48
None

Patologia oncologică trebuie abordată personalizat

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare, atât în Europa cât și în țara noastră, reprezentând 26% din totalul deceselor. Progresele în oncologie se orientează atât spre evaluarea factorilor de risc și a metodelor de prevenire cât și spre depistarea precoce a bolii, metode noi de tratament care presupun evaluarea principalilor biomarkeri tumorali, modalități de urmărire a evoluției acestora pe parcursul bolii oncologice, evaluarea pacientului în comisii multidisciplinare atunci când discutăm stabilirea managementului bolii oncologice pe tot parcursul acesteia.

Actualități în tratamentul oncologic în 2023
Provocările și actualitățile ultimilor 2 ani au fost date de noile tratamente, de noile molecule, în aproape toate localizările de cancer. Un exemplu important îl reprezintă cancerul de sân mai ales pentru forma triplu negativă unde mai multe molecule au dus la schimbarea completă a viziunii de tratament, dar și modalitățile de combinare între aceste molecule: imunoterapie, chimioterapie și terapiile țintite. De asemenea și abordarea secvențială a tratamentului este o nouă provocare, alături de managementul reacțiilor adverse.
Au apărut medicamente care și-au dovedit fără echivoc eficacitatea în tratamentul cancerului mamar metastatic, cu rezultate notabile atât privind supraviețuirea fără progresie a bolii, cât și supraviețuirea generală. Un alt medicament nou de tip anticorp monoclonal conjugat este acum oferit în tratament tot la pacientele cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat care au utilizat anterior terapie endocrină și cel puțin două terapii sistemice suplimentare.
De asemenea, în ultimul an au apărut oportunități terapeutice prin aprobarea pentru decontare CNAS a multiple molecule noi care au permis abordul bolii oncologice într-o manieră modernă.

Perspective în tratamentul cancerului prin vaccinare
Vaccinurile împotriva cancerului reprezintă o arie emergentă și promițătoare în cercetarea medicală. Aceste vaccinuri au ca scop stimularea sistemului imunitar al pacientului pentru a identifica și a ataca celulele canceroase. Există mai multe abordări diferite în dezvoltarea vaccinurilor pentru tratamentul cancerului. De menționat ar fi vaccinurile folosite în prevenția bolii, cum sunt cele împotriva infecției cu HPV sau împotriva virusurilor hepatitei.
În ultima perioadă și în România se încearcă o nouă strategie de prevenție prin vaccinare și consider că ar trebui implementate campaniile de screening și prevenție pentru afecțiunile neoplazice la nivel național.
De asemenea de menționat sunt și vaccinurile terapeutice, concepute pentru a trata pacienții care deja au cancer prin activarea sistemului imunitar pentru a recunoaște și a ataca celulele canceroase. Aceste vaccinuri pot fi personalizate pentru fiecare pacient în parte, ținând cont de specificitatea tumorii respective. Sigur aceste vaccinuri se află în faza de cercetare. Cercetarea în domeniul vaccinurilor pentru tratamentul afecțiunilor oncologice este în continuă evoluție și este o arie care merită exploatată și consider că în următoarea perioadă vom avea rezultate promițătoare.

Legătura între molecula de cancer și tratamentul personalizat
Patologia oncologică trebuie abordată personalizat, fiecare pacient este unic, ghidurile terapeutice ne îndrumă, iar experiența medicului oncolog își spune de asemenea cuvântul. Abordarea terapeutică în oncologie trebuie realizată personalizat, în funcție de profilul pacientului: clinic, biologic, molecular. Legătura dintre caracteristicile moleculare ale cancerului și tratamentul personalizat este esențială în dezvoltarea unei abordări eficiente și precise în tratarea bolii. Este crucial în înțelegerea și tratarea cancerului identificarea specifică a modificărilor moleculare și genetice care duc la dezvoltarea și progresia bolii. Caracteristicile moleculare ale cancerului, cum ar fi mutațiile genetice, anomaliile cromozomiale, exprimarea genelor și nivelurile de proteine, pot varia semnificativ între pacienți și tipuri de cancer. Aceste caracteristici moleculare joacă un rol-cheie în determinarea modului în care se dezvoltă boala, a răspunsului la tratament și evoluției în timp. Tratamentul personalizat sau tratamentul individualizat se referă la adaptarea terapiei în funcție de caracteristicile moleculare specifice ale unui pacient și ale cancerului său. Acest lucru implică o abordare precisă și direcționată comparativ cu tratamentele generice, standard.

Imunoterapia rămâne o cale de tratament obligatoriu aplicată pacientului oncologic
În ultimele decenii, cunoștințele noastre privind relația dintre cancer și sistemul imun au crescut considerabil. Succesul din ultimii ani privind imunoterapia în tratamentul cancerului, inclusiv anticorpii monoclonali, vaccinurile împotriva cancerului și terapia inhibitori cu puncte de control imun au revoluționat terapia antineoplazică. Imunoterapia a devenit o componentă semnificativă a tratamentului pentru aproape toate tipurile de cancer. Eficiența și utilizarea imunoterapiei variază în funcție de diverși factori precum tipul de cancer, stadiul bolii, prezența receptorilor pentru inhibitorii punctelor de control, răspunsul imunitar al pacientului și alte tratamente anterioare sau concomitente. Discutăm de mai multe tipuri de imunoterapie. Unele dintre ele sunt deja aplicate în strategia terapeutică altele sunt în curs de cercetare. Principalele tipuri sunt utilizarea inhibitorilor punctelor de control, terapia cu CART, terapia cu cytokine sau anticorpi monoclonali. Cu toate acestea, provocări încă există în acest domeniu. Terapiile combinate personalizate vor fi următoarele strategii terapeutice în oncologie, iar o cercetare atentă a interacțiunii dintre tumoră și micromediul tumoral este necesară în această direcție.
Decizia de a utiliza imunoterapia ca parte a tratamentului pentru un pacient oncologic depinde de evaluarea individuală a situației medicale și de consultul medicului oncolog. Este important ca pacientul să discute cu echipa medicală pentru a înțelege opțiunile de tratament disponibile și pentru a lua o decizie informată și personalizată.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha