30
None

Influența microbiomului asupra sistemului imunitar

Corpul fiecăruia dintre noi este mai rezistent decât am crede. Prin diverse mecanisme și funcții, acesta ne ajută să ne menținem sănătoși și să facem față multor provocări, de la puterea cu care rezistăm în fața bolilor și până la viteza cu care ne refacem după afecțiuni.

Ce este microbiomul uman?
Microbiomul este un mediu dinamic viu, în care abundența relativă a speciilor poate fluctua zilnic, săptămânal și lunar, în funcție de alimentație, medicație, exerciții și o serie de alte expuneri de mediu. Microbiomul este format din milioane de microorganisme (bacterii, ciuperci, protozoare, virusuri) care colonizează pielea, nasul, sistemul digestiv, plămânii, vaginul. Microbiomul este etichetat ca un „organ” de susținere, deoarece joacă roluri-cheie în susținerea funcțiilor fiziologice din corpul nostru.

De unde provin aceste microorganisme?
Până la naștere, bebelușii sunt practic sterili, dar, în primii ani de viață, copilul în creștere preia microbi din diverse surse:

  • de la mamă – prin nașterea naturală și prin alăptare. Cantitatea și tipul bacteriilor preluate îl vor ajuta să lupte împotriva alergiilor, astmului, bolilor inflamatorii intestinale, obezității și diabetului zaharat. Se recomandă, pe cât se poate, ca bebelușul să fie alăptat la sân.
  • prin expunerea la microbii din mediul înconjurător (locuri de joacă, praf, animale de companie, poluare) și prin regimul alimentar, care pot schimba microbiomul uman fie în ceva benefic sănătății, fie într-un factor de risc pentru diverse afecțiuni. „Obsesia curățeniei”, sterilizarea și dezinfectarea, poate influența negativ sănătatea pe termen scurt și lung.

Cum este influențat organismul uman de microbiom?
Microbiomul este implicat în:
1. Absorbție. Principalul loc de absorbție (90%) a nutrienților în sânge este la nivelul vilozităților intestinului subțire. Cu cât flora intestinală este mai sănătoasă și mai diversă, cu atât absorbția substanțelor nutritive se va face într-un mod echilibrat. Microbiomul ajută la descompunerea carbohidraților complecși (amidonul și fibrele alimentare) în acizi grași cu lanț scurt, implicați în prevenirea a numeroase boli cronice, printre care afecțiuni inflamatorii intestinale (sindromul de colon iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă), cancere, diabet, afecțiuni cardiovasculare etc.

2. Prevenția bolilor autoimune (artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, dermatite). Microbiomul reglează permeabilitatea mucoasei intestinale, împiedicând astfel pătrunderea în circulație a moleculelor mari responsabile de instalarea în timp a unor afecțiuni autoimune.

3. Producerea de neurotransmițători. Bacteriile din intestin produc substanțe care ne influențează starea de fericire sau de anxietate, comunicând direct cu creierul uman.

4. Modularea sistemului imun. Se pare că 70% din funcția imunitară se află în intestin. Bacteriile descompun substanțe potențial toxice pe care le ingerăm odată cu alimentele și determină producerea de anticorpi. Sistemul imunitar poate fi întărit prin fortificarea florei intestinale.

5. Absorbția, dar și sinteza unor vitamine (vitamina K, vitamine din complexul B). Enzimele necesare formării vitaminei B12 se găsesc numai în bacterii, flora intestinală umană producând vitamina B12 (în cantități mici).

6. Reducerea inflamației cronice. Inflamația cronică este declanșatorul majorității afecțiunilor cardiovasculare, a bolilor autoimune, a alergiilor, dar și a afectărilor neuronale, renale, hepatice și osteoarticulare.

7. Influențarea greutății corporale prin modularea absorbției grăsimilor, reglarea apetitului și controlul glicemiei. S-a observat că persoanele obeze au o prevalență crescută a bacteriilor de tip Firmicutes. În contrast, o greutate corporală normală a fost asociată cu un număr mai mare de specii de Bacteroides.

Cum echilibrăm microbiomul intestinal?
Echilibrarea florei intestinale se poate face cel mai bine prin intermediul unei alimentații variate și echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale și semințe.
Alimentele conțin fie substanțe care hrănesc bacteriile, fie anumite specii de bacterii care se gasesc și în intestin:
a. prebiotice - forme complexe de zaharuri sau de amidon nedigerabil care hrănesc și oferă condiții propice dezvoltării bacteriilor bune. Se găsesc în cereale integrale, anghinare, sparanghel, păpădie, banane, alge marine (Chlorella, Spirullina), fasole, suplimente alimentare cu prebiotice.

b. probiotice, adică bacterii vii (specii de Lactobacili) favorabile florei intestinale. Acestea se găsesc în alimente fermentate (kefir, iaurt, legumele murate, etc) sau suplimente alimentare cu probiotice.
Nu întotdeauna se poate realiza echilibrarea prin alimentație, și se pot administra suplimente alimentare nutritive cu pre- și probiotice, în special copiilor, vârstnicilor și în cazul terapiei cu antibiotice.

Produsele HAPPY KID (Imunitate, sănătate și energie pentru copilul tău) și WORM END™ Sirop (Elimină paraziții intestinali în mod natural) sunt două suplimente alimentare atent cercetate de echipa STAR INTERNATIONAL MED, utile în refacerea echilibrului florei intestinale și în menținerea microbiomului copiilor.
HAPPY KID sirop este produs natural din plante medicinale ayurvedice. Acțiunea sinergică a fitonutrienților din complexul de plante contribuie la: păstrarea unui apetit sănătos, asimilarea corectă a nutrienților din hrană, buna funcționare a sistemului digestiv și hepato-biliar, eliminarea naturală a toxinelor. Mențin sănătatea și funcționarea normală a căilor respiratorii superioare, ajută la eliminarea radicalilor liberi, contribuind astfel la creșterea capacității de autoapărare a organismului și de adaptare la condițiile de mediu.
WORM END™ Sirop este un amestec de extracte din plante care au acțiune antihelmintică. Elimină manifestările neplăcute cauzate de prezența paraziților intestinali, contribuie la menținerea poftei de mâncare, reduce senzația de greață și ajută la normalizarea digestiei. Optimizarea tranzitului intestinal favorizează procesele de detoxifiere, prin eliminarea gazelor și a toxinelor provenite dintr-o digestie deficitară cauzată de prezența paraziților intestinali.


STAR INTERNATIONAL MED
www.ayurmed.ro
www.star-ayurveda.ro
natural@star-ayurveda.ro
0722 750 111

021 313 94 81

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha