1
None

Haptene de contact implicate în alergia la parfumuri din cosmetice

Produsele cosmetice sunt definite ca preparate destinate aplicării părţilor externe ale corpului uman (epiderm, păr, unghii, buze şi organe genitale externe) sau cu dinţii şi mucoasa orală, cu intenţia exclusivă sau principală de a le curăţa (igiena personală), modifica aspectul vizual, tactil şi olfactiv (de a parfuma, modifica aparenţele şi corecta mirosuri corporale) şi/sau a le proteja sau menţine în stare bună. Cosmeticele create pentru a fi lăsate la locul aplicării cutanate, de tip leave-on, cum ar fi produsele de îngrijire a pielii și fanerelor de tip emoliente şi creme de curăţare, loţiuni, cosmetice pentru faţă şi ochi, pentru păr şi unghii, deodorante sau antiperspirante şi parfumuri, produc majoritatea reacţiilor alergice de contact. Cosmeticele îndepărtate prin spălare, de tip rinse-off, cum ar fi săpunuri, produse de curăţare pentru duş şi baie (şampoane, geluri de duş, spumante de baie) produc mai puţin frecvent reacţii alergice de tip dermatită de contact, datorită diluării rapide şi contactului cutanat scurt în condiţii de utilizare normală.

Multe ingrediente odoriferante sunt prezente în majoritatea produselor cosmetice: produse de parfumerie, deodorante corporale şi antiperspirante, produse cosmetice decorative (de înfrumuseţare sau machiaj) și de îngrijire pentru faţă şi buze, produse cosmetice de îngrijire a părului (şampoane, balsamuri, geluri de păr etc), produse pentru depilat sau bărbierit (preparate pentru pre-ras, ras, după-ras), produse de curățare pentru igienă corporală (săpunuri şi alte produse pentru baie şi duş), dermatopreparate pentru hidratare cutanată sau emoliente, produse de fotoprotecţie şi pentru plajă, produse de igienă orală, cum ar fi paste de dinţi, ape de gură, sau alte produse de igienă, cum ar fi șervețele umede.

Parfumurile comerciale reprezintă un amestec plăcut mirositor de compuşi aromatici şi uleiuri esenţiale, conţinând şi fixativi şi solvenţi, utilizate pentru a conferi corpului uman sau spaţiului de locuit un miros plăcut. Parfumurile conțin 20-300 de compuși de bază selectați din aproximativ 2500 de ingrediente individuale odorante, care pot fi de origine sintetică sau identic-naturală, cel mai frecvent, sau de origine naturală organică vegetală (flori, fructe etc), sau foarte rar animală (mosc natural, civet, ambră etc).

Produsele lichide de parfumerie cu haptene sensibilizante (substanţe care la introducerea în organism pe o cale parenteralã, alta decât cea digestivã, declanşeazã reacția anticorpilor cu care se combinã) pot fi clasificate astfel: parfum (extract de parfum, extrait, elixir), tipic 20-25% compuși aromatici (15-40%); alcool etilic 70-80%, apă distilată 0-10%; apă de parfum (eau de parfum, parfum de toilette), tipic 15% compuși aromatici (10-20%); alcool etilic 70-80%, apă distilată 5-20%; apă de toaletă (eau de toilette), tipic 10% compuși aromatici (5-15%); alcool etilic 75-85%, apă distilată 5-20%; apă de colonie (eau de Cologne), tipic 5% compuși aromatici (3-8%); alcool etilic 75-85%, apă distilată 15-22%, cu versiunea apă fraiche (eau fraiche, body/perfumed mist, tipic solvent nealcoolic); apă splash (eau de solide), after shave, tipic 1-3% compuși aromatici; alcool etilic 40-45%, apă distilată 52-59%.

Peste optzeci de substanțe odoriferante pot fi clasificate ca haptene de contact, alături de aproximativ tot atâtea uleiuri esențiale și extracte absolute (origine naturală) și substanțe chimice de sinteză. Ca urmare a revizuirii exhaustive a alergiilor de contact la parfumuri, inclusiv date clinice, alerte structurale moleculare, de oxidare și metabolism, Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor al Comisiei Europene a adoptat la întrunirea plenară din urmă cu cinci ani, hotărârea referitoare la problematica alergiilor la parfumuri și necesitatea informării cu privire la prezența substanțelor alergenice, prin care pe ambalajele produselor cosmetice şi de menaj utilizate în Europa trebuie specificate (etichetate) ingredientele individuale odorante din parfumuri cu risc crescut de sensibilizare, dacă sunt prezente în concentraţii > 10 ppm (> 0,001%) în produsele de tip leave-on şi > 100 ppm (> 0,01%) în cele de tip rinse-off.

Dermatita de contact alergică la parfumuri apare de obicei la nivelul feței și gâtului, retroauricular, torace superior, axile, articulația pumnului sau uneori la nivel genito-anal. Dermatita  pigmentară la cosmetice (anomalii de pigmentare, de obicei după dermatită de contact subclinică, mai ales la nivelul feței și gâtului) poate apărea la ulei esențial de ylang-ylang, extract absolut de iasomie, geraniol, hidroxicitronelal, benzilsalicilat etc. Dermatita de contact sistemică este posibilă la aldehida cinamică (prezentă în rășina de Myroxylon pereirae / balsam de Peru) din alimente și băuturi aromate, gume de mestecat și dulciuri, la vanilină / etilvanilină, limonen (băuturi, coajă citrice, condimente). Stomatita de contact alergică și reacțiile lichenoide orale sunt posibile la aldehida cinamică din ape de gură, paste de dinți, ațe dentare sau eugenol, ulei de arbore de ceai din paste de dinți sau ape de gură.

Testarea cutanată patch la pacienții cu suspiciune de alergie de contact la parfumuri este esențială pentru diagnosticul etiologic alergologic.   În concluzie, sursele de expunere la haptene de contact implicate în etiologia alergiei la parfumuri și manifestările clinice sunt variate, iar testarea cutanată alergologică patch cu haptene din seria de referință europeană este importantă pentru diagnosticul etiologic alergologic și implicit pentru recomandarea ulterioară a măsurilor de profilaxie eficientă a expunerii la surse alergenice odorante.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha