30
None

Importanța sistemului digestiv asupra imunității copiilor

Sistemul imunitar este un factor esențial în menținerea sănătății întregului organism și reprezintă un ansamblu de structuri, mecanisme și interacțiuni complexe cu rol în apărarea organismului de agenții patogeni. Sistemul imunitar, are capacitatea de a detecta acești agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți, ciuperci, substanțe nocive etc.) și de a-i neutraliza.

Sistemul digestiv are una dintre cele mai importante funcții în organismul uman. Corpul nostru depinde de nutrienții alimentari absorbiți în urma proceselor digestive.

Rolul digestiei pentru imunitatea copiilor!
Aproximativ 70% din sistemul imunitar este localizat la nivelul tractului gastro-intestinal, astfel orice tulburare digestivă compromite și sistemul imunitar. La nivelul tractului gastro-intestinal se regăsesc stații ganglionare limfatice; acestea au rolul de a desfășura procesul de toleranță imună, cu alte cuvinte, ele ne apără de apariția bolilor autoimune.

Microflora intestinală reprezintă mai mult decât simple bacterii bune și rele, cea mai importantă funcție a lor fiind reglarea răspunsului imunitar al corpului, în special atunci cand organismul se confruntă cu stresul, așa cum se întâmplă în cazul copiilor atunci când reîncep școala, grădinița sau creșa și își modifică programul, iar responsabilitățile școlare sunt reintroduse în rutina zilnică. Factorii psiho-sociali influențează buna funcționare a intestinelor, iar intestinele la rândul lor ajută la menținerea echilibrului mental.  În organism toate funcțiile fiziologice sunt interconectate și este foarte important să reușim să le menținem în echilibu și armonie, mai ales dacă vorbim despre imunitate.

Flora intestinală formează o rețea de controale naturale ce regularizează starea psihică, apetitul, greutatea corporală, absorbția de nutrienți, stresul și răspunsul imunitar.

Rolul nutrienților alimentari este acela de a participa la procesul fiziologic numit metabolism în urma căruia se formează energie, astfel, fiecare moleculă din alimente este scindată pentru a putea fi asimilată la nivelul mucoasei digestive.

Printre cele mai frecvente boli la copii se numără răcelile și enterocolita.

Începând din septembrie și până în martie, sezonul rece pune la grea încercare sistemul imunitar al copiilor.

Răcelile sau afecțiunile sistemului respirator sunt provocate în special de viruși și există peste 200 de tulpini de astfel de viruși. Cele mai frecvente simptome ale răcelii comune sunt febra, tusea, nasul înfundat, secrețiile nazale, durerile de cap și durerile musculare, simptomele unei răceli putând persista până la 10 zile. Atenție, răcelile se tratează simptomatic și în nici un caz nu se administrează antibiotic. Virusurile care provoacă răceli se pot răspândi de la o persoană la alta prin aer și prin contact personal apropiat. Din acest motiv, igiena personală este extrem de importantă.

Gripa este tot o boală respiratorie contagioasă cauzată de mai multe tipuri de virusuri gripale. Poate avea manifestări ușoare însă poate duce și la complicații severe. Copiii se află în categoria de risc, fapt pentru care se recomandă mare atenție asupra imunității organismului.

De aceea este bine să folosim produse cu rol imunostimulator, profilactic, toamna și primăvara.

Enterocolita este o afecțiune a sistemului digestiv cauzată de un virus sau de o bacterie. Se manifestă prin vomă, scaune diareice sau febră. Cel mai mare pericol în caz de enterocolită este deshidratarea. Sezonul propice de enterocolită este primăvara și vara, dar și începutul toamnei, mai ales când copiii se reîntorc în colectivitate. Este important ca pacientul să fie consultat de un medic și să se stabilească dacă este vorba de o infecție virală sau bacteriană pentru administrarea celui mai bun tratament. În cazul unei enterocolite se recomandă repaos digestiv, dar și regim alimentar câteva zile după dispariția simptomelor.

Cei mai importanți pași pe care părinții îi pot face pentru a-și menține copiii sănătoși sunt să le ofere o alimentație sănătoasă, să aibă un somn odihnitor și să facă zilnic mișcare. În plus pot apela la produse naturale din plante pentru a suplini regimul alimentar sau pentru a le regla funcțiile fiziologice și metabolismul.

Așa cum v-am obișnuit, specialiștii AYURMED vă propun unul dintre cele mai bune produse pediatrice din portofoliul AYURMED, pentru a vă putea proteja micuțul de riscurile inevitabile la care este supus în colectivitate.

HAPPY KID™ Sirop – Pentru copii sănătoși și fericiți! Este un produs care se adresează sistemului imunitar și protejării copilului, echilibrând în primul rând sistemul digestiv dar și sistemul nervos. Combinația dintre Elettaria cardamomum, Glycyrrhiza glabra, Aegle marmelos, Carum carvi și Bacopa monnieri, au efecte sinergice contribuind la stimularea unui apetit sănătos, la digestia și asimilarea eficientă a substanțelor nutritive din hrană, la buna funcționare a sistemului digestiv și hepatobiliar. Echilibrează tranzitul intestinal la copii cu tulburări de scaun și contribuie la eliminarea naturală a toxinelor. Complexul de fitonutrienți din HAPPY KID Sirop mențin sănătatea și funcționarea normală a căilor respiratorii superioare, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, contribuind astfel la creșterea capacității de autoapărare a organismului și la adaptarea la condițiile de mediu. Bacopa monieri este o plantă adaptogenă care ajută la stabilizarea stării psiho-emoționale în situațiile tensionate sau obositoare și care permite organismului să funcționeze la parametrii optimi, astfel copilul beneficiază de un sistem imunitar echilibrat. Este un produs cu eficiență demonstrată în practica tradițională medicală în profilaxia infecțiilor respiratorii și digestive la copii.

Totuși, în situația în care nu ați apucat să folosiți profilactic HAPPY KID™ Sirop, iar copilul se îmbolnăvește fie de o simplă viroză, fie de gripă, sau de diverse afecțiuni pulmonare care se manifestă prin tuse de orice etiologie, atunci putem veni în ajutorul dumneavostră cu COUGHEND™ Sirop – Protector natural al căilor repiratorii.

Este un produs natural din plante medicinale indiene care susține sănătatea căilor respiratorii și contribuie la decongestionarea acestora, prin fluidificarea mucusului și favorizarea eliminării acestuia (tuse productivă). Calmează actul reflex de tuse (tuse seacă), are acțiune emolientă, reduce uscăciunea și iritația de la nivelul arborelui respirator și ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Substanțele bioactive din COUGHEND™ Sirop, contribuie la menținerea capacității naturale de autoapărare a organismului și de adaptare la condițiile de mediu. Recomandat atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea tusei, de orice etiologie, la adulți și copii, inclusiv adjuvant în asmul bronșic, fiind bronhodilatator.



Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha