56
None

Embolizare fibrom uterin

Ce este fibromul uterin? Leiomiomul uterin (fibromul uterin) este o tumoră non-canceroasă ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterului. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o pacientă la alta, însă în general se observă 1-3 noduli cu dimensiuni între 10-150 mm. Embolizarea fibroamelor uterine este o metodă modernă de tratament, minim invazivă, non-chirurgicală și extrem de eficientă. Ea constă în înfundarea arterelor uterine, vasele de sânge ce alimentează fibroamele, astfel că se produce devascularizarea și resorbția formațiunilor tumorale, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare. Intervenția se desfășoară în laboratorul de cateterism, sub control radiologic cu ajutorul angiografului, și este efectuată de către medicul radiolog intervenționist.

Cine poate beneficia de aceasta interventie?
Pentru orice metodă terapeutică, există o serie de indicații și contraindicații. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezența unei infecții pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicații.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

  • femeile tinere cu fibromatoză uterină simptomatică și care doresc să aibă copii;
  • femeile aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame unice sau multiple simptomatice;
  • indiferent de vârstă, pacientele care doresc un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine.

Intervențiile durează în medie 30 de minute și se derulează în cele mai bune condiții, fără incidente intraoperatorii. Post intervenție, pacientelor le este administrată medicație pentru controlul durerii. Durerea este un simptom normal dupa embolizare, fiind provocată de fenomenele ischemice de la nivelul formațiunilor fibromatoase. A doua zi după efectuarea procedurii, pacientele sunt externate, urmând să revină pentru control la două și la șase luni post intervenție, când se va vizualiza absența vascularizației la nivelul fibromului, printr-o ecografie specifică. Riscul de recidivă în astfel de situații este însă foarte mic, sub 5%, astfel că ne așteptăm ca pacientele să aibă o evoluție foarte bună. Embolizarea fibroamelor uterine, efectuate sub anestezie locală, este mult mai puțin invazivă decât chirurgia, deschisă pentru eliminarea fibroamelor sau a întregului uter. Pacientele își pot relua activitățile obișnuite cu câteva săptămâni mai devreme decât în cazul histerectomiei. Pierderile de sânge care au loc pe parcursul embolizării de fibrom uterin sunt minime, timpul de recuperare este mai scurt și anestezia generală nu mai este necesara. Pe de altă parte, majoritatea femeilor care au fost tratate prin această metodă embolizare de fibrom uterin au constatat dispariția completă sau semnificativă a simptomelor. Acest lucru este valabil și pentru cele care aveau sângerări abundente și cele care semnalau durere sau presiune pelvină. Studiile pe termen lung ce au presupus urmărirea pacientelor, mai mulți ani, au demonstrat că rareori fibroamele tratate cresc sau reapar după embolizare. Acest lucru se datorează faptului că toate fibroamele prezente în uter, chiar și în stadiile incipiente, care erau prea mici pentru a fi vizualizate în urma investigațiilor imagistice, sunt tratate în timpul acestei proceduri. Embolizarea fibromului uterin este o opțiune de tratament permanent, față de alte terapii - cum este cea hormonală (în care, dacă tratamentul hormonal este oprit, de obicei tumorile fibroase vor crește).

Tel: 0742 633 424
e-mail: contact@creteanu.ro
web: www.creteanu.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha