30
None

Lansarea rezultatelor primului „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”

Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii lansează rezultatele primului „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, susţinut de compania Lundbeck România.

Este primul studiu de acest tip realizat în România care a vizat impactul economic asupra sistemului de sănătate şi care a analizat costurile privitoare la consumul dăunător de alcool şi efectele nefaste ale acestuia.

Studiul a început în luna mai 2013 şi s-a încheiat în luna octombrie 2013, rezultatele urmând a fi prezentate în cadrul Conferinței de presă care se va organiza miercuri, 30 octombrie 2013 la Hotelul Howard Johnson, Sala Colarodo (Calea Dorobanților nr.5-7), începând cu ora 11.30. Evenimentul este organizat de către Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii în parteneriat cu Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). Rezultatele ,,Studiului privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România’’ vor fi publicate de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii.

Scopul proiectului este acela de a oferi datele ştiinţifice necesare fundamentării şi iniţierii acţiunilor şi programelor care să crească gradul de conştientizare a impactului consumului dăunător de alcool şi necesitatea intervenţiilor specifice.

Obiectivele proiectului au fost:

- Dezvoltarea unei metodologii adaptate la condiţiile locale prin care să se măsoare dimensiunea economică a consumului dăunător de alcool la nivelul sistemului de sănătate

- Elaborarea studiului privind impactul consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România.

În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul înregistrat de alcool pe cap de locuitor (15 ani şi peste) în România este 10-12 litri de alcool pur pe an. În anul 2002, ratele mortalităţii atribuibile consumului de alcool la 100.000 de locuitori au fost mai mari în România decât în ţările UE10 pentru ambele sexe (România bărbaţi:159/100.000; femei: 21/100.000; UE10: bărbaţi: 136/100.000;femei: 19/100.000) şi de trei ori mai mari ca cele din UE15 (bărbaţi: 55/100.000; femei: 14/100.000). Rata a fost mare în special la bărbaţii din grupa de vârstă 45-64 de ani. Conform OMS, între cauzele de mortalitate atribuibile consumului de alcool, la bărbaţii cu vârste între 20-64 de ani, ratele de mortalitate prin accidente atribuibile alcoolului au fost cele mai mari (47/100.000), la un nivel apropiat de media UE10, dar de trei ori mai mari decât media ţărilor UE15. De asemenea, mortalitatea prin bolile cardiovasculare (BCV) atribuibile consumului de alcool a fost extrem de mare - 40/100.000, ceea ce înseamnă de două ori media UE10 şi de opt ori media UE15. Ratele mortalităţii prin ciroze hepatice, de asemenea mari (39/100,000), sunt peste dublul ţărilor UE15 şi mai mari decât media UE10. La femei, ratele mortalităţii prin ciroză hepatică şi accidente atribuibile consumului de alcool erau mai mult decât dublu faţă de media UE15 şi comparabile cu media UE10.

La o persoană consumatoare de alcool încă alte 7 sunt afectate, dependenţa de alcool fiind insuficient diagnosticată şi tratată.

Pentru alte detalii vă rugăm să contactaţi pe Sandra Păduraru, Asistent proiect, sandra.paduraru@arps.ro

Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, care în cadrul departamentului de sănătate realizează proiecte de comunicare, cercetare şi educaţie pe teme de sănătate. Organizaţia noastră are peste 10 ani de experienţă în derularea de proiecte axate pe probleme de sănătate publică, fiind implicată în cercetări, studii şi campanii de combatere a fumatului, de educaţie şi prevenire a infecţiei cu HIV/SIDA, promovarea contracepţiei şi a unui stil de viaţă sănătos, vaccinare şi consum de alcool.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha