62
None

Dificultăți în diagnosticul carcinomului renal

Carcinoamele cu celule tranziționale reprezintă până la 90% din toate tumorile tractului urinar superior (UUT-TCC) și constituie o malignitate destul de redutabilă, în special datorită peretelui visceral considerabil mai subțire al tractului superior în comparație cu vezica urinară, facilitând astfel progresia UUT -TCC.

În ultimii ani, ureteroscopia flexibilă digitală (FURS) a devenit o procedură de diagnostic de rutină în managementul UUT-TCC, efectuată în mod convențional în lumină albă. Din păcate, limitările sunt substanțiale atunci când se încearcă găsirea unor tumori papilare mici sau cu atât mai mult a unor leziuni de carcinom in situ (CSI). Această din urmă categorie este recunoscută pe scară largă ca fiind dificil de identificat.
În general, identificarea caracteristicilor sugestive pentru natura malignă a unei leziuni a tractului superior și obținerea de probe de biopsie suficiente pentru o analiză anatomopatologică concludentă rămân provocări dificile. Așadar, imagistica în bandă îngustă (NBI) a fost introdusă ca o tehnologie avansată promițătoare, susceptibilă de a oferi o abordare mai precisă a uroteliului tractului superior, oferind în același timp biopsiilor o șansă mai mare de confirmare anatomopatologică.
Mai multe probleme majore afectează precizia diagnosticului în carcinomul urotelial al tractului urinar superior. Imagistica este insuficientă pentru a descoperi leziuni mici ale mucoasei pielocaliceale, iar endoscopia devine imperativă în timp ce se încearcă identificarea tumorilor UUT-TCC într-un stadiu incipient. Tehnologia digitală introduce avantajele unei calități superioare a imaginii, dar vizualizarea în lumină albă puțin eficientă atunci când se tratează leziuni in situ de carcinom papilar sau plat de dimensiuni mici.
Imagistica în bandă îngustă se bucură de beneficiile informațiilor de diagnostic suplimentare în cazurile de cancer urotelial neinvaziv fără dezavantajele costurilor suplimentare. NBI a fost deja confirmat ca îmbunătățind detectarea tumorilor vezicale superficiale, întrucât o proporție substanțială de cazuri sunt mai bine evaluate atunci când se utilizează acest mod de vizualizare.
Având în vedere toate cele de mai sus, devine clar că, pe de o parte, imagistica în bandă îngustă se definește ca un instrument util în timpul ureteroscopiei flexibile, în timp ce pe de altă parte, este necesar ca datele științifice să confirme în mod clar rolul NBI în managementul curent al UUT-TCC.

Concluzii
Pe baza constatărilor actuale, se poate afirma că utilizând ureteroscopia flexibilă digitală și biopsiile ghidate NBI putem avea o îmbunătățire semnificativă a diagnosticului în cazul tumorilor de cale urinară superioară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha