53
None

Astmul și Covidul

În acest moment, recomandarea la nivel internațional este ca pacienții cu astm să nu întrerupă tratamentul. Administrarea de corticosteroid inhalator simplu sau în combinație cu corticosteroidul oral sistemic acolo unde se impune, dar și terapiile biologice de fond din schema terapeutică nu se vor opri. Ele fac parte din tratamentul pacientului cu astm și doar medicul specialist poate revizui în funcție de controlul acestei afecțiuni, pe baza simptomelor și a elementelor ce țin de evaluarea controlului, dacă această terapie se modifică sau nu.

Schema de tratatament a astmului se respectă atât pentru copii cât și pentru adulti. Administrarea de corticosteroizi inhalatori nu impactează infecția cu SARS-CoV-2. Trebuie doar analizate cu atenție simptomele respiratorii ce pot apărea în perioadele cu expresie mare a alergogenilor, așa cum sunt polenurile, care pot exprima simptome precum nas înfundat, secreții apoase, strănut dar fără febră, și care nu trebuie automat suprapuse cu suspiciunea de SARS-CoV-2. O bună relație medic-pacient, chiar și de la distanță (dacă nu este o urgență), poate rezolva ușor explicarea și tratarea acestor simptome în context alergic.

Diagnosticul de astm este un diagnostic de mare finețe și de mare responsabilitate. Astmul este o afecțiune cronică dar, în secolul XXI, orice bolnav poate avea o funcție respiratorie normală sau aproape normală, datorită tratamentelor existente la nivel mondial cât și național.

Testele funcționale respiratorii se pot face de la vârsta de 5 ani. Copiii accesează spirometria, test realizat doar în centrele specializate și interpretat corect de specialiștii pneumologi. Pentru preșcolari, există determinarea de oxid nitric din aerul exhalat, care permite evaluarea inflamației căilor aeriene, parametru important în indicele de predicție a astmului. Evaluarea aspectelor clinice trebuie să fie predominantă în tratamentul astmului sever la copii. În evaluarea pacienților adulți cu astm sever, se pot utiliza atât criteriile clinice, cât și evaluarea eozinofilelor din sputa indusă.

Prof. Dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog, Șef Laborator Explorări Funcționale la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha