Summit 1.0 pentru Prevenția HPV: Screening și Vaccinare

Afisari: 379

Perioada: 19 iunie 2024, București

Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) și Societatea Română de HPV au plăcerea de a anunța organizarea Summitului 1.0 pentru Prevenția HPV: Screening și Vaccinare, un eveniment de importanță majoră dedicat sănătății publice și prevenției cancerului. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, intrarea A1 (Senatul României), între orele 08:00 și 18:00.

Descrierea Evenimentului

Summitul 1.0 pentru Prevenția HPV se dorește a fi o platformă de colaborare între experți în sănătate, factori de decizie și reprezentanți ai societății civile pentru a aborda problemele critice legate de infecția cu HPV și prevenția cancerului prin screening și vaccinare. Agenda evenimentului include prezentări științifice, perspective guvernamentale, acțiuni ale ONG-urilor, discuții despre bune practici la nivel mondial, precum și perspective ale industriei.

Contextul Actual

Rata mortalității evitabile în România este a treia cea mai ridicată din UE, iar mortalitatea de cauză tratabilă în România este de peste două ori mai mare decât media europeană în contextul în care cheltuielile pe cap de locuitor pentru sănătate în România au fost cele mai scăzute din UE în 2021. Adoptat în noiembrie 2022, Planul național de combatere a cancerului urmărește să garanteze o abordare integrată și multidisciplinară a tratamentului împotriva cancerului, inclusiv o redefinire a parcursului pacientului; deși prevenția și screening-ul sunt parte integranta a acestui plan, subprogramele de screening organizat pe baze populaționale întârzie să funcționeze la nivel național.

Conform Profilului de țară al României din 2023 publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), OMS și Comisia Europeană, care prezintă o analiză comparativă a stării de sănătate și a performanțelor sistemelor de sănătate din cele 27 de țări membre ale UE, România se situează pe ultima poziție în privința acțiunilor de prevenire a cancerului de sân și de col uterin.

Datele din ancheta europeană de sănătate realizată prin interviu (EHIS) din 2019 arată că doar

25,3 % dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 69 de ani din România au raportat că au efectuat screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin în ultimele 24 de luni – sub  media UE de 59,9 %.

Conform Campaniei Prevenția cancerului de col uterin – ianuarie 2024 – Analiză de situație elaborată de Ministerul Sănătății în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publica, care citează datele Sistemului European de Informații cu privire la cancer (ECIS), în 2022 România continuă să înregistreze cea mai mare incidență (36,2/100.000 femei, de 5 ori mai mult decât în Finlanda – 6,4/100.000 femei) și mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/100.000 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/100.000 femei).

Infecția cu virusul HPV este principala cauză a dezvoltării cancerului de col uterin, motiv pentru care acesta este considerat prevenibil în proporție de 99% prin metode de prevenție primară (vaccinarea împotriva HPV) și secundară (testare HPV, examen citologic Babeș-Papanicolau). Țări precum Australia și Norvegia au declarat că au eradicat această formă de cancer prin programe active și eficiente de screening.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 inițiativa "Cervical Cancer Elimination Day of Action", având ca obiective vaccinarea a 90% din populația țintă împotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin pentru cel puțin 70% dintre femeile eligibile, de două ori în timpul vieții, și asigurarea tratamentului pentru 90% dintre femeile cu leziuni cervicale sau rezultate pozitive la screening, incluzând cazurile care necesită îngrijiri paliative, până în 2030.

Obiectivele Evenimentului

  • Politici de sănătate: Analiza și discuții privind politicile de sănătate din perspectivele factorilor de decizie.
  • Argumentație științifică: Prezentarea implicațiilor infecției HPV asupra sănătății populației și beneficiile aduse de programele de screening și vaccinare.
  • Educație și conștientizare: Propuneri pentru includerea orei de sănătate în curicula școlară, campanii media și spoturi publicitare pentru creșterea conștientizării publice.
  • Educație pentru profesioniștii din sănătate: Conferințe și webinarii pentru medicii de familie, cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele privind screening-ul și vaccinarea.
  • Extinderea ariei medicale de furnizori de servicii pentru vaccinare și screening.
  • Modele de bune practici: Prezentarea și discutarea modelelor de succes din alte țări europene.

Detalii despre Organizatori

Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) este organizație profesional-științifică non-profit înființată în 2021, al cărei scop este promovarea medicinei preventive și screening-ului bolilor oncologice și cronice.

Misiunea SRMP este de a îmbunătăți sănătatea individuală și publică a populației prin dezvoltarea și diseminarea eficientă de programe și campanii informative despre bolile cronice și oncologice,  promovarea de strategii de prevenire și gestionare a acestora, promovarea și facilitarea de colaborări interdisciplinare, educație și sensibilizare a comunităților de pacienți. SRMP se adresează atât specialiștilor din domeniul medical, factorilor de decizie, cât și populației în general.

Societatea Română de HPV este o societate medicală care reunește personalități și cadre medicale din toate specialitățile ce se confruntă cu infecția HPV, al cărei scop este realizarea unui liant util în crearea, susținerea și dezvoltarea de programe naționale. Societatea Română de HPV vine atât în sprijinul specialiștilor din România în ceea ce privește accesul la informare, schimb de experiență și găsirea de soluții în tratarea corectă și la timp a cazurilor de HPV, cât și de a facilita accesul acestora la acțiunile și descoperirile care au loc în străinătate pe tema acestei afecțiuni.

Participanți și Transmisiune

Cu această ocazie, SRMP care susține pentru implementarea centrelor de screening integrate pentru cancerele de col uterin, sân, colorectal, prostată și pulmonar, lansează o propunere de ghid de screening pentru cancerul de col uterin. La elaborarea acestui ghid sunt invitați să colaboreze Societatea Română de Oncologie, Societatea Română de Obstetrică Ginecologie, Societatea Română de Colposcopie și alți experți în domeniu.

Printre speakerii de prestigiu care vor participa la summit se numără:

  • Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Președinte Societatea Română de HPV
  • Prof. Dr. Mihaela Grigore, fondator Societatea Română de Colposcopie
  • Dr. Mihaela Badea, fondator Societatea Română de Colposcopie
  • Șef de Lucrări Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Secretar General Colegiul Medicilor din România
  • Conf. Dr. Răzvan Hainăroșie, Președinte Comisia de ORL a Ministerului Sănătății
  • Dr. Răzvan Curcă, Președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății
  • Consilier prezidențial Conf. Dr. Diana Loreta Păun
  • Dr. Valeria Herdea, Președinte CNAS
  • Dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager, WHO România
  • Asis. Univ. Dr. Vlad Rotaru, Coordonator pe regiunea de SE a României Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul de col uterin
  • Florina Bonifate, Secretar General Colegiul Farmaciștilor din România

Summitul va fi transmis live pe platforma Zoom  și este deschis prezenței mass-mediei, cu scopul de a lărgi conștientizarea publică asupra importanței participării la programele de sănătate desfășurate în România.

Vă așteptăm să ni se alăturați la acest eveniment deosebit, pentru a contribui împreună la creșterea ratei de vaccinare și la reducerea incidenței cancerului de col uterin în România.

Pentru mai multe informații și înscrieri, vă rugăm să vizitați site-ul srmp.ro sau pe site-ul conferintemedicale.ro.

https://conferintemedicale.ro/produs/prevention-summit-1-0-hpv-screening-and-vaccination/


 


Organizator: https://conferintemedicale.ro/produs/prevention-summit-1-0-hpv-screening-and-vaccination/