Primul pas în abordarea bolilor cardiovasculare la un pacient diabetic este stabilirea nivelului de risc cardiovascular al pacientului. Dacă pacientul prezintă complicaţii ale diabetului zaharat la nivel cardiac, renal, retinian sau nervos periferic, atunci pacientul este cu risc foarte înalt. Estimarea riscului cardiovascular la 10 ani se face după criterii care cuprind vârsta, sexul, fumatul, valorile tensiunii arteriale şi ale colesterolului, nivelul hemoglobinei glocozilate, funcţia renală ş riscul asociat zonei geografice.
Strategiile de reducere a riscului cardiovascular încep cu impunerea unui stil de viaţă pentru scăderea în greutate, iniţial printr-o dieta echilibrată însoţită de activitate fizică constantă, și abia apoi urmând terapiile farmacologice sau chirurgia bariatrică dacă celalte metode eşuează.
Controlul glicemic este esențial în prevenirea complicaţiilor microvasculare asociate diabetului dezechilibrat.
Sindromul metabolic cuprinde diabetul zaharat, obezitatea, dislipimia şi hipertensiune arterială , pacienţii necesitând tratament ţintit pentru fiecare dintre aceste afecţiuni, dar şi pentru complicaţiile secundare lor.
În tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie luată în considerare o ţintă de sub 130mmHg la pacienţii cu risc ridicat de evenimente cerebrovasculare, pentru care sunt recomandate și medicamentele anti-diabetice la pacienţii cu risc cardiovascular crescut.
Scăderea colesterolului este o necessitate dată de riscul cardiovascular al pacientului diabetic care asociază boală aterosclerotică severă, leziuni ale organelor ţintă sau un scor de risc coronarian ridicat.
Diabetul zaharat este de asemenea frecvent asociat cu importante complicaţii aritmice, fiind observată o incidenţă mai mare şi debut la o vârstă mai tânără a fibrilaţiei atriale, dar şi un risc crescut de aritmii ventriculare mai ales în perioadele de hipoglicemie sau hiperglicemie.
Nefropatia diabetică este principala cauză de insuficienţă renală cronică, fiind recomandată testarea anuală a pacienţilor cu diabet zaharat.
O altă complicaţie a diabetului zaharat asociată cu un grad semnificativ de morbiditate este boala arterială periferică, pacienţii diabetici prezentând mult mai precoce stenoze carotidiene semnificative sau ischemie cronică de membre inferioare complicată cu ulceraţii sau gangrenă. Investigaţiile bolii arteriale periferice cuprind indicele gleznă-braţ şi haluce-braţ, ecografia Doppler şi angiografia intervenţională şi calcularea scorului „WifI“ pentru evaluarea riscului de amputaţie.
În concluzie, este esenţial să cunoaştem toate particularităţile bolilor cardiovasculare la pacientul diabetic pentru a asigura o terapie eficientă atât a diabetului zaharat, cât şi a patologiilor asociate, ţinând cont de relaţiile dintre ele şi de modul în care tratamentul ţintit al unei afecţiuni le influenţează pe celelalte.