48
None

Importanța managementului durerii în cancer. Care sunt opțiunile pacienților oncologici - de la medicație, la meditație sau canabis

După diagnosticul pus la timp și administrarea cât mai rapidă a unui tratament potrivit, terapia durerii este un aspect tot mai important care are efecte majore în calitatea vieții pacienților oncologici și a modului în care aceștia tolerează și răspund la tratament, explică Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie și terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital. 


În cazul pacienților oncologici, durerea poate fi provocată de evoluția, extinderea și invazia locală sau la distanță a fenomenului neoplazic a tumorii. De exemplu, în cazul cancerului de pancreas, evoluția prin invazia trunchiului celiac va duce la durere locală, pe când o metastază osoasă va provoca o durere atroce, vie, la distanță. ”Terapia durerii poate ajuta la gestionarea suferințelor cauzate de tumoră și extinderea loco-regională sau la distanță a acesteia, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților. Durerea poate afecta performanța fizică și emoțională a pacientului, precum și capacitatea acestuia de a se bucura de activități sau de relațiile cu cei din jur, care îi oferă susținerea atât de importantă pe parcursul tratamentului”, explică Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie și terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital.

Astfel, potrivit specialistului, durerea poate fi nociceptivă, inflamatorie și neuropată sau neurogenă. Durerea nociceptivă se referă la cea cauzată de un traumatism extern, ca atunci când o persoană s-a lovit cu piciorul de marginea patului. Durerea inflamatorie este dată de o inflamație care afectează țesuturile nervoase responsabile de transmiterea durerii, cum ar fi o artrită care va provoca suferință în zona genunchiului. Cea neurogenă se referă la durerea dată de afectarea țesutului nervos, de multe ori fără expresie fizică, o durere care este frecvent descrisă de pacienți ca o arsură, ca o furnicătură, ca o durere vie, atroce.

În acest context, terapia durerii poate include medicație, terapie fizică, intervenții asupra plexurilor nervoase sau psihologice și poate ajuta la controlarea simptomelor și la îmbunătățirea stării generale a pacientului.

Ce presupune terapia durerii în oncologie? 

În oncologie, terapia durerii are mai multe etape și mai multe posibilități de tratament. Vorbim de medicație, de la analgezice uzuale (paracetamol, algocalmin), până la cantități foarte mari de opioide. Avem apoi și zona de management al durerii, zona intervențională de terapie a durerii, care implică infiltratia, ablația termică sau chimică a diferitelor plexuri nervoase, implantarea de sisteme fizice sau electronice capabile să distribuie medicamente analgezice în spațiul epidural”, explică Dr. Mociu.

În asigurarea unei calități crescute a vieții pentru pacienții oncologici, medicii nu ignoră nici terapii alternative de management al durerii. ”Sunt anumite tehnici de meditație despre care s-a dovedit că pot rezolva și anumite probleme de durere, și acum la modă și foarte studiat începe să devină canabisul. În anumite țări chiar este recomandat și aprobat pentru pacienții oncologici. Ar fi de menționat tot aici și terapia Scrambler, care e un dispozitiv folosit în trecut în campanii militare sau în cazul soldaților răniți în război, care are rolul de a reorganiza și de a reeduca modul în care creierul percepe durerea. Adică se transmite durerea, dar creierul nu o mai percepe ca durere”, a declarat specialistul.   


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha