31
None

Pregătirea pentru analize medicale (II)

Instrucţiuni de recoltare urină la adult:

• se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun;

• se usucă zona cu ajutorul unei comprese sterile;

• se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);

• pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instrucţiuni de recoltare urină la sugar:

• se curaţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;

• nu se tamponează zona curăţată pentru a grăbi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice;

• se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) anusului; se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar să fie în interiorul pungii; Atenţie! – se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei;

• imediat dupa ce copilul urinează în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se transportă la laborator în condiţii corespunzatoare.

În anumite condiţii, în funcţie de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta şi alte tipuri de probe de urină: proba de urină spontană / spoturi urinare, urina din 24 ore. Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a urinei.

Pregătire pacient în perioada dinaintea recoltării

• aportul de lichide în perioada recoltării trebuie să fie normal (cu excepţia cazurilor când medicul curant face recomandări specifice în acest sens).

• în unele cazuri se recomandă întreruperea medicaţiei, care poate induce interferenţe, cu cel puţin 12 ore (de preferat 48-72 ore) înaintea recoltării.

• unele alimente pot influenţa anumiţi compuşi chimici, astfel că uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa ţină o anumită dietă înaintea acestei analize.

Pregătirea pentru recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obţinute de la sediul laboratorului).

Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic. Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesită recoltarea materiilor fecale fie în coprocultorul fără mediu de cultură, fie în coprocultorul cu mediu de cultură (atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare).

Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesită o dietă specială prealabilă care ne va fi comunicată.

Pentru depistarea hemoragiilor oculte (cu origine nedeterminată), deoarece se foloseşte o metodă imunologică, nu este necesară o restricţie alimentară.

Sursa: laboratoarele SYNEVO

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha