None

Pregătirea pentru analize medicale (I)

Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat starea sănătăţii, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi pregătirea pacientului înaintea recoltării.

Ne vom prezenta la laborator dimineaţa, preferabil între orele 7:00 – 9:00, şi nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puţine sunt excepţiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00). Dar să le luăm pe rând:

Pregătirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Acesta se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste condiţii nu va semnala prezenţa agenţilor patogeni). Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj.

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Există analize care necesită condiţionări mai speciale legate de dieta dinainte de recoltare.

Ex. bilanţul lipidic – pregătire pacient:

• pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;

• să aibă o greutate corporală stabilă;

• să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);

se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

Pentru unele analize trebuie să întrebăm medicul dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiţi hormoni.

Pregătirea pentru recoltarea urinii

Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laborator sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină.

Pentru examenul obişnuit de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator, de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.

Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Urocultorul trebuie obţinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puţin de 1 oră de la recoltare. Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecţia urinară există. Din cauza eliminării intermitente a germenilor, se recomandă 3 recoltări (uroculturi) succesive. În cazul urmăririi eficienţei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repetă după 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

Sursa: Synevo România

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha