Infertilitatea masculină se definește ca incapacitatea unui barbat de a produce o sarcină la o femeie fertilă, În statisticile vest-europene, apare cu o frecvență de cca 7% în populația masculină.
Inferilitatea recunoate cauze pre-testiculare, intratesticulare și post-testiculare.
Cauzele pre-testiculare cuprind diverse afecțiuni, printre care hipogonadismul, alcoolismul, consumul de droguri.
Consumul exagerat de alcool ca si consumul de droguri pot produce infertilitate
Deasemenea, unele sporturi cum sunt ciclismul sau echitația, precum și unele medicamente de tipul chimioterapeuticelor, cimetidina, spironolactonele, fenitoina etc, pot conduce la infertilitate masculină. Practicat ca sport de performanță, ciclismul este recunoscut ca factor determinant și în apariția unor tumori testiculare maligne
Ciclismul si echitatia implica microtraumatisme testiculare.
Factorii testiculari includ: varicocelul, tumori maligne, criptorhidia, status post traumatic sau torsiune testiculară, hidrocelul sau status post-infecții de tip rujeolă, parotidită epidemică, malarie, ologospermie idiopatică sau fibroză instalată post-iradiere.
Cauzele post-testiculare cuprind: obstrucția vaselor deferente (agenesia), obstrucția ductului ejaculator, inflamații cronice (prostatita cronică) etc.
Diagnosticul clinic se face începând cu anamneza și examenul fizic, urmat de spermogramă (repetată).
Examinarea ecografică a testiculului și scrotului poate să evidențieze anomalii dimensionale. Scăderea în dimensiuni poate apărea ca urmare a unor leziuni degenerative (după infecții, inflamații, leziuni traumatice, afecțiuni vasculare, criptorhidie, radioterapie). Creșterea în dimensiuni poate să însoțească inflamațiile acute, patologia tumorală (benignă sau malignă).
Examinarea Doppler este de mare ajutor în diferențierea vascularizației unor formațiuni intra și extratesticulare.
Nu trebuie să uităm că testiculul funcționează atât ca o glandă endocrină care asigură secreția hormonilor androgeni, cât și spermatogeneza.
Perturbarea vascularizației testiculare poate avea cauze diferite, dintre care cele mai frecvent întâlnite sunt:
- insuficiențe de drenaj venos (varicocel) simple sau complicate cu tromboze
- afecțiuni inflamatorii acute și cronice locale (orhiepididimite)
- status post traumatic, torsiune testiculară, infecții generalizate
- afecțiuni vasculare congenitale
- anomalii de poziție (criptorhidie)
- formațiuni tumorale, atât ale celulelor germinale cât și ale celulelor de susținere
Cercetările au demonstrat că perturbările de vascularizație testiculară afectează ambele funcții testiculare, dar cel mai adesea este interesată funcția de spermatogeneză (oligozoospermia-descreșterea numărului de spermatozoizi în spermă; azoospermia- absența spermatozoizilor în spermă; aspermia-absența completă a producerii spermei; hipospermia-reducerea volumului lichidului seminal; astenozoospemia-reducerea motilității spermatozoizilor; teratospermia-creșterea numărului de spermatozoizi anormali morfologic).