51
None

Terapie revoluționară cu plasmă bogată în trombocite

Dr. Gabriel DINU, Dr. Florin OANCEA, Dr. Shadi FLAHA, Dr. Daniel STATE

Medici ortopezi

Medicina este în continuă dezvoltare, astfel că în ultimii ani câștigă teren o nouă terapie minim invazivă denumită PRP (“Platelet-Rich Plasma”) sau plasmă bogată în trombocite. Acest nou tip de tratament este unul complementar. Se poate apela la el atât în tratamentul conservator al leziunilor musculo-scheletale (mușchi, ligamente, tendoane, cartilaj) cât și în tratamentul de recuperare postoperatorie, împreună cu programele speciale de fiziokinetoterapie.

Printre beneficiarii acestei proceduri terapeutice se numără deja nume mari din sportul mondial. Unii dintre ei au declarat că aceste infiltrații cu plasmă bogată în trombocite i-a ajutat să revină mai repede în competiție.

Ce este defapt acest preparat denumit PRP?
Sângele este format în prinicipal dintr-o componentă lichidiană (plasmă) dar are și componente solide (celule albe, celule rosii și plachetele). Plachetele sau trombocitele au un rol important în procesul de coagulare a sângelui dar conțin și un număr mare de proteine denumite factori de creștere, cu rol major în procesul de vindecare al leziunilor musculo-scheletale.
Plasma bogată în trombocite este un tip de plasmă cu un număr mai mare de trombocite și factori de creștere decât nivelul lor normal din sânge.

Cum se obține și cum acționează aceast tip de plasmă?
Obținerea și prelucrarea sângelui pentru a obține plasmă bogată în trombocite nu este un proces laborios. Tocmai de aceea se poate desfășura în ambulator. Pentru această terapie este necesară recoltarea unei mici cantități de sânge de la pacient. Sângele este apoi prelucrat prin centrifugare, proces care separă plachetele de celelalte celule sangvine. Rezultă astfel o cantitate de plasmă cu concentrație crescută de trombocite și factori de creștere, care se injectează la nivelul leziunii.
Procesul de vindecare se realizează în 3 etape: etapa inflamatorie, etapa proliferativă și etapa de remodelare. Etapa inflamatorie apare imediat după injectarea plasmei bogată în trombocite și durează până la 72 ore după injectare, un simptom clasic al acestei etape fiind exacerbarea durerii. În etapa finală, celulele se diferențiază și preiau funcțiile celulelor distruse în urma leziunii.

Beneficiile acestei proceduri și tipurile de leziuni tratabile cu PRP?
Reducerea riscului de infecție prin folosirea sângelui autolog, acțiunea asupra cauzei durerii și nu asupra efectului și mai ales acțiunea la nivelul sistemului natural sunt argumente pozitive care vin să susțină utilizarea la scară largă a acestei terapii.
S-a demonstrat că efectele PRP-ului sunt dependente și de vârsta pacientului. Plasma bogată în trombocite obținută de la un pacient tânăr a stimulat mai puternic procesele de migrare și proliferare a fibroblastelor de la nivelul ligamentului încrucișat anterior față de cea obținută de la un pacient vârstnic.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha