62
None

Provocări terapeutice la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată în era SARS-COV2

Situația pandemică, Covid 19 a schimbat cu siguranță modul de gestionare a pacienților cu hiperplazie benignă de prostată (HBP). Să urmărim modul de tratament al pacienților diagnosticați cu hiperplazie benignă de prostată asociată cu diagnosticul  de SARS-COV2 în Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”.

Situatia pandemică cauzată de virusul SARS-CoV2 a fost un moment de cotitură în cursul vieților tuturor, aducând o nouă realitate și o serie de provocări ce au necesitat soluții în timp record.
Deși s-a observat o scădere a cazurilor internate diagnosticate cu HBP ce necesitau intervenție sub rahianestezie, numărul de cazuri în regim de urgență, respectiv retenție urinară acută/hematuria totală s-a menținut relativ constant. S-a observat o preferință a intervențiilor minim invazive atât de partea pacienților cât și de partea corpului medical, ceea ce a condus atât la scăderea timpului petrecut în blocul operator cât și a mediei de spitalizare a pacienților non-COVID.
Pe de altă parte, a fost sugerată o posibilă influență a prezenței virusului SARS COV2 în înrăutațirea simptomatologiei și evoluția sănătății pacienților diagnosticați cu HBP.
Cazurile pozitive de COVID au prezentat multiple comorbidități asociate, ceea ce a necesitat o abordare multidisciplinară, care a cauzat prelungirea perioadei de spitalizare a pacienților.
Toate acestea au avut ca rezultat drastica limitare a intervențiilor deschise dată fiind necesitatea de limitare a infecției COVID, cât și micșorarea numărului de intervenții sub rahianestezie, mono/-bipolare.
De fapt, 80% dintre medicii urologiști și-au amânat intervențiile chirurgicale pe perioada pandemiei. În mod treptat, a fost necesară modificarea procedurii de lucru în tratamentul endourologic al adenomului de prostată prin implementarea unor măsuri de protecie și metode speciale în scopul limitării răspândirii virusului.
Cu toate acestea, în contextul pandemic, intervențiile endoscopice au un risc mai scăzut de contaminare cu SARS-COV2 comparativ cu intervențiile laparoscopice sau intervențiile deschise, caz în care pacienții sunt mult mai în siguranță și mai protejați de infecția cu virusul COVID.
Să urmărim evoluția a 20 de pacienți, cu o medie de vârsta de 61,2 ani (55-87 ani), diagnosticați pozitiv atât cu SARS-COV2 cât și cu HBP în momentul internării în secția de urologie, în perioada ianuarie 2021- ianuarie 2022. Diagnosticarea SARS-COV2 a fost efectuată prin testarea de tip PCR, iar diagnosticarea HBP a fost efectuată prin tuseu rectal, PSA, freePSA și examinare ecografică. În momentul internării pacienții deja urmau tratament. Toți pacienții au fost supuși protocolului de internare: computer tomograf toracic, ECG, ultrasonografie generală, test de urină și analize de sânge. În unele cazuri particulare, a fost necesară și efectuare unui CT de torace, abdomen și pelvis.

Rezultate
Dintre cei 20 de pacienți internați, 4 au necesitat intervenție endoscopică de urgență sub rahianestezie în vederea hemostazei (oprirea unei hemoragii), pacienții prezentând hematurie persistent (prezență a sângelui in urină), ce nu a răspuns în mod pozitiv la tratamentul urmat. Un număr de 4 pacienți au prezentat retenție acută de urină pe perioada spitalizării și montarea unui cateter uretro-vezical, urmând ca ulterior starea pacienților să fie reevaluată după vindecarea COVID 19. Din cele 12 de cazuri rămase cu diagnostic de HBP, 7 prezentau deja retenție cronică de urină în momentul internării, cu sonda uretro-vezicală deja montată; 2 cazuri au debutat pe perioada spitalizării urmând tratament; în timp ce la cele 2 cazuri rămase nu au fost necesare intervenții urologice de modificare a schemei de tratament, acestea din urmă fiind tratate strict pentru diagnosticul pozitiv de SARS-CoV2. Evoluția acestor cazuri s-a menținut la un nivel mediu pozitiv, cu cerere minimă de administrare de oxigen (sub 5l/oră), la 11 de cazuri s-a efectuat externarea la termen. Excepție au făcut 9 cazuri ce au necesitat suport de oxigen, dintre care 2 cazuri au ajuns la deces. Dintre cazurile pacienților ce au necesitat intervenție endoscopică de urgență, 2 cazuri au necesitat suport de oxigen și au avut o perioadă extinsă de spitalizare în comparație cu restul cazurilor menționate mai sus (media suportului de oxigen fiind de 22,5 zile comparativ cu 13,6 zile).

Discuții
În aceasta perioadă, gestionarea pacienților noștri diagnosticați cu HBP asociat cu pozitivarea la virusul COVID19, s-a focusat pe preîntâmpinarea complicațiilor produse de virus și în același timp pe reducerea impactului hiperplaziei benigne de prostată în afecțiunea patologică virală. Pentru a putea obține acest lucru s-a redus la minimum intervenția chirugicală pe perioada prezentei virusului.
Recent, cazurile emergente au arătat că simptomele aparatului urinar inferior pot evolua rapid în simptomatologie în faza acută a COVID-19, iar în mod special la pacienții în vârstă pot apărea și complicații ale bolii.
Pe de altă parte, inflamația prostatei este un factor de risc în progresia HBP și în același timp, infecția cu SARS-CoV-2 poate conduce la activarea căilor pro-inflmatorii și inflamarea organelor vulnerabile precum prostata. Acest lucru poate reprezenta ipoteză pentru o creștere a mortalității în cazurile pacienților operați, unde sindromul inflamatoriu este mai prezent comparativ cu pacienții neoperați.

Concluzii
Nu a existat o influență clară a SARS-CoV2 în evoluția pacienților cu HBP, iar trendul general a fost de temporizare a manevrelor terapeutice până la remisia infecției virale.

Comentarii


Adriana Carlos

Sunt atât de încântat că căsătoria mea ruptă a fost restaurată. Fostul meu iubit s-a întors după ce ne-a părăsit pe mine și pe copiii noștri pentru o altă femeie. Am fost atât de fericit să-l cunosc pe Dr Trust și cum a ajutat mulți oameni să-și aducă iubitul înapoi, așa că l-am contactat și pe el să mă ajute. Așa m-a ajutat Dr Trust să-mi aduc iubitul înapoi. Un mare mulțumesc lui Dr Trust pentru că nu m-am gândit niciodată că fostul meu iubit se va întoarce la mine atât de repede cu vraja ta. Ești cel mai bun și cel mai mare din lume. Dacă ești aici și ai nevoie de fostul tău iubit înapoi sau iubitul tău să fie mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactează acest puternic vrăjitor acum. Iată contactul lui: E-mail: drtrustspelltemple @ gmail . com Whats App: +14242983869

March 20, 2023, 10:28 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha