None

Alimente binefăcătoare pentru ochi.

Continuare editia 148

     Zincul are rolul de ajutor molecular; este un mineral care are un rol esenţial ca transportor al vitaminei A din ficat la retină, pentru a forma melanina, care protejează ochiul (deoarece vascularizaţia ochiului se află sub retină). Culoarea ochiului (a irisului) vine de la melanină - cei care au ochii de culoare deschisă nu au melanină, iar cei cu culoare închisă au mai multe melanină. Culoarea nedefinită a ochiului unui bebeluş (ochii de lapte) este nedefinită, pentru că organismul încă nu a produs melanină. Zincul se găseşte în carnea roşie, pui, ficat, lapte, grâu şi fasole.

      Încă o dată ajungem la concluzia că avem nevoie de o dietă echilibrată, care să conţină toate grupurile de nutrienţi esenţiali, pentru a asigura sănătatea copiilor noştri. Sugarii care sunt alăptaţi la sân au o vedere mai bună comparativ cu cei care sunt alăptaţi artificial , deoarece laptele matern conţine mai mulţi acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung şi, de asemenea, conţine mai multi acizi docosahexaenoic faţă de formulă. Însă, în orice lapte se află şi vitamina A.

     Vitamina A are funcţie protectoare pentru vedere numai când este asociată cu grăsime. O parte din vitamina A este metabolizată în mucoasa intestinelor, apoi, prin intermediul chilomicronilor, ajunge la ficat şi la alte ţesuturi. O mare parte din vitamina A se stochează în ficat sub formă de esteri retinol  în anumite celule (celulele stelate). Retinolul  este apoi transportat în sânge cu ajutorul unor proteine numite retinol-binding protein (proteine de legare a retinolului).

     Vitamina A care nu se absoarbe  în intestine se excretează prin fecale, iar derivatele metabolice inactivate se elimină prin urină. Atunci când cantitatea ingerată de vitamina A este mică, eficienţa de absorbţie a vitaminei rămâne crescută, transportul său plasmatic rămâne normal, iar reciclarea şi mecanismul utilizării vitaminei A sunt mai eficiente.

     În cazul că ingestia vitamina A este peste necesarul organismului, absorbţia ei scade, transportul său plasmatic rămâne acelaşi, reciclarea devine mai puţin eficientă, creşte oxidarea vitaminei A, creşte foarte mult excreţia biliară şi, la fel, eliminarea prin fecale şi urină.

     Deci, administrarea permanentă,  continuă, a morcovului până la îngălbenirea copilului - sub deviza „morcovul ajută vederea” este incorectă.

     Vitamina A are 2 roluri esenţiale în metabolismul ocular. În primul rând, vitamina A lucrează ca un precursor al pigmentului vizual fotosensibil, care participă la iniţierea stimulului neural  din fotoreceptor;  în al doilea rând, este necesară pentru celulele epiteliale conjunctivale  şi pentru formarea glicoproteinelor, care ajută la menţinerea mucoasei conjunctivale şi stromei corneale.

    Anual, un sfert până la jumătate de milion de copii din lume prezintă keratomalacie şi orbesc parţial sau total, îndeosebi  în zonele sărace, precum Pakistan, Afganistan sau Egipt.

    Avitaminoza A nu apare singură, ci  este asociată de regulă cu malnutriţie, îndeosebi la copii, care, din cauza unor maladii, sunt mai susceptibili la infecţii. Simptomele care apar sunt:

  • dificultăţi de vedere, mai ales seara, ca prim semn;
  • xeroftalmie - uscarea conjunctivelor, keratomalacie (ulceraţii corneale), nyctalopie (orbire seara), pete  Bitot (leziuni conjunctivale). În ţările sărace şi femeile gravide suferă de orbire nocturnă;
  • fotofobie (nu poate privi la lumină);
  • roşeaţă;
  • piele uscată şi subţiată;
  • diaree.

     Unele infecţii, precum rubeola, pot  provoca avitaminoza A.

     În concluzie, vitamina A este benefică pentru ochi,  nu numai  în cantitatea recomandată pentru vârstă, ci şi, preferabil, prin dietă.

    Femeile gravide nu pot  să folosească prea multă vitamina A deoarece pot avea risc teratogen (malformaţii din cauza administrării vitaminei A), însă pot folosi zilnic, timp de 2 săptămâni, 10.000 ui dacă sunt suferinde de avitaminoza A .

     Nou-născuţii au nevoie doar de 50.000 ui, care se obţin dacă mama are o nutriţie adecvată.

     Sugarii până la un an au nevoie de 100.000 ui, la 4-6 luni, obţinute din alimentaţie echilibrată, fără să apară carotenemie şi împreună cu grăsimi esenţiale.

     Cei mai mari au nevoie de 200.000 ui, care, de asemenea se absorb prin alimentaţie echilibrată. Altfel, excesul de vitamina A, chiar din alimentaţie, poate să producă unele complicaţii precum: gastroenterite acute, retard de creştere, infecţii, toxicitate în urma administrării orale de vitamina A.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha