20
None

„Sunt pentru coexistenţa tratamentelor alopate cu cele naturiste”

În dialog cu Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa (III)

Continuare din numărul anterior

Medicamente alopate vs. tratamente naturiste. În contradicţie sau în strânsă legătură pentru vindecare/ameliorare? Consideraţi că un tratament naturist aplicat într-o afecţiune cronică poate concura medicina alopată?

     Tratamentele naturiste adevărate sunt utile şi complementare tratamentelor alopate. Din păcate, din dorinţa de a eluda uneori legea, există formulări care sunt de fapt medicamente, dar sunt înregistrate ca suplimente nutritive, mergând până la limita constituenţilor respectivi. Astfel, nu tot ce este înregistrat ca tratament naturist este cu adevărat naturist. Există exagerări în legătură cu virtuţile unor remedii naturiste. Putem citi că anumite extracte de plante fac minuni şi nu au niciun efect secundar, ceea ce nu este corect. Este necesară o recenzare şi o curăţare în rândul acestor tratamente naturiste şi păstrarea celor care au proprietăţi reale. În momentul de faţă autorizarea medicamentelor naturiste este mult simplificată, nemaifiind obligatoriu ca ele să treacă prin toate stadiile de aprobare ale ANM, motiv pentru care au şi “înflorit” atât de mult. Sunt pentru coexistenţa medicamentelor alopate cu cele naturiste, dar cu limite şi rigori respectate aşa cum trebuie.

Interacţiuni medicamentoase de care trebuie să ne ferim. Există o limită până unde farmacistul poate merge cu recomandările? Ceea ce este dincolo de limită, poate fi considerat abuz?

     Este un subiect interesant şi sensibil în egală măsură. Nu există nişte limite impuse până la care farmacistul poate să recomande. Evident, recomandările sunt legate în primul rând de medicamentele OTC. Dacă vorbim despre medicamentele etice, desigur, trebuie respectată prescripţia pe care medicul a elaborat-o, cu o analiză corectă a acestei prescripţii. Interacţiunile medicamentoase sunt extrem de laborioase.

     Dacă un pacient cronic are de administrat de la 2-3, iar în cazurile cele mai grave până 8 medicamente pe zi, trebuie să fim extrem de atenţi, pentru că asocierile făcute cu bună intenţie ar putea cauza probleme în organism.

     Trebuie să ştim pe ce cale se metabolizează fiecare medicament. Sunt medicamente care inhibă anumite izoenzime din citocromul P450 prin care se metabolizează alte medicamente şi se poate să crească sau să coboare nepermis de mult nivelul de concentraţie a unei substanţe.

     Aceasta îşi poate menţine efectul terapeutic, dar îi pot creşte foarte mult efectele secundare sau i se diminuează concentraţia terapeutică utilă. Nu sunt pentru recomandări de dragul de a le face şi a arăta că ştii foarte multe lucruri, până nu faci o analiză extrem de minuţioasă a lucrurilor care se petrec dincolo de ceea ce noi vedem.

   Subliniez: rolul farmacistului este extrem de important în recomandare, dar să cantonăm recomandările mai ales pe medicamentele OTC, pe care pacientul şi le administrează uneori după propria fantezie. O substanţă îşi poate pierde din eficacitate dacă nu este administrată aşa cum trebuie. Am parcurs un studiu recent făcut în Anglia, din care reieşea că se poate ajunge la o eficacitate de numai 60% a unui tratament din cauza unei proaste administrări sau a nerespectării indicaţiilor de administrare.

Cât îi permite legislaţia, în prezent, unui producător să-şi promoveze un produs în media? Dar unei farmacii, să-şi promoveze imaginea?

     Există două abordări: în publicaţiile destinate specialiştilor din domeniu se poate face publicitate medicamentelor etice. În publicaţiile destinate publicului larg se poate face reclamă medicamentelor OTC, cu respectarea unor restricţii menţionate în ghidul pe care Agenţia Naţională a Medicamentului l-a elaborat în legătură cu publicitatea medicamentelor. În ceea ce priveşte reclama farmaciilor, îmi displace total modul în care farmaciile aleg să se promoveze în media (presa scrisă, TV), atât timp cât se tratează farmacia ca o unitate comercială în care ai numai avantaje de natură comercială.

Există speranţe pentru vremuri mai bune pentru farmacii, al căror reprezentant sunteţi?

     În 2006, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, într-un interviu -, eu fiind de regulă un om foarte optimist -, am spus că vin vremuri grele, iar o parte dintre colegii mei m-au certat. Acum consider că această perioadă dificilă se va mai menţine un an sau doi, dar cine va reuşi să iasă cu bine va fi întărit. Recomand colegilor mei, cu atât mai mult celor independenţi, să aibă tăria şi răbdarea să mai aştepte o perioadă de timp, pentru că este imposibil ca lucrurile să nu se îmbunătăţească. Atunci când va funcţiona şi directiva referitoare la cele 60 zile de plată, atunci când şi zona euro va fi mai calmă, iar situaţia economică din Europa şi din lume va fi într-un echilibru, cu siguranţă situaţia farmaciei în România va fi una normală.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha