20
None

De vorbă cu specialistul despre menopauză

Pentru că ne aflăm în luna dedicată femeii, mi-am propus să vin cu un dar către doamne. Un subiect de real interes și tot mai abordat în ultima perioadă este menopauza, această perioadă din viața fiecărei femei care, în cele mai multe dintre cazuri, din păcate, oferă o scădere a calității vieții. Am abordat-o pe doamna Dr. Alina Dascălu,  Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, cu experiență în terapia Menopauzei (substituție hormonală și terapii de regenerare vaginală) pentru a ne răspunde la cele mai frecvente întrebări ale pacientelor. Cum o spun de fiecare dată, recomandarea și sfatul specialistului reprezintă punctul central în alegerea celei mai bune terapii, mai ales când vorbim despre menopauză, o condiție fiziologică atât de personală și  diferită în viața fiecărei femei, unde și aici medicina personalizată își face simțit aportul.

Ce este de fapt menopauza și la ce vârstă apare ea?

Menopauza este o stare fiziologică normală a oricărei femei, manifestată prin absența menstruației timp de 12 luni. Aceasta se instalează la marea majoritate după vârsta de 50 ani, însă sunt și excepții, așa numita meopauză precoce – chiar după vârsta de 35 ani. În marea majoritate a cazurilor, vârsta este ereditară.

Când ne dăm seama că noi femeile am intrat la menopauză? Dar mai ales cum facem diferența dintre perimenopauză și menopauză?
Dacă menstruația lipsește timp de 12 luni și ne aflăm la o vârstă de peste 40-45 ani, putem să considerăm că am intrat la menopauză, evident dacă nu avem un alt tratament care blochează prezența menstrei lunare.
Perimenopauza se carecterizeză prin menstruații neregulate (ce apar la un interval de 2-3-6 luni) și fluxul menstrual prezintă variații (se diminuează cantitativ sau pot deveni mult mai abundente - hemoragii).  
Menopauza se caracterizează prin absența totală a menstrei, apariția tulburărilor vegetative – bufeuri, transpirații nocturne, iritabilitate, nervozitate, insomnii, creștere în greutate, sindrom genito-urinar (infecții urinare recurente – apărute de multe ori după contactul sexual, uscăciune vaginală, pierderi involutare de urină).

Ce se întâmplă în organismul femeii atunci când intră la menopauză? Ce soluții are?
Când femeia se află la menopauză și apar tulburările vegetative descrise mai sus, poate să le amelioreze prin tratament de substituție hormonală, suplimente alimentare specifice, vitamine și minerale.
Pentru simptomele apărute la nivelul aparatului genital (uscăciune vaginală, disconfort la contactul sexual) se pot efectua tratamente de regenerare vaginală cu Laserul CO2 și PRP vaginal.
Dacă prezintă pierderi involuntare de urină la eforturi minime (râs, strănut, sport), soluția este tratamentul de electrostimulare a musculaturii perineale Fotoliu Dr. Arnold.

Din experiența dumneavoastră, care sunt simptomele care le deranjează cel mai mult pe paciente când se instalează menopauza?
Principalele neplăceri ale pacientelor aflate la menopauză sunt bufeurile și transpirațiile nocturne cu care se confruntă încă de la începutul instalarii ei, și nu de puține ori anxietate, iritabilitate, nervozitate, tendința de a uita (simptome care apar încă din timpul premenopauzei, dar de multe ori sunt puse pe seama stresului cotidian, pacientele adresându-se psihologului).

Cum putem ameliora simptomele menopauzei
În funcție de simptomatologia fiecărei personae, pot fi făcute diverse recomandări. Trebuie să se țină seama că menopauza nu este o boală ci este o stare fiziologică, cu care ne acomodăm în așa fel încât să ne simțim bine în corpul nostru. Pentru aceasta este bine de știut că sportul, alimentația, meditațiile, pot ameliora unele dintre simptome. Cele mai deeranjante sunt bufeurile și transpirațiile, dar nu de puține ori femeile se confruntă cu insomnii, iritabilitate, nervozitate, lipsă de energie. Toate aceastea pot fi ameliorate prin efectuarea unui tratament de substituție hormonală pentru a reechilibra balanța hormonală. Un tratament nou pentru femeile din România este substituția hormonală cu hormoni bioidentici. Alături de această terapie BIH și suplimentele alimentare cu vitamine, minerale, plante adaptogene contribuie la readucerea stării de bine.

Care este momentul optim pentru a începe substituția hormonală?
În SUA, după vârsta de 40 de ani, se efectuează analize de sânge pentru perimenopauză pentru a decela valorile hormonale existente în organism, știindu-se că după această vârstă nivelul hormonilor începe să scadă. Este impropriu spus substituție hormonală, deoarce dacă se găsesc valori scăzute, se poate începe optimizarea hormonală, evident înainte de a prezenta simpotome de premenopauză. Începând reechilibrarea hormonală precoce, momentul intrării la menopauză se poate îndepărta.

Se mai poate face substituție hormonală după ceva timp de la instaurarea menopauzei?
Da, evident, schemele de tratament sunt diferite. Se poate efectua chiar dacă nu mai sunt simptome vegetative (bufeuri, transpirații), deoarece organismul are un real beneficiu pentru a putea fi cu energie crescută, claritate mentală, echilibrarea funcției sexuale, echilibrarea somnului.

Hormonii bioidentici sunt greu acceptați de organism?
Sunt tolerați foarte bine, fără să prezinte reacții adeverse, deoarece au formula chimică identică cu cea a celor umani.

De ce recomandați terapia BIH?
Pentru că sunt produși naturali și nu de sinteză. Deasemenea, un lucru foarte important este că se poate personaliza tratamentul pentru fiecare pacientă în parte, adaptând schema și dozele în funcție de valorile analizelor sanguine pe care le efectuează înaite de începerea terapiei BIH. După reevaluare, în funcție de ameliorarea simptomelor sau dispariția lor, se pot schimba dozele, ulterior rămânând pe tratament pentru o perioadă mai lungă de timp, cu reevaluare bianual. Niciun alt tratament de substituție clasică (hormoni sintetici) nu permite o schemă personalizată. De asemenea, un lucru foarte important este că studiile care sunt efectuate pe o populație mare de femei, arată că riscurile tratamentului BIH sunt mult mai mici decât la terapie de substituție clasică, motiv pentru care poate fi recomandat pe o perioadă de mai mulți ani de la instalarea menopauzei.

Considerați că noi, farmaciștii, putem aduce un aport benefic în educarea și îndrumarea pacientelor în acest tip de terapie?
Da, deoarece și farmaciștii interacționează cu femeile interesate de acest subiect, deoarece de multe ori acestea merg direct în farmacie pentru a cere medicamente care să le ajute să treaca mai ușor pentru simptomele cele mai deranjante (bufeuri, insomnii). În acel moment, un farmacist instruit, care cunoaște terapiile moderne, le poate deschide interesul pentru acest tip de terapie. Acum există metode de informare online și o femeie curioasă poate să descopere informația ulterior. Important este să se vorbească mult despre acest lucru deoarece în România sunt puține personae care cunosc acest tip de tratament.
E un început, dar eu sunt încrezătoare că se va face repede cunoscut și multe femei vor putea beneficia de acest lucru.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha