7
None

Metoda de investigare prin videocapsula endoscopică

Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând şi înlocuind uneori cu succes procedura neplăcută şi dureroasă a endoscopiei digestive clasice.

Conceptul de explorare endoscopică digestivă cu ajutorul videocapsulei este foarte nou în termeni medicali, realizarea sa fiind concomitentă cu debutul secolului XXI.

În funcţie de porţiunea tubului digestiv investigată, videocapsula poate fi pentru: intestin subţire, colon sau esofag.

Videocapsula pentru intestin subţire

Principalul avantaj al acestei videocapsule constă in faptul că permite, aşa cum indică şi numele, investigarea intestinului subţire, porţiune a tubului digestiv inaccesibilă metodelor clasice.

De mărimea unui antibiotic (caşete), videocapsula pentru intestin subţire este prevăzută cu o cameră foto alimentată de o baterie cu o durată de viaţă limitată – 8 ore.

Odată înghiţită, aceasta preia imagini cu o anumită ritmicitate (2 imagini/secundă) şi le transmite unui sistem de înregistrare ataşat corpului persoanei investigate.

Printre patologiile cărora se adresează această videocapsulă, se numără: hemoragiile digestive oculte sau obscure (sângerări microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente in fecale, dar fara cauza identificata prin colonoscopie clasica), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculară.

Videocapsula pentru colon

Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subţire, cea pentru colon este prevăzută cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secundă, dar şi cu o durată mai mare de viaţă a bateriei, de circa 10 ore. Întrucât segmentul vizat este situat distal în tubul digestiv, capsula a fost astfel reglată încât să preia imagini în primele 3 minute după ingerare, pentru ca ulterior să se reactiveze la 1 oră şi 45 minute de la ingestie.

Videocapsula de colon este indicată şi în cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boală hemoroidală, leziuni tumorale, ulcer rectal).

Videocapsula pentru esofag

Aceasta videocapsulă este indicată pentru investigarea pacienţilor cu patologie esofagiană non stenozantă: esofagite, varice esofagiene, metaplazie mucoasa şi esofag Barett. Ea necesită un protocol special de deglutiţie, în poziţie culcat, astfel încât timpul de tranzit prin esofag să fie prelungit suficient. Videocapsula prezintă, de asemenea, 2 camere care investighează atât în amonte, cât şi în aval.

Procedura de explorare endoscopică cu videocapsulă, si vorbim în special de cea de colon, prezintă anumite avantaje, printre care: faptul că nu presupune disconfortul examinării colonoscopice, nu necesită anestezie, eliminând riscurile suplimentare, calitatea şi rezoluţia imaginilor precum şi posibilitatea de a oferi informaţii cu privire la dimensiunile leziunilor.

Contraindicaţiile metodei se referă la: stenoze, ocluzii şi fistule intestinale, ca leziuni ce pot retenţiona capsula, prezenţa unui pacemaker/cardioverter sau a altui dispozitiv electromagnetic implantabil, tulburări ale deglutiţiei întâlnite în patologia neurologică (accidente vasculare, encefalopatii, paralizii progresive). În cazul tulburărilor de deglutiţie, există dispozitive ce permit inserarea videocapsulei direct în intestinul subţire, prin intermediul endoscopului flexibil.

Sarcina nu este o contraindicaţie în sine, dar posibilele efecte nedorite nu au fost studiate şi ca atare se recomandă abţinerea de la această investigaţie.

Capsula de intestin subţire nu este recomandată copiilor sub 8 ani datorită anatomiei tubului digestiv la această vârstă, iar cea de colon nu se recomandă adolescenţilor sub 18 ani deoarece necesită complianţa pacientului.

De retinut este faptul că un consult medical de specialitate este obligatoriu înainte de programarea pentru această investigatie. Dr. Marian Zota, Medic specialist gastroenterolog, Comp: Ecografie gen. şi Endoscopie digestivă

Comentarii


Crica Estera

BUNA ZIUZ!VREAU SA VA INTREB DE PROBLEMELE MELE DE SANATATE,ACU APROAPE 3 ANI MA CONFRUNT CU ESOFAGITA DE REFLUX SI NU IMI TRECE NICI CUN FEL DE MEDICAMENTE MA TOT INTREB CE POT AVEA ,SINTOMILE: ARSURA DIN CAPU PIEPTULUI PANA IN FAGRINGE O AMAREALA SI O BACTERIE CARE NUMI DA PACE SI STRANGERE DE GAT DE NUMAI POT MI SE UNFLA SUB LIMBA TENDOANELE SI MA USTURA LIMBA ZICI CA E ARICI CU TEPI..VA ROG SA MA PROGRAMATI SA POT FACE LA DUMNEAVOASTRA TOATE INVESTIGATILE DE LA INCEPUT.VA MULTUMESC

Sept. 17, 2018, 9:27 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha