprezintă prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele. În fiecare an, 10.770 de români sunt uciși de cancerul bronhopulmonar, în condițiile în care aproximativ 75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive. Cu toate acestea, metodele de intervenție se pot dovedi salvatoare atunci când cancerul pulmonar este depistat la timp.

”Radioterapia stereotactică (SBRT) a revoluționat tratamentul cancerului pulmonar în stadii incipiente, iar în comparație cu radioterapia convențională oferă rezultate superioare de control local și de supraviețuire, costuri mai mici, fiind un tratament mult mai pe placul pacientului. SBRT oferă rezultate de supraviețuire și control local cvasisimilare cu cele ale intervenției chirurgicale, cu un risc mult redus de morbiditate indusă de tratament, ceea ce face ca SBRT să fie tratamentul de elecție pentru pacienții cu risc operator crescut. Rezultatele încurajatoare obținute în cazul acestor pacienți a făcut ca SBRT să fie investigat și la pacienții cu cancer pulmonar stadiul I operabil sau ca boost (suplimentare de doză) la radioterapia convențională în cazul pacienților cu boală avansată locoregional. Totodată, iradierea pulmonară prin tehnica SBRT a deschis calea către iradieri ale altor organe cum ar fi pancreasul, ficatul și alte țesuturi moi”, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, medic primar radioterapie cu competență în radiochirurgie și radioterapie stereotactică.

Radioterapia stereotactică a corpului (SBRT) se administrează în una sau mai multe ședințe de tratament și se adresează tumorilor mici din torace, abdomen sau pelvis, care nu pot fi îndepărtate chirurgical sau tratate cu radioterapie convențională. Mai exact, fasciculele sunt livrate din mai multe unghiuri și se întâlnesc la nivelul tumorii. Astfel, tumora primește o doză mare de radiații, iar țesuturile din jurul ei primesc o doză mult mai mică, fapt care scade riscul apariției efectelor secundare. De altfel, simptomul cel mai frecvent întâlnit este o stare pasageră de oboseală.

De-a lungul timpului, foarte multe studii au evaluat eficacitatea SBRT în tratamentul cancerului pulmonar incipient. Studiile STARS și ROSEL au comparat SBRT cu intervenția chirurgicală (lobectomie) la pacienții cu cancer pulmonar în stadii T1-T2 și au arătat date similare de supraviețuire fără recidivă la 3 ani, iar supraviețuirea la 3 ani fost de 95% pentru SBRT și 79% pentru chirurgie”, a încheiat Dr. Claudiu Hopîrtean.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha