41
None

Tulburările de mers în Scleroza Multiplă

Scleroza multiplă (SM) este caracterizată printr-un tablou clinic variat și complex, cu simptome sugestive pentru afectarea unor diverse funcții ale organismului, precum tulburări motorii și senzitive, afectare vizuală, anomalii cerebeloase sau ale funcțiilor de trunchi cerebral, afectare cognitivă, tulburări vezicale, disfuncție sexuală.

Mobilitatea și tulburările de mers – importanță și prevalență

Este dificil de spus lezarea cărei funcții a organismului are un impact mai mare asupra pacientului cu SM. Este cert însă că tulburările de mobilitate reprezintă unul din aspectele esențiale ale bolii, fiind prezente la majoritatea pacienților, încă de la debutul bolii (45% dintre ei acuză aceste tulburări încă din primele luni de boală), și cu un impact semnificativ asupra activităților zilnice.

Din perspectiva pacienților cu SM, mersul - ca și componentă a mobilității - a fost considerată ca fiind funcția cea mai importantă afectată de boală, chiar înaintea funcției vizuale, atât în primii 5 ani după diagnostic, cât și după 15 ani de boală.2 Într-un studiu efectuat pe 1011 pacienți cu SM, 41% raportau dificultăți de mers iar 74% considerau că acestea reprezintă unul din cele mai dificile aspecte ale bolii cu care trebuie să se confrunte.

Deficitul de mers are consecințe atât în plan fizic cât și emoțional, interferând cu diverse aspecte ale vieții pacientului și apropiaților săi, ducând la scăderea substanțială a calității vieții acestora. Totodată, aduce cu sine consecințe economice și sociale, prin reducerea capacității de muncă și a angajării, scăderea veniturilor familiei dar și creșterea costurilor sociale subsecvente îngrijirilor suplimentare necesare.

Metode de evaluare a ambulației

• EDSS (Expanded Disability Status Scale) este cea mai utilizată scală de evaluare a dizabilității în SM, adresându-se în special ambulației. În calculul scorului EDSS se iau în considerare cele 8 sisteme funcționale - piramidal, cerebelos, trunchi cerebral, senzitiv, sfincterian (vezical și anal), vizual și mental.6 Din punct de vederea al ambulației, un scor EDSS de 4 indică un grad de dizabilitate semnificativă, pacientul fiind totuși autonom, putându-se deplasa neîntrerupt și fără sprijin pe o distanță de 500 m. O valoare EDSS de 7 indică un pacient care nu poate merge mai mult de ~ 5 m, chiar și ajutat, fiind în principal imobilizat în scaunul cu rotile; pacientul se poate deplasa singur în scaunul cu rotile standard și se poate muta singur.

• Testul T25FW (Timed 25-Foot Walk) este un test funcţional cantitativ pentru evaluarea mobilităţii la nivelul membrelor inferioare, ce are la bază cronometrarea mersului pe jos pe o distanţă de 7,62 metri. Acesta reprezintă prima componentă a indicatorilor funcţionali compuşi în scleroza multiplă (MSFC – Multiple Sclerosis Functional Composit), alături de Testul cu piese și 9 orificii (9 Hole Peg Test) care evaluează mobilitatea membrelor superioare și Testul Adunărilor în Serie (Paced Auditory Serial Addition Test – PASAT) care evaluează cogniția.

T25FW se realizează astfel: pacientul este plasat la capătul unui culoar de 7,62 metri şi este instruit să parcurgă această distanţă cât mai repede posibil, dar în condiţii de siguranţă. Pacienții pot utiliza un baston sau un dispozitiv de sprijin când execută acest test. Timpul este cronometrat de la momentul inițierii testului prin comanda „Start” și terminând cu momentul în care pacientul a ajuns la semnul de 7,62 metri. Apoi pacientului i se solicită să parcurgă înapoi aceeași distanță, pe același traseu, interval cronometrat separat de la început. Scorul pentru testul T25FW este media timpului obţinut la cele două teste T25FW. În mod obișnuit, un individ sănătos parcurge această distanță în 4 secunde.

• MSWS12 (Multiple Sclerosis Walking Scale 12) este o metodă validată de măsurare a percepţiei pacientului cu SM cu privire la capacitatea sa de mers și impactul bolii asupra mersului. Pacientul completează un chestionar cu 12 intrebări, evaluând limitările resimţite privind capacitatea de mers într‑un interval de două săptămâni, pe o scară de la 1 la 5 (1 - deloc, 5 – extrem). Scorul reprezintă suma celor 12 cifre, raportate la totalul maxim de 60. Cu cât este mai mare scorul, cu atât este mai mare impactul SM asupra capacităţii de mers.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha