47
None

Manifestări oftalmologice în boli reumatice la copii

Bolile reumatice pediatrice pot afecta atât globul ocular cât și orbita și țesuturile periorbitare, determinând scăderea serioasă a vederii. Manifestările oculare care pot apărea sunt foarte variabile. Dintre toate acestea, uveita anterioară (numită și iridociclită) este manifestarea cea mai frecventă. Uveea reprezintă tunica medie a ochiului formată din iris, corp ciliar și coroidă.

Spondilartropatiile juvenile
Reprezintă un grup de artrite (boli inflamatorii cronice ale articulațiilor), care cuprinde artrita asociată cu entezită (locul de fixare a tendoanelor și ligamentelor pe anumite oase), artrita psoriazică, artrita reactivă și alte artrite nediferențiate. Sunt mai frecvente la persoanele cu factorul genetic HLA-B27 pozitiv.
Afectarea oculară cea mai frecventă este uveita anterioară (UA) acută (10-20% din cazuri) care se manifestă cu ochi roșu, dureros, vedere încețoșată și fotofobie (deranjează lumina). Este de obicei unilaterală, are evoluție recurentă (recidivează), dar poate apărea și la ambii ochi (însă nu în același timp).

Boala Behcet
Este o vasculită sistemică (inflamație a vaselor de sânge) de cauză necunoscută, existând totuși o predispoziție genetică (factorul HLA-B5 +). Principalele simptome sunt ulcerațiile bucale și genitale recurente. Afectarea oculară apare cam la doi ani după stabilirea diagnosticului, la 30-100% dintre pacienți. Este tipic bilaterală și se manifestă cel mai frecvent cu UA sau posterioară recidivantă. Recidivele determină complicații care pot duce la scăderea permanentă a vederii. Afectări mai rare includ conjunctivită, sclerită sau episclerită, keratită și afectare de nervi cranieni.

Lupusul eritematos sistemic (LES)
Este o boală autoimună cronică, care poate afecta diferite organe ale corpului, în special pielea, articulațiile, sângele, rinichii și sistemul nervos central.
Manifestările oculare apar mai târziu în evoluția bolii și sunt rare la copii. Cea mai frecventă este keratoconjunctivita Sicca (sindromul de ochi uscat sever) care reprezintă uscăciunea conjunctivei (membrana transparentă care acoperă albul ochiului) și a corneei (prima lentilă a ochiului). Se manifestă prin senzație permanentă de corp străin, arsură, mâncărime și fotofobie.

Tratamentul
Acesta constă în lacrimi artificiale și geluri lubrifiante, iar uneori în ocluzia punctelor lacrimale.
LES poate determina însă și afectarea nervului optic sau ocluzii vasculare retiniene, cu afectarea permanentă a vederii.

Boala Kawasaki
Este o vasculită sistemică acută care poate da complicații cardiace.
Cea mai frecventă manifestare oculară este conjunctivita bilaterală - ochii roșii, lăcrimare și fotofobie ușoară. În faza acută a bolii mai poate apărea o UA ușoară autolimitantă.

Sindromul Sjogren
Este o boală cronică autoimună ce afectează glandele care secretă fluide, în special salivare și lacrimale. Astfel, principalele simptome ale bolii sunt ochii uscați (keratoconjunctivita sicca) și gura uscată (xerostomie). Apare o uscăciune generalizată a mucoaselor, așa numitul sindrom Sicca.
Gradul uscăciunii oculare este evaluat de către medicul oftalmolog prin teste specifice și în funcție de severitate se prescrie tratamentul adecvat pentru menținerea lubrifierii ochiului și prevenirea complicațiilor specifice.

Artrita idiopatică juvenilă (AIJ)
Este cea mai frecventă cauză de uveită anterioară non-infecțioasă la copii.
Este definită ca artrita de cauză necunoscută,  cu durată de minim 6 săptămâni, care apare la copiii sub 16 ani. Cea mai importantă manifestare extraarticulară este UA (30% din cazuri).
Deși de obicei UA se însoțește de ochi roșu și dureros, UA din AIJ este asimptomatică! Inițial, ochiul este alb și nedureros, motiv pentru care prezentarea la medic este târzie, când deja au apărut complicațiile. Complicațiile precum cataracta, keratopatia în bandă (depuneri de calciu la nivelul corneei), glaucomul secundar și edemul macular cistoid, apar în 70% din cazuri.
UA este de obicei bilaterală și recidivantă.
Din cauza asocierii frecvente a AIJ cu UA și datorită faptului că inițial nu dă nici un simptom, se recomandă controlul oftalmologic periodic, la intervale de 4-6 luni. Consultul complet cuprinde testarea acuității vizuale, examenul biomicroscopic pentru depistarea și cuantificarea inflamației, măsurarea dioptriilor cu picături cicloplegice (de dilatat), măsurarea tensiunii intraoculare și examenul fundului de ochi.
Detectarea la timp a inflamației oculare și inițierea rapidă a tratamentului adecvat poate scădea riscul apariției complicațiilor care duc la pierderea vederii!
Uveita la copii este o provocare pentru orice oftalmolog! Este esențială diagnosticarea precoce pentru limitarea complicațiilor oculare și diagnosticarea bolii sistemice determinante. Pentru o îngrijire cât mai atentă, cu șanse de păstrare a vederii, este importantă o abordare multidisciplinară - oftalmologie, reumatologie pediatrică, pediatrie.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha