22
None

”În absența screeningului pentru cancerul colo-rectal, numărul de cazuri noi va crește cu 80% până în 2040!”

Afecțiunile colorectale ocupă un loc central în patologia digestivă prin magnitudine, gravitate și costuri semnificative directe și indirecte.
Cancerul colorectal  este unul dintre cele mai frecvente cancere în lume, ca incidență și mortalitate ocupând locul 3, iar în Romania locul 2, după cancerul de sân la femei și cel pulmonar la bărbați. În momentul actual, prin eforturi multiple, ale corpului medical incluzând aici implicit societățile profesionale, conjugate desigur cu cele administrative - financiare ale decidenților politici, avem un cadru organizatoric pentru depistarea în stadii de pre-cancer (polipi colorectali adenomatoși) sau cancer precoce curabil chirurgical. Vorbim despre screening pentru populația cu risc standard (50-74 de ani) și supraveghere pentru populația cu risc crescut. Aceste programe de screening și supraveghere au început cu mai mulți ani în urmă în vest și și-au dovedit eficiența. Din acest motiv, în 2019 am început întâi prin proiectul privind elaborarea registrulului electronic de cancer colorectal și apoi din 2021 proiectele pilot de screening pentru 200.000 persoane din județele din sudul țării. Screeningul se bazează pe testul imunologic de depistare a hemoragiilor oculte în fecale, test transmis prin medicul de familie către 200.000 de pacienți, care pentru cei cu test pozitiv este urmat de examen de colonoscopie în centrele de screening special organizate, cu gastroenterologi cu competență în endoscopie intervențională. În absența acestui screening, numărul de cazuri noi de cancer colo-rectal va crește cu 80% până în 2040, dar pe de altă parte, prin screening se preconizează că vor putea fi prevenite 60 % din decese.

Dr. Cristian Gheorghe, Şef de secţie, Secţia I Gastroenterologie și Coordonator Laborator Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică, Institutul Clinic Fundeni, București.



Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha