14
None

Comorbidităti în psoriazis

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, frecventă, cu impact semnificativ la nivel mondial, afectând atât calitatea vieții fizice dar și emoționale, comparativ cu alte boli majore. În ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese extraordinare privind mecanismele genetice, fiziopatologice și tratamentul psoriazisului, contribuind la cunoașterea despre istoria naturală și biologia psoriazisului, la recunoașterea psoriazisului ca o tulburare cu importante implicații asupra sănătății întregului organism. Prima observație a unei patologii asociate psoriazisului a fost făcută în 1897 când a fost raportată o asociere între psoriazis și diabet. În 1961, dr. Reed și colaboratorii au descris un nivel ridicat al prevalenței bolilor cardiace, inclusiv tromboza coronariană și infarctul miocardic (MI) la examinarea (postmortem) a pacienților cu psoriazis și cu artrită psoriazică. Ulterior, în 1978, dr. McDonald a observat o prevalență crescută a patologiei vasculare la pacienții cu psoriazis. Analizând datele epidemiologice, se confirmă asocierierea între psoriazis și bolile cardiometabolice, boli gastro-intestinale, boli renale, neoplazii, infecții, tulburări de dispoziție, și alte comorbidități emergente.

Comorbidități cardio-vasculare
Factorii de risc cardiovasculari (CV) sunt prevalenți printre pacienții cu psoriazis. În 2006, în Regatul Unit, psoriazisul a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic, independent de factorii de risc tradiționali, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul și dislipidemia. Mai mult decât atât, rata de risc este dependentă de gradul de severitate al bolii. În mod similar, psoriazisul poate fi un factor de risc independent pentru IM, accident vascular cerebral și deces cauzat de o boală coronariană, în mod colectiv, acestea fiind denumite evenimente cardiovasculare adverse majore.
Există creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cardio-vasculare în rândul pacienților cu psoriazis în formă severă, iar în ceea ce privește infarctul miocardic, riscul este la fel de crescut atât în cazul bolnavilor cu formă severă de psoriazis dar și a celor cu formă moderată. O patologie psoriazică cu evoluție îndelungată va crește riscul de a dezvolta complicații cardio-vasculare, sugerând că psoriazisul poate fi încadrat ca factor de risc independent în ceea ce privește afecțiunile cardiace.
Hipertensiunea arterială este mai prevalentă în rândul pacienților cu psoriazis, astfel că psoriazisul a fost incriminat în inducerea unui eveniment hipertensiv major. Hipertensiunea severă și tensiunea arterială slab controlată terapeutic, în rândul pacienților cu psoriazis este mai des întalnită decât în rândul pacienților fără această patologie cutanată.

Boli gastro-intestinale
Căile comune genetice și inflamatorii implicate atât în psoriazis cât și în bolile inflamatorii intestinale sunt incriminate a fi responsabile de creșterea prevalenței și incidenței acestora în rândul pacienților cu psoriazis și viceversa. În ceea ce privește afecțiunile hepatice și psoriazisul, s-a evidențiat o creștere a prevalenței hepatitei cronice, hepatitei alcoolice și psoriazis. Mai mult, s-a evidențiat o relație direct proporțională între severitatea psoriazisului și  bolile hepatice.

Boli renale
Asocierea dintre psoriazis și bolile renale a fost luată în considerare odată cu publicarea unor studii de caz ce au descris apariția glomerulonefritei în rândul pacienților cu psoriazis. Studiile efectuate în Regatul Unit și Suedia au arătat o asociere între psoriazisul sever și bolile renale  cronice sau  insuficienței renale cronice, independent de factorii de risc deja cunoscuți, dar și asocierea cu sindromul nefritic.

Artrita psoriazică
Atrita psoriazică este cea mai cunoscută dintre patologiile asociate psoriazisului, caracterizată prin inflamație articulară dar și prin manifestări extraarticulare. Prevalența acestei patologii în randul pacienților cu psoriazis este destul de ridicată, variind de la 6% pană la 42%, în funcție de studiile efectuate în fiecare țară dar și de criteriile de incluziune în cadrul acestor studii. Prevalența artritei psoriazice variază dependent de severitatea bolii dar și de durata acesteia, însă severitatea psoriazisului este slab asociată cu severitatea afectării articulare. Diagnosticul diferențial al artritei psoriazice poate fi făcut cu osteoartrita, reumatism articular acut sau gută. Debutul afecțiunii articulare este, de regulă, după apariția leziunilor cutanate, cu efect progresiv pană la distrugerea articulară permanentă, în lipsa tratamentului adecvat. Din această cauză, detecția primară este esențială.
Sunt citate, de asemnea, asocierea dintre psoriazis și boli pulmonare obstructive cronice, ulcer gastric, infecții, malignități, apnee obstructivă, fiind esențial, atât pentru pacient cât și pentru clinician, să recunoască potențialii factori de risc sau alte comorbidități ce pot apărea în funcție de severitatea și durata psoriazisului.

Boli metabolice
În ceea ce privește bolile metabolice, psoriazisul a fost frecvent asociat cu o rată crescută de apariție a obezității, diabetului, dislipidiemiei sau sindromului metabolic. Referitor la diabet, studiile efectuate au demostrat că riscul de diabet dar și al inducerii rezistenței la insulină sau a apariției complicațiilor diabetice este dependent de severitatea psoriazisului. Mai mult decât atât, pacienții cu diabet, care asociază și psoriazis, au și un risc crescut de apariție a complicațiilor macro sau microvasculare.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha