22
None

Cum diagnosticăm o tumoare pancreatică


Endoscopia ultrasonografică (ecoendoscopia) reprezintă o tehnică imagistică complexă care permite examinarea peretelui tubului digestiv și a organelor de vecinătate. Prin combinarea a două investigații simple (endoscopia + ultrasonografia) a luat naștere în 1980 ecoendoscopia. Noua procedură endoscopică a apărut din necesitatea de a avea o metodă mai bună și mai precisă de a examina aparatul bilio-pancreatic.

Ecoendoscopia permite o stadializare precisă a gradului T (tumoră) și N (ganglioni) în cazul tumorilor din sfera pancreatico-biliară și digestivă superioară. Marea revoluție a ecoendoscopiei a venit însă o dată cu producerea acelor de biopsie. Inițial au fost produse cele pentru puncția fină aspirativă (Fine Needle Aspiration [FNA]) iar apoi cele pentru puncția fină de tip “histologic” (Fine Needle Biopsy [FNB]). Astfel impactul asupra capacității de diagnostic în special pentru tumorile pancreatice a crescut exponențial. Putem spune ca discutăm astăzi despre o tehnică medicală inovatoare, care a schimbat radical modul în care medicii diagnostichează și monitorizează afecțiunile pancreatice.
Pancreasul este un organ situat în etajul abdominal superior, având raporturi intime cu numeroase organe și structuri vasculare. Din cauza profunzimii și a raporturilor este dificil de vizualizat în întregime prin ecografia transabdominală și greu de abordat în cazul intervențiilor chirurgicale. Pancreasul are o dublă funcție secretorie: endocrină și exocrină – esențiale în menținerea homeostaziei (menținerea diferitele constante fiziologice). În ultimele decenii incidența neoplaziilor pancreatice este în creștere.
Majoritatea tumorilor maligne pancreatice sunt forme agresive cu evoluție rapida, cu invazii în structurile de vecinătate și metastazare precoce. Diagnosticul precoce al tumorilor pancreatice este esențial pentru îmbunătățirea prognosticului și pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților. În acest proces, ecoendoscopia a devenit un element cheie care permite prelevarea de probe în scopul efectuării examenului histopatologic indispensabil inițierii tratamentului corespunzător.
Concluzii
Ecoendoscopia a revoluționat modul în care putem diagnostica și trata tumorile pancreatice. Procedura este ușor de tolerat de către pacient sub sedare profundă, iar rata complicațiilor este redusă. Această investigație oferă avantaje semnificative pentru detectarea precoce, evaluarea extensiei tumorale și ghidarea tratamentului.
Pentru pacienții cu suspiciune de tumori pancreatice sau cu afecțiuni pancreatice cunoscute, ecoendoscopia reprezintă metoda de primă intenție pentru obținerea unui diagnostic precis și pentru planificarea tratamentului adecvat. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, ecoendoscopia va juca un rol tot mai important în gestionarea acestor afecțiuni, oferind speranță și îmbunătățind calitatea vieții pacienților.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha