47
None

Corecţia Presbiopiei

Acomodaţia este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului), îşi modifică forma, respectiv îşi măreşte puterea dioptrică pentru a oferi o vedere clară aproape. Amplitudinea cu care cristalinul îşi modifică forma scade odată cu înaintarea în vârstă. Undeva după vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut: scăderea capacităţii de a vedea aproape, mai exact la citit. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face excepţie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodată. „Cauza” apariţiei presbiopiei este înaintarea în vârstă.

Ochiul presbiop nu mai are acomodaţie suficientă, respectiv dacă nu are nici o problemă cu distanţa, trebuie să pună ochelari la citit. Cu aceştia poate citi, dar nu vede bine la distanţă. Pe scurt, ochelarii sunt necesari doar pentru citit iar dioptriile lor cresc, mai accentuat până la 50 de ani, iar între 50 şi 60 de ani progresia lor este mai lentă.

Acest fenomen este foarte neplăcut şi de multe ori foarte greu de acceptat de către cel în cauză.

În momentul de faţă nu sunt cunoscute metode de a împiedica apariţia presbiopiei.

Avem la dispoziţie mai multe metode de corectare a presbiopiei, iar cea mai la îndemână sunt ochelarii care pot fi monofocali adică doar pentru aproape, bifocali (cu pastilă), care oferă corecţia vederii la distanţă şi la aproape, iar cei mai moderni ochelari sunt cei progresivi sau multifocali care au mai multe dioptrii pe aceeaşi lentilă, oferind o vedere bună la toate distanţele iar spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se văd zonele diferitelor dioptrii. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “opţiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se închid în funcţie de cantitatea de UV; lentile cu protecţie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgâriere, etc.

Lentilele de contact oferă variante facile de corectare a presbiopiei, lentilele de contact bifocale sau multifocale pot fi o soluţie la îndemână sau ”Monovision”, adică vederea monoculară, este o metodă prin care un ochi se corectează cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanţă iar celălalt este miopizat pentru a vedea bine la citit. Modalitatea nu e acceptată, însă, de toţi oamenii.

Cristalinele multifocale oferă soluţii pentru presbiopie:

„Monovision”, adică vederea monoculară, soluţia este similară cu cea oferită de lentilele de contact numai că este permanentă, definitivă.

Presbilasik, tratament la nivelul corneei, este o metodă ce începe să ia amploare.

Dar singura metodă de corecţie a presbiopiei este cea chirurgicală şi constă în schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Metoda este aleasă din ce în ce mai mulţi presbiopi pentru că oferă satisfacţie foarte mare, cu condiţia de a se face la amândoi ochii. Marele avantaj pe care îl oferă această metodă este că respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodată să poarte ochelari de vedere.

În concluzie, după vârsta de 40 de ani, dacă vă doriţi să scăpaţi de ochelari, vizitaţi medicul oftalmolog, pentru a găsi o metodă de corecţie a presbiopiei care vi se potriveşte cel mai bine. Dr.Andrei Filip, Medic Primar Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.drfilip.ro • www.amaoptimex.ro

Comentarii


Visinoiu Rodica

Cat costa o asemenea interventie?

March 8, 2014, 5:28 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, D-na Visinoiu Rodica. Sunt mai multe variante in functie de caz, nevoi, dorinta si posibilitati. Pretul minim este de 4800 lei/ochi, cea mai performanta este 6900 lei/ochi. Restul variantelor sunt pentru cazuri cu dioptrii speciale. Mai multe detalii gasiti pe: www.scapadeochelari.ro Duminica frumoasa!

March 9, 2014, 2:15 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha