None

Alimentaţie echilibrată - noţiuni generale

     Alimentaţie echilibrată înseamnă să învăţăm să folosim cantitatea optimă de substanţe de bază  (proteine, glucide, lipide, săruri minerale şi vitamine), care, împreună, contribuie la buna funcţionare a organismului nostru.

     Trebuie să ştim despre carne că ea participă la construirea tuturor ţesuturilor prin conţinutul în aminoacizi, că previne anemia, favorizează buna funcţionare a sistemului nervos şi este bogată în vitamine precum D, B12 sau săruri minerale ca Fe, Zn, Se.

     Peştele are multe calităti, este un aliment uşor de digerat, are conţinut bogat în proteine, dar şi în vitamine ca A, D, E, B12 şi săruri minerale ca P, I, K. Grăsimea din peşte este bogată în acizi graşi nesaturaţi şi conţine mult Omega 3 şi 6, care nu pot fi sintetizaţi de metabolismul nostru, ci trebuie să fie aduşi din afară. Se ştie că acest aliment scade incidenţa bolilor cardiovasculare; vitamina D din peşte este importantă în absorbţia şi fixarea Ca în oase, deci scade riscul osteoporozei atât de des întâlnită la vârste din ce în ce mai tinere, şi la bărbaţi şi la femei, şi previne anemia. Grăsimile din peşte cresc HDL-colesterolul, care se ştie că protejează aparatul cardiovascular, ajutând în acelaşi timp la scăderea trigliceridelor şi a LDL-colesterolului. Este un aliment cu conţinut relativ scăzut de calorii, deci ajută în curele de slăbire sau persoanelor care vor să-şi menţină greutatea pe care o au.

     Oul are conţinut mare de proteine, dar şi de săruri minerale şi vitamine (D, A, B6, B12, E, Se, Ca). Un ou fiert conţine 80 cal., este săţios şi hrănitor, întăreşte sistemul imunitar.

     Laptele şi produsele lactate previn rahitismul, osteoporoza, prin conţinutul bogat în  proteine, Ca şi vitaminele D, A, E. Ele mai conţin Fe, Omega 6. Iaurtul şi laptele se pot folosi cu succes în curele de slăbire şi în eforturile noastre de a ne menţine odată ajunşi la greutatea pe care ne-o dorim.

     Cerealele constituie un aliment foarte important, prin faptul că ele conţin amidon,  un carbohidrat cu absorbţie lentă, care ne asigură energia necesară pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii optime. Nu vă feriţi, în curele de slăbire, de aceste produse! O cură de slăbire trebuie să conţină cantităţi limitate de pâine, orez, paste făinoase şi cereale. De reţinut, că excesul de amidon se poate transforma în grăsimi. Dar, dacă consumaţi cu limite aceste produse, ele vă vor face efortul de a slabi mai uşor de suportat. Şi să nu uităm de fibrele conţinute în aceste alimente, extrem de importante, ele accelerând tranzitul intestinal şi diminuând astfel riscul de cancer de colon. Alte efecte sunt: antioxidant, antiinflamator, protector împotriva maladiilor cardiovasculare.

     Fructele şi seminţele oleaginoase sunt foarte importante în stimularea sistemului imunitar. Prin conţinutul lor bogat în Cu, sunt adevăraţi luptători împotriva infecţiilor virale şi bacteriene. De asemenea, au şi rolul de scădere a LDL-colesterolului, prin conţinutul bogat în Omega 6. Fructele sunt bogate în acid linoleic, vitaminele B6, E, Cu, toate acestea ajutând la obţinerea performanţelor intelectuale şi la refacerea, foarte repede, a rezervelor calorice - de aceea se folosesc în efortul fizic intens.      

     Legumele trebuie să fie incluse în alimentaţia noastră zilnică; cele care sunt bogate în amidon au şi calorii mai multe (mazăre, fasole, cartofi), dar sunt şi alimente sărace în calorii, cum sunt dovlecii, castraveţii, varza albă sau roşie, ardei, vinete, care se pot mânca cu mai puţină grijă. Ele sunt bogate în fibre şi vitamine din grupul C, E, B şi multe substanţe minerale, cum ar fi Ca, Fe, P, Mg. Rolul lor este esenţial în creşterea imunităţii, în lupta împotriva cancerului, dar şi a bolilor cardiovasculare.

     Fructele, ca şi legumele, sunt şi ele alimente indispensabile procesului de digestie, rolul lor răsfrângându-se asupra tuturor organelor şi sistemelor. Ele sunt bogate în vitamine, săruri minerale, fibre, au de asemenea conţinut ridicat în flavonoide - substanţele care dau culoare acestora şi care sunt deosebit de “anticancerigene”. Sunt nutriţionişti care recomandă ca, în cursul unei zile, să consumăm fructe sau legume cu cel puţin 5 culori diferite, pentru a ne putea proteja organismul.

     Zahărul este un glucid cu indice glicemic ridicat, care face ca pancreasul să secrete o cantitate impresionantă de insulină şi care, la câteva ore după consum, produce senzaţia iminentă de foame. Zahărul are doar calorii, nu are şi alte principii alimentare, deci organismul poate “trăi” fără acest aliment sau îl poate înlocui cu miere, care, în afară de rolul de îndulcitor, are şi efect antibacterian. Desigur, avem voie şi cantităţi mici de ciocolată, de preferinţă cea neagră, aceasta fiind un tonifiant foarte bun, fiind bogată în oligoelemente ca Mg, P, Ca, Fe Na, K, etc.                        

     Este indicat a se consuma cantităţi echilibrate din fiecare aliment, pentru că numai aşa organismul nostru va putea lupta cu diferitele agresiuni externe, care nu sunt puţine.

     Fără sfatul competent al unui medic nutriţionist, care trebuie să ia în calcul foarte multe aspecte legate de starea pacientului, începând de la înălţime şi greutate, la parametrii de laborator şi la obiceiurile alimentare, putem greşi abordarea unui stil de viaţă sănătos. De aceea, un consult de specialitate ne va da informaţii preţioase despre acest aspect al vieţii, care chiar dacă ni se pare că îl cunoaştem în amănunt din toate revistele care sunt pe piaţă. Vom constata însă că un sfat competent ne va ajuta foarte mult.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha