39
None

Neonatologul trebuie să aibă şi cunoștințe de perinatologie

În cazul unei nașteri premature este absolut necesară prezența unui neonatolog și a personalului calificat. Problema care se pune este: există măcar un neonatolog și o asistentă specializată pe neonatologie, în toate maternitățile, la noi în țară?

Conform legislației, în toate unitățile de grad III e indicat să ai neapărat medici primari și specialiști neonatologi și asistente calificate pentru specialitatea neonatologie. În maternitățile obișnuite sunt angajați și medici pediatri care au făcut sau nu a 2-a specialitate neonatologia. Sunt cunoscute la nivelul Colegiului Medicilor din România cazuri în care întarzierea sau neacordarea unor proceduri de reanimare neonatală la momentul nașterii sau ulterior, au dus la consecințe tragice; am constatat că aceste cazuri au apărut mai ales în secțiile din țară unde nu sunt neonatologi, ci doar pediatri. Sigur nu este o regulă, dar este o realitate.

Ceea ce trebuie sa facă organizatorii de sănătate, este să crească numărul de locuri la rezidențiat la specialitatea de neonatologie, în așa fel încât să existe un număr cât mai mare de neonatologi, să nu fie nevoie ca după ce faci pediatrie 6 ani, să trebuiască să mai faci o a doua specializare, din moment ce ai deja o specialitate introdusă la rezidențiat, și acești oameni trebuie să-si dedice viața lor meseriei. Este foarte greu și să acoperi gărzile, și să îngrijești acești copii. Sigur, ideal (eu cred ca aici la Maternitatea Elias am reușit acest lucru, deși este greu să spui că ai atins idealul) este ca la orice naștere (fie cezariană fie naștere vaginală) să fie prezent obligatoriu, medicul neonatolog și o asistentă de neonatologie, care să aibă și abilități de terapie intensiva neonatală, îndeosebi atunci când se anunță o naștere cu risc. Aceasta este în sprijinul pacientului nostru, fiindcă orice problemă apărută la momentul respectiv, poate fi imediat controlată și corectată de un specialist și nu de obstetrician sau de moașă care nu au totusi aceleași competențe. Adică, se întârzie procedurile de reanimare și în felul acesta, șansele la o evoluție normală a nou-născutului respectiv scad. În acest fel, având personal pregătit, disponibil la orice oră, în orice zi, la Elias am scăzut mortalitatea, am scăzut complicațiile imediate la cazurile care au avut o anumită patologie. Neonatologul se implică și în consultația antenatală; ca să înțeleagă ce se întâmplă cu copilul nou-născut la momentul nașterii, neonatologul trebuie să aibă si cunoștințe de perinatologie, să știe ce se întâmplă cu fătul în trimestrul II, în trimestrul III, ce înseamnă o hipertensiune maternă, ce înseamnă un diabet al mamei pe parcursul sarcinii, ce înseamnă o infecție, o anomalie, toate acestea trebuie să le aibă în minte, să le așeze pe categorii și la momentul la care se naște copilul să știe la ce să se aștepte, la ce evoluție ulterioară. De aceea comunicarea noastră cu obstetrica este foarte bună. În secția noastră am dezvoltat mult acest consult antenatal, care ne aduce informații prețioase despre sarcina respectivă.

Conf. Dr. Simona Vlădăreanu, Medic primar neonatolog, șef Clinică Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, București.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha