4
None

Hepatita virală este o problemă de sănătate la nivel mondial


Hepatitele cronice B și C sunt boli infecțioase care provoacă leziuni grave hepatice, cancer și moarte prematură. Mai mult de 325 de milioane de persoane la nivel mondial sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Hepatitele B și C  pot genera epidemii silențioase, care afectează mai ales copiii și populațiile cu risc: persoane care injectează droguri, populații indigene, prizonieri, bărbați care fac sex cu bărbați, migranți și persoane cu HIV/SIDA. La nivel global, mai mult de 290 de milioane de bărbați, femei și copii nu sunt conștienţi că trăiesc cu hepatită virală, având ca rezultat posibilitatea reală de a dezvolta boli hepatice fatale sau cancer la ficat, la un moment dat în viața lor și, în unele cazuri, transmiterea în necunoștință a infecției altor persoane. În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatitele virale, care include un obiectiv de eliminare a hepatitei B și C până în 2030 și atingerea unei rate de diagnosticare de 30% până în 2020, dar doar o  o parte din țări sunt pe cale să atingă aceste obiective.  Hepatita virală este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale în timpul nostru.  La începutul acestui an , un sondaj global a scos la iveală cinci bariere cheie  în calea diagnosticării hepatitei B și hepatitei C la nivel global: lipsa cunoașterii publice a bolilor, lipsa de cunoștințe în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, lipsa unui tratament ușor accesibil, stigmatizarea și discriminarea generalizată, și plățile „out-of-pocket” la pacienți.

Date statistice pentru Europa
Hepatita virală B (HVB)  
În anul 2017, 30 state membre UE/SEE au raportat 26.907 cazuri de infecţii cu virusul hepatitic B, cu rata de incidenţă de 6,7 cazuri la 100 000 locuitori.
Cel mai afectat grup de vârstă a fost 25-34 ani, cu 30% din cazuri iar raportul bărbaţi-femei a fost de 1,6 la 1. În cadrul cazurilor acute cel mai frecvent raportată a fost transmiterea heterosexuală (27%), transmiterea nosocomială (16%), transmiterea în rândul persoanelor homosexuale (13%). Cea mai comună pentru cazurile cronice a fost transmiterea de la mamă la copil  (41%) și iar transmiterea nosocomială (28%).
Hepatita virală C (HVC)
În anul 2017, 29 state membre UE/SEE au raportat 31.273 cazuri de hepatită C, cu rata de incidenţă de 7,3 cazuri la 100 000 locuitori . Hepatita C este mai frecvent raportată la bărbaţi decât la femei, în raportul 2 la 1.  Din toate cazurile de hepatite C raportate în 2017, 49% au fost cu vârste între 25 şi 44 ani. Cel mai frecvente cazuri acute sunt consumul de droguri injectabile (40%), nosocomială (17%) și bărbați care fac sex cu bărbați (15%).

Sursa: Institutul național de Sănătate Publică

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha