60
None

94% din populația rurală ar merge preventiv la medicul specialist dacă acesta ar veni în sat.

  • Caravanele medicale și screeningul sunt soluțiile pentru diagnosticarea timpurie.

1129 de persoane din mediul rural au beneficiat în perioada septembrie- noiembrie de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 94% dintre acestea au spus că ar merge preventiv la medicul specialist dacă acesta ar veni în sat și doar 18% ar merge la controale regulate preventive la spitalele din cele mai apropiate orașe.

„Românii vor aibă grijă de sănătatea lor, dar pentru cei din mediul rural, serviciile medicale sunt de cele mai multe ori inaccesibile – fie că sunt departe de pacient, fie că oamenii nu au bani sau mijloace de transport să ajungă la spital. Caravanele medicale și screeningul sunt soluțiile pentru diagnosticarea timpurie. De 11 ani spunem <Nu am făcut destul>! Adică oricâte eforturi am face, oricâte caravane am organiza, dacă nu reușim avem programe de screening la nivel național înseamnă, de fapt, nu am făcut destul, oamenii se vor îmbolnăvi și vor muri cu zile!” spune Cezar Irimia, președintele FABC.


Caravana „Nu am făcut destul”, ediția a XI-a, s-a desfășurat în perioada 28 septembrie - 24 noiembrie 2024 și a inclus analize de sânge, urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, test de sângerări oculte, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii și calculul indicelui de masă corporală. Aceste testări au fost realizate de către medici specialiști, asistente medicale și elevi la școli postliceale sanitare.

Calendarul ediției din 2024:

-  28 septembrie, 5 & 6 octombrie - Ciucurova, jud. Tulcea

-  5, 12 & 13 octombrie - Chirnogeni, jud. Constanța

-  12, 19 & 20 octombrie – Berești-Tazlău, jud. Bacău

-  19, 26 & 27 octombrie - Gratia, jud. Teleorman

-  26 octombrie, 2 & 3 noiembrie – Blăgești, jud. Bacău

-  2, 9 & 10 noiembrie - Topolog, jud. Tulcea

-  9, 16 & 17 noiembrie – Vintilă Vodă, jud. Buzău

-  16, 23 & 24 noiembrie - Balaci, jud. Teleorman


Au fost câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite (prima zi) s-au recoltat probele de sânge, urină și fecale, iar în a doua vizită (două zile, la o săptămână distanță), după venirea rezultatelor de la analize, s-au alăturat și medicii pentru investigații amănunțite. Costul total estimat al analizelor de care a beneficiat o persoană în caravană este de 1.600 lei.

„România se află pe primele locuri în Europa la mortalitatea prin afecțiuni tratabile și prevenibile, precum și la ratele deceselor cauzate de cancer. Mai mult, în România, nu este funcțional niciun program de screening. În acest context, Societatea Română de Medicină Preventivă a creat un Plan Național de Screening. Propunem înființarea unor Centre Regionale de Screening care să ofere servicii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, cancerului mamar, cancerului colorectal, cancerului pulmonar și cancerului de prostată.” spune conf. dr. Roxana Bohîlțea, președinta Societății Române de Medicină Preventivă.

„Vorbim de necesitatea caravanelor și screeningului, dar realitatea din teren este dramatică. Noi am mers cu caravana anul acesta în cinci județe, iar în două dintre ele, femeile nu își pot face mamografie gratuită în spitalele de stat. În Teleorman, spitalul nu are contract cu CNAS pentru servicii de mamografie, iar în Buzău nici măcar nu există mamograf.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.


„Realizarea periodică a analizelor medicale joacă un rol esențial în sănătatea publică, contribuind la prevenirea bolilor, diagnosticarea timpurie și monitorizarea eficientă a evoluției acestora. Synevo România susține caravana „Nu am făcut destul” încă de la prima ediție, ajutând la creșterea calității vieții și a sănătății pentru un număr considerabil de persoane din comunitățile rurale. Apreciem devotamentul echipei implicate și reafirmăm angajamentul nostru de a facilita accesul comunităților și medicilor la tehnologii moderne de diagnostic, indispensabile pentru luarea unor decizii medicale rapide și bine informate”, a declarat Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România.

Caravana „Nu am făcut destul” ediția a XI-a, în cifre:
În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.129 de persoane. Dintre acestea,
-  74% sunt femei, 26% bărbați
-  60% au vârste de peste 50 de ani
-  78% suferă de obezitate sau au exces ponderal
-  32 persoane suferă sau au suferit de o formă de cancer (7 de col uterin, 4 de sânge, 3 colorectal, 3 rinolaringian, 3 esofagian, 2 mamar, 2 pulmonar, 2 melanom, 1 rinichi, 1 vezică, 1 tiroidă, 1 ovarian, 1 gastric, 1 creier)
-  250 persoane au rude care suferă sau au suferit de cancer.

Cancerul mamar
- 1 caz de cancer mamar depistat și încă două suspiciuni mari, la care urmează biopsia.
- 799 ecografii efectuate
- 20 recomandări de mamografii
- 16 mamografii efectuate
- Dintre femeile prezente în caravană, 69% nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară sau o mamografie, iar 22% și-au făcut în urmă cu mai mult de doi ani. Doar 9% și-au făcut o ecografie sau mamografie în ultimii 2 ani.
- 25% dintre femei au declarat că nu și-au autopalpat sânii niciodată.

Cancerul de col uterin
- 57% dintre femeile prezente în caravană au declarat că nu au făcut niciodată un test HPV sau Papanicolau (22%) sau l-au făcut în urmă cu mai mult de 3 ani (35%).
- Doar 14% au făcut testul HPV sau Papanicolau în ultimul an și 29% dintre beneficiare l-au făcut în ultimii trei ani.

Cancer renal, urotelial și prostată
- 571 persoane au beneficiat de consultații și ecografii realizate de un medic specialist
- 35 recomandări de control urologic suplimentar, dintre care 19 pentru prostată și 12 pentru rinichi.
- 7% din bărbații testați au valori crescute ale PSA, ceea ce recomandă investigații imagistice suplimentare.

Analize de sânge și urină
Un procent îmbucurător este legat de analizele de sânge: 52% dintre beneficiari au declarat și-au făcut analizele de sânge anul acesta.

La analizele efectuate de noi, rezultatele arată că:
- 11% au valori crescute ale enzimelor hepatice, ceea ce înseamnă afectarea ficatului,
- 3% au afectare a ratei de filtrare glomerulară, ceea ce înseamnă afectare renală,
- 26% au modificări la analiza urinei cu prezență de hematii și leucocite ce sugerează fie infecții de tract urinar, fie afectarea filtrării glomerulare,
- 4% au infecții urinare confirmate prin urocultură,
- 4.5% au anemie,
- 4.8% au număr crescut de eozinofile, ceea ce sugerează prezența unei alergii.

Testele de sângerări oculte (sânge în fecale)
- 93% dintre persoanele prezente în caravană au spus că nu au făcut niciodată așa ceva.
- Pentru 4% dintre persoanele testate în caravană există suspiciunea unei leziuni la nivelul colonului.


Chestionar despre boli pulmonare
Beneficiarii caravanei au avut la dispoziție și un chestionar pentru evaluarea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni pulmonare, care a arătat că 7% au un risc crescut și au fost îndrumați către un consult de specialitate. 13% au un risc moderat și 80% au un risc scăzut.

Chestionar despre prostată
Bărbații prezenți în caravană au putut completa chestionarul numit Scorul Internațional al Simptomelor Prostatei, care este un instrument util care evaluează gradul simptomelor tractului urinar inferior și calitatea vieții. Rezultatele arată 16% dintre respondenți au simptome severe, 40% au simptome moderate și 44% au simptome ușoare.

Context:
  • Un raport al Organizației Europene de cancer arată România este pe ultimul loc dintre cele 27 de țări EU în ceea ce privește rata de screening pentru cancerul de sân, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical și pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal.
  • Mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E.
  • În România, rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul mamar este sub media UE (75% la noi comparativ cu 82% în UE).
  • Cheltuielile cu sistemul de sănătate în anul 2021 în România au fost mai puțin de jumătate din media țărilor din UE.
  • România alocă pentru prevenție de patru ori mai puțin decât media țărilor din UE.

În 11 ediții, caravana „Nu am făcut destul” a testat peste 12.600 pacienți și a diagnosticat 34 cazuri de cancer cu ajutorul a peste 650 de medici, asistente și voluntari (studenți la medicină sau elevi la școli postliceale sanitare).

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și este susținută de Synevo, Johnson&Johnson, Pfizer, Merck, Alliance Healthcare, AstraZeneca, MSD, Novartis, Farmaciile Alphega, Caravana cu Medici, MEDIST Imaging, iCredit, APCR, ABC, Pacientul 2.0.

Parteneri media: Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Radio Constanța. Detalii despre campanie pot fi găsite și pe fabc.ro.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha