39
None

„În pandemie, ne-a surprins severitatea și complexitatea cazurilor reprezentate de patologia nou-născutului”

Stimată doamnă profesor, cu ce gen de urgențe neonatale v-ați confruntat pe toata perioada de la începutul pandemiei?
Urgențele pe care le-am avut în Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi în perioada pandemiei nu au fost mai multe ca de obicei, ba chiar din contra. Ce ne-a surprins, însă, a fost severitatea și complexitatea cazurilor. Acestea au fost reprezentate de patologia prematurului (detresă respiratorie prin deficit de surfactant, hemoragie intraventriculară, hemoragie pulmonară) și malformații congenitale (cord, sistem nervos, digestive, renale). În sectorul de Terapie Intensivă Neonatală am avut mai puține cazuri și, cel mai important, mai puțini prematuri. Incidența prematurității a scăzut de la 12,5% în primul semestrul al anului 2019, la 9% în primul semestru al anului 2020. În mod similar a scăzut și incidența prematurității extreme. Aceste date provizorii, care ne-au surprins și pe noi, sunt însă asemănătoare cu unele studii publicate la nivelul Europei – Danemarca, Țările de Jos, Irlanda. Se pare că în timpul stării de urgență femeile gravide care au trebuit să stea acasă au fost mai puțin stresate din cauza serviciului, au avut o igienă mai bună, au dormit mai bine și au reușit să depășească unele probleme de sănătate care ar fi dus, în afara stării de urgență, la declanșarea nașterii premature.
Nu au existat nou-născuți pozitivi pentru infecția cu SARS-CoV-2. Deși au existat în literatura de specialitate cazuri raportate de transmitere materno-fetală, aceasta nu a existat în cazul nostru, nou-născuții din mame pozitive au fost izolați de la naștere, îngrijiți separat și am reușit să nu avem cazuri. Am avut parte și de înțelegere în cazul părinților, în cele mai multe dintre aceste situații.



Perioada prin care trecem nu e deloc obișnuită, nu este ceva pentru care ne-am fi putut pregăti anterior. Am trecut până acum prin situație cu înțelegere din partea managementului spitalului, colegialitate din partea medicilor și asistentelor și speranța că lucrurile se vor întoarce cândva la normal. S-au creat circuite separate pentru mame suspecte/pozitive și pentru nou-născuții acestora. Inițial au existat probleme cu echipamentele de protecție pentru personalul medical și nemedical care îngrijesc acești nou-născuți, probleme care s-au rezolvat foarte rapid cu sprijinul managementului de spital. În acest moment, la nivelul secțiilor de Neonatologie din cadrul Maternității ”Cuza-Vodă” dispunem de toate resursele materiale necesare pentru îngrijirea nou-născuților, la termen și prematuri, născuți în unitatea noastră sau veniți prin transfer.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha