16
None

Deficitul de seleniu - o amenințare pentru sănătate

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului, care secretă hormoni tiroidieni ce ajută la reglarea funcțiilor vitale ale organismului și de asemenea este organul cu cea mai mare concentrație de seleniu din organism.

Seleniul este un oligoelement important care contribuie la funcționarea normală a tiroidei, și de asemenea are rol în menținerea unui sistem imunitar sănătos, scade inflamația, are rol antioxidant, protejează organismul impotriva factorilor nocivi (țigări, stres, poluare), îmbunătățește spermatogeneza.
Conținutul de seleniu din solul agricol diferă în funcție de zona geografică. De exemplu, în zonele în care solul agricol are un conținut ridicat de seleniu (SUA, Finlanda etc.), populația are un aport optim din acest nutrient, iar aportul mediu zilnic de seleniu ajunge până la 200 micrograme.
În numeroase regiuni din Europa însă, printre care și România, solurile sunt foarte sărace în seleniu. Seleniul ajunge deseori să fie administrat animalelor din ferme sub formă de suplimente în hrană, pentru a deveni mai rezistente la boli. Nu există încă studii extinse cu privire la consecințele carenței de seleniu, însă în anumite regiuni în care solul este extrem de sărac în seleniu, cazurile de boli cardiovasculare și articulare sunt mult mai frecvente. Principalul vector transmițător al carenței de seleniu din sol se pare că îl reprezintă grâul, deoarece acesta ocupă primul loc ca și suprafață de cultivare, dar și alte plante de cultură precum porumb, plante furajere și anumite legume.
Deficitul de seleniu poate da o serie de simptome precum: oboseală, creștere în greutate, căderea părului, scăderea fertilității, sistem imunitar scăzut (ceea ce poate duce la îmbolnăviri frecvente), dificultăți de concentrare, stări depresive.
Acest deficit se poate asocia de asemenea cu o varietate de probleme tiroidiene, printre care: hipotiroidismul, gușa, bolile autoimune (tiroidita cronică autoimună, boala Graves), cancerul tiroidian.
Tiroidita autoimună cronică, o boală extrem de frecventă în rândul populației noastre, este cea mai frecventă afecțiune autoimună în patogenia căreia intervine și deficitul de seleniu.
Seleniul este extrem de benefic în controlul disfuncțiilor tiroidiene prin scăderea autoanticorpilor (în cazul bolii Hashimoto sau Graves), scăderea proceselor inflamatorii tiroidiene și poate de asemenea ajuta în menținerea aspectului ecografic staționar.
Trebuie reținut faptul că inclusiv un deficit ușor de Seleniu poate contribui la dezvoltarea sau agravarea bolilor tiroidiene autoimune, de aceea, în acest sens, este important să prevenim cât putem apariția unor astfel de disfuncții tiroidiene.
Seleniu intră în structura a numeroase enzime, influențând astfel o varietate de funcții precum reglarea creșterii și a diviziunii celulare, sinteza și repararea ADN-ului. Biochimia Seleniului este foarte complexă, el fiind utilizat sub diferite forme și la diferite nivele de absorbție. Cele mai importante forme sunt selenometionina, selenocisteina și selenitul de sodiu.
Chiar și în cazul persoanelor care nu au deficiență de seleniu, s-a demonstrat că administrarea de astfel de suplimente are un impact considerabil asupra sănătății tiroidei și a sistemului imunitar. Există numeroase studii conform cărora este dovedit și efectul extrem de benefic pe care îl are administrarea de seleniu în diferite tipuri de cancer (pulmonar, mamar, ovarian, prostată, colorectal,esofagian etc).
Aportul de Seleniu obținut din alimentație este foarte redus, tocmai de aceea se recomandă
administrarea de preparate de seleniu de calitate, cu un nivel de absorbție ridicată, asupra cărora s-au efectuat studii de specialitate.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha