20
None

Tratamente personalizate în hiperplazia benignă de prostată

Am constatat în ultimii ani că ajung din ce în ce mai mulți pacienți în farmacie cu simptome sau tratamente pentru Hiperplazia benignă de prostată (HBP) și consider că este un subiect despre care noi, specialiștii în sănătate, ar trebui să vorbim mai mult, pentru ca pacienții să se informeze din surse sigure și validate medical.

Hiperplazia benignă de prostată, cunoscută și sub denumirea de adenom de prostată este o afecțiune frecventă în rândul bărbaților mai în vârstă. Mărirea în dimensiuni a glandei prostate poate provoca simptome de disconfort urinar, precum blocajul (obstrucția) fluxului urinar din vezica urinară, dar și probleme ale vezicii urinare, probleme ale tractului urinar sau probleme renale.
Severitatea simptomelor la persoanele cu glanda prostată mărită variază de la pacient la pacient, însă există tendința ca simptomele să se agraveze treptat în timp.
Cele mai frecvente simptome ale HBP sunt:

  • Nevoia frecventă și stringentă de a urina
  • Creșterea frecvenței urinărilor pe timpul nopții (nicturie)
  • Dificultăți sau ezitare în a începe urinarea
  • Flux urinar slab, cu întreruperi sau intermitent
  • Incapacitatea de a goli complet vezica

De asemenea, în stadiile avansate ale bolii putem întâlni și simptome mai agresive, precum:

  • Infecții repetate de tract urinar
  • Incapacitatea de a urina
  • Prezența de sânge în urină

Dimensiunea prostatei nu determină întotdeauna severitatea simptomelor. Unii pacienți cu prostată relativ mărită pot avea simptome importante, în timp ce alții, cu prostată foarte mărită pot avea doar simptome urinare minore.
Vindecarea sau ameliorarea acestei afecțiuni este direct proporțională cu stadiul în care se regăsește pacientul la vizita medicală de specialitate. Este foarte important ca pacientul să ajungă la medicul specialist încă de la primele simptome ale acestei afecțiuni, în primul rând pentru un diagnostic corect și în al doilea rând pentru a putea beneficia de tratament medicamentos, care s-a dovedit că îmbunătățește calitatea vieții.
Pentru că sunt specializată în preparare farmaceutică personalizată, am să merg și de această dată în aceeași linie. Eu, ca farmacist, nu pot prescrie un tratament, însă urmăresc atent, alături de medicii specialiști care prescriu rețete ce ajung în farmacia mea, pacienți cu această afecțiune, hiperplazie benignă de prostată.
Constat cu bucurie că există o mare deschidere a medicilor specialiști către medicina personalizată. Acest concept reușește să individualizeze pacientul și să trateze conform anamnezei și simptomatologiei fiecăruia.
În tratamentul hiperplaziei benigne de prostată s-a constatat că abordarea personalizată aduce o îmbunătățire considerabilă în viața pacientului.
Astfel, combinația de tadalafil în concentrație mică cu finasteridă, încapsulate într-un singur medicament, reprezintă o opțiune terapeutică pentru pacienții care suferă de hiperplazie benignă de prostată. Tadalafilul îmbunătăţeşte fluxul sanguin și relaxează mușchii prostatei, având un efect benefic în această afecțiune pe de o parte, iar pe de altă parte Finasterida reduce volumul mărit al prostatei, ameliorând simptomele urinare și totodată reducând necesitățile de intervenție chirurgicală. Dovezile științifice sugerează că terapia personalizată pentru hiperplazia benignă de prostată (HBP) ce vizează direct simptome ale tractului urinar inferior, folosind un α-blocant și un inhibitor de 5α-reductază, s-a devenit foarte eficient și totodată foarte bine acceptat de către pacienții cu această afecțiune.
Încă odată, medicina personalizată reușește să ne surprindă cu beneficiile și eficacitatea sa. Suntem specialiști ai medicinei secolului 21 și este de datoria noastră să aducem în viețile pacienților terapii moderne ce pot să ofere o calitate a vieții crescute, în patologii care până acum câțiva ani poate nu reușeam să le tratăm nechirurgical.

Comentarii


Ady brayan

Uiu

March 14, 2023, 7:02 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha