56
None

Lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre radiaţiile x sau raze x

Generalităţi

Radiaţiile X sunt o formă de radiaţii prin ionizare. Acestea pot fi foarte periculoase. Cel mai important lucru este să se cunoască modul în care acţionează fasciculul incident de raze x. Există mai multe caracteristici ale razelor x care fac din acest tip de radiaţii unele deosebit de periculoase pentru utilizarea lor în laborator (deşi în timpul cercetărilor sunt analizate radiaţii de intensitate redusă care nu sunt riscante pentru specialiştii care le studiază).

Radiaţiile x nu pot fi simţite de om, însă unele persoane pot simţi furnicături la nivelul pielii atunci când se află în apropierea unui instrument de analiză cu raze x. Practic nu se simt fasciculele razelor x ci mai degrabă senzaţia rezultată în urma interacţiunii particulelor ionizate de raze x cu aerul.

Sunt sigure razele x?

Cu ajutorul razelor x medicii pot investiga interiorul organismului bolnavului şi pot pune diagnosticul în cazul unui traumatism sau boli. Când sunt facute în mod adecvat, radiaţiile x sunt sigure şi benefice. Este important  ca razele x să nu fie utilizate în mod abuziv pe parcursul vieţii unei persoane, întrucât aceasta poate fi expusă la o cantitate mare de radiaţii, cumulative.

Un alt aspect esenţial este să se evalueze dacă beneficiile razelor x depăsesc riscurile presupuse de utilizarea acestora. Medicii radiologi sunt instruiţi să folosească o cantitate destul de mică de radiaţii pentru a produce imaginea care va ajuta la stabilirea diagnosticului. Specialiştii care fac investigaţia cu raze x şi apoi interpretează rezultatul obţinut, sunt adesea în măsură să spună pacientului ce volum de radiaţii este implicat.

Pentru ca o persoană să înteleagă ce cantitate de radiaţii este folosită în timpul unei investigaţii, trebuie să măsoare acţiunea unei doze efective de radiaţii (1 mSv) într-o perioada de timp şi riscul rezultat în urma expunerii. De exemplu, valoarea medie a radiaţiilor la care oamenii sunt expuşi, din mediul înconjurator este de apoximativ 3 mSv pe an. Iar o mamografie are o doză de 1 mSv sau cantitatea de radiaţii x de pe parcursul a patru luni.

Razele x, riscuri şi beneficii

Razele x sunt un tip de energie electromagnetică. Acestea au lungimi scurte de undă, ceea ce le permite să transporte destul de multă energie. Atunci când acestea sunt interceptate de organismul uman intră şi radiaţiile ionizate în ecuaţie. Radiaţiile ionizate pot respinge electronii care orbitează în jurul nucleelor atomilor. Cănd electronii se deplasează, aceştia creează grupuri de atomi numite ioni, care pot împraştia alţi atomi prin celulele celui expus la radiaţii x.

Deteriorarea celulelor în urma radiaţiilor poate modifica ADN-ul şi poate duce la creşterea şanselor formării celulelor anormale în timpul replicării sau chiar a transformarii în celule canceroase, în timp. Acesta este motivul pentru care specialiştii utilizează doar doza necesară de radiaţii x sau cea mai mică doză, în cazul imagisticii medicale.

Mai mult, radiaţiile se acumulează în timp, astfel încât pot să apară probleme şi în cazul în care se fac investigaţii cu raze x în mod frecvent. Razele x nu sunt doar nocive, totuşi. Din fericire celulele umane se pot vindeca în urma expunerii de scurtă durată la raze x. În cazul unor afecţiuni, razele x pot oferi imaginea unor porţiuni de dinţi sau organe interne care nu sunt vizibile din exteriorul corpului.

Acestea ajută la evaluarea fracturilor, rupturilor sau modificărilor anormale ale oaselor şi permit medicilor să urmarească eficienţa operaţiilor chirurgicale. În cele din urmă, beneficiile stabilirii diagnosticului adecvat şi a urmării tratamentului optim sunt de multe ori mai mari decât riscurile presupuse de radiaţii. Este adevărat că razele x pot oferi chiar şi indicii în cazul situaţiilor mai delicate, cum ar fi cazul în care un copil înghite în mod accidental un obiect.

Copiii - cei mai vulnerabili la raze x

Expunerea de scurtă durată la radiaţiile ionizate nu este îngrijoratoare în cazul adulţilor deoarece celulele rapide se pot reface rapid (în cea mai mare parte) dar oasele şi ţesuturile copiilor sunt expuse unor riscuri mai mari. Celulele copiilor se divid mai repede pe masură ce aceştia cresc, existand mai multe şanse de formare a celulelor anormal şi de afectare a ADN-ului a celor care urmează să fie reproduse.

Femeile însarcinate vor anunţa medicul radiolog că sunt gravide, înainte de a suporta o investigaţie care presupune utilizarea razelor x. Şi chiar dacă în cazul a celor mai multe dintre scanările medicale se evită expunerea fetuşilor la radiaţii, este important ca medicul să cunoască detalii de acest gen. De asemenea, pentru că efectele radiaţiilor asupra organismului se cumulează în timp, medicii vor fi rezervaţi atunci când trebuie să facă testari cu raze x în cazul tinerilor.

Vulnerabilitatea copiilor implică un risc mai mare al acestora de a dezvotla cancer sau alte probleme de sănatate, mai târziu, în viaţă. De aceea, înaintea oricărei investigaţii cu raza x parinţii ar trebui să solicite toate detaliile legate de riscurile şi beneficiile presupuse de o astfel de testare.

Prevenirea expunerii la o cantitate mare de radiaţii x

Cu siguranţa că acţiunea razelor x poate fi negativă asupra organismului uman, dar există multe lucruri care pot fi făcute pentru a se reduce impactul expunerii la acestea.

În primul rând, oamenii de stiinţă au creat diverse modalităti de a minimiza expunerea la radiaîii x. Aceasta include în mare parte respectarea măsurilor de protecţie în timpul unei investigaţii cu radiaţii x, pentru a se micşora cantitatea dozelor care pătrund în piele.

De multe ori este suficient ca echipamentele să funcţioneze corespunzator, întrucât oamenii de stiinţă au creat diverse modalitaţi pentru minimizarea expunerii la raze x.

Acest lucru include, printre altele, reglarea şi măsurarea cantitaţii de raze absorbite prin piele, în timpul unei proceduri, asigurarea că echipamentele funcţionează corespunzator şi formarea adecvată a specialiştilor care manvrează aparatura.

Fiecare persoană trebuie să se asigure că nu este expusă în mod inutil la radiaţii x, că aparatura este performanată, iar medicii specializaţi în utilizarea ei trebuie să respecte întocmai recomandările specialistului pe parcursul procedurii. Nimănui nu ar trebui sa-i fie teamă să întrebe dacă o radiografie cu raze x este sau nu absolut necesară în cazul său.

sfatulmedicului.ro

Comentarii


iulia

Imi puteți spune dacă in urma unui tomograf la cap îmi poate cădea părul.?

Nov. 13, 2015, 9:44 p.m.
5
3

Ioana

Am facut o scintigrafie osoasa si in timpul analizei am simntit ca mi sarea inima din piept si aveam foarte multe palpitatii pe stomac , in timpul cand aparatul era deasupra acestor organe ,am stat nemiscata am strans din dinti intruncat imi trebuia analiza ca sunt operata de cancer la san . Ar putea sa mi spuna cineva dece mi sa intamplat acest lucru ?

Sept. 24, 2016, 1:53 p.m.
0
2

stoiciu marin

buna ziua,locuesc la bloc,la parter exact sub dormitorul meu se afla un cabinet stomatologic.care are un aparat radiologic cand il folosesc timp 3-5 secunde il aud,daca sunt co capul pe perna il aud mai tare.este periculos pentru sanatate?

Dec. 7, 2016, 2:55 p.m.
1
2

adryan

am o intrebare.ce cantitate de radiatii reontgen e necesara ca sa ti cada parul din cap.de ex in timpul atacului nuclear de la hirosima unor oameni le a cazut parul din cap.care e valoarea radiatiei?cantitatea?

July 28, 2017, 12:12 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha