46
None

Noi pași în educația pentru sănătatea reproductivă

Campaniile de conștientizare privind detecția în stadii precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân au o derulare permanentă, mai ales că încep să se implementeze programe regionale și naționale de screening. Aceste campanii de comunicare au loc prin intermediul personalului medical, prin intermediul mass media clasice și prin canalele social media pentru a ajunge la cât mai multe femei. Un rol deosebit îl au și aici medicii de familie care cunosc pacienții și cărora, cu ocazia vizitelor periodice, le pot face recomandări atât pentru participarea la campaniile de depistare cât și pentru vaccinarea anti HPV a adolescentelor.
Decesul matern si neonatal reprezintă complicații majore ale practicii obstetricale și neonatale. Pentru a le preveni am implementat strategii de recunoaștere precoce a situațiilor cu potențial de evoluție nefavorabilă și de trimitere rapidă a cazurilor către maternitățile de nivel III. Atât maternitațile cât și secțiile de neonatologie sunt dotate cu aparatură performantă iar noi ne ocupăm de perfecționarea profesională a medicilor și asistentelor prin participarea la cursuri și congrese.
Sigur, metodele de prevenție sunt întotdeauna preferabile. Primul pas trebuie să fie reprezentat de educația pentru sănătatea reproductivă, care trebuie începută din școală. De asemenea, activitatea de prevenție efectuată de medicii de familie este foarte eficientă Considerăm importantă și revigorarea cabinetelor de planificare familială și contracepție, cărora să li se aloce fonduri suplimentare destinate unei activități educative adresate mai ales adolescentelor și femeilor din grupurile vulnerabile. Ideal, programele de sănătate existente trebuie să fie permanent funcționale și să cuprindă toată populația feminină. Un exemplu de program revigorat este cel de vaccinare anti HPV a adolescentelor, pentru prevenția cancerului de col uterin. Acesta a avut un debut dificil, dar a ajuns azi în urma unei campanii de informare eficientă să țină greu pasul cu cererea de vaccinare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha