15
None

Diabetul este o boală cardiovasculară!

Interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Cristian Serafinceanu, Președinte al Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale

Stimate domnule Profesor Cristian Serafinceanu, care sunt noutățile în boala de diabet?
O mare noutate este abordarea hipercolesterolemiei, care este una dintre marile probleme de sănătate publică la nivel mondial – se știe că hipercolesterolemia este principalul factor de risc pentru boala cardiovasculară aterosclerotică  și pentru evenimentele cardiovasculare majore. În această afecțiune au fost introduse relativ de de curând o nouă clasă de medicamente. În legătură cu colesterolul, au fost propuse ținte foarte joase, care nici nu se discutau cu ani în urmă și care sunt acum propuse în ghidurile internaționale ca urmare a introducerii acestor noi clase de medicamente.

De fapt, eu îmi doresc să implementăm această abordare interdisciplinară a pacientului cu diabet zaharat. Aceasta înseamnă  ca să nu trimiți un pacient de la un medic la altul, de diferite specialități. Ceea ce-mi doresc eu este ca pacientul să stea într-un singur loc iar noi medicii să vorbim între noi, pe diverse specialități, să vedem pacientul împreună, dacă se poate, și să luăm o decizie terapeutică pentru el.

Care sunt cele mai grave afecțiuni asociate diabetului?
Diabetul este o boală cardiovasculară. Riscul cardiovascular și boala cardiovasculară asociată cu diabetul este fundamental. Aici trebuie să lucrăm la toți factorii care contribuie la creșterea acestui risc cardiovascular înainte ca se întâmple un eveniment cardiovascular major. Acești factori sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, boala cronică de rinichi. Boala cronică de rinichi diabetică este cel mai important factor care multiplică riscul cardiovascular la pacientul cu diabet zaharat. Din acest punct de vedere, la boala renală diabetică riscul de a ajunge la dializă este mult mai mic decât riscul cardiovascular pe care îl aduce în plus pacientului cu diabet zaharat. În dializă ajung sub 1% din cei care au boală cronică de rinichi. Boala cronică de rinichi este gravă prin creșterea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet. Cu cât avansează boala de rinichi, cu atît riscul cardiovascular devine mult mai grav.

Cam între 25-42% din pacienții diabetici fac boală cronică de rinichi, în funcție de cum se diagnostichează.

Cauzele sunt hipertensiunea, nerespectarea tratamentului și riscul genetic, pentru că există o vulnerabilitate genetică.

Cine depistează la pacient boala cronică de rinichi, medicul de familie sau diabetologul?
Ideal ar fi ca boala cronică de rinichi să se depisteze de către medicul de familie. Nu este greu de depistat, trebuie doar să facă o analiză de creatinină sanguină și din valoarea creatininei se calculează rata de filtrare glomerulară. Dacă este sub 60, este boală cronică de rinichi. De asemenea mai trebuie făcut un examen de urină, un raport între albumină și creatinină eliminate în urină. În funcție de aceste analize se pune diagnosticul și se stadializează boala cronică de rinichi. Teoretic aceste analize se fac anual la pacienții cu diabet de tip II.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha