14
None

„Ne adaptăm situației actuale de pandemie”

Stăm de vorbă cu Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie

Cum influențează SARS CoV-2 afecțiunile dermatologice?
SARS Cov-2 influențează în foarte multe moduri bolile dermatologie. În primul rând discutăm de afecțiunile care produc pe de o parte imunosupresie, iar pe de altă parte cele tratate cu medicație imunosupresoare.
Spre exemplu psoriazisul, unde avem terapiile imunosupresoare, cele biologice sau cele convenționale sistemice, tip metotrexat, ciclospirină,  dermatita atopică ce poate fi tratată cu ciclosporină, uneori metotrexat ș.a.m.d. Ceea ce este foarte important de menționat, este fapul că trebuie să luam o decizie de tratament individual pentru fiecare pacient. O boală de acest tip, necontrolată, crește riscul unei infecții, deoarece scade imunitatea organismului datorită afecțiunii în sine precum și a terapiilor imunosupresoare care le controlează (terapiile convenționale, cele biologice). Decizia de tratament individual se ia în funcție de vârstă, severitatea bolii, de locul în care se află pacientul, dacă este într-o zonă de carantină, sau apropiată de contacți cu SARS CoV-2.
În al doilea rând discutăm despre anumite simptome care apar la pacienții infectați cu SARS CoV-2, și anume erupțiile cutanate urticariene, de tip deshidroză sau circle blanc cu vasculitele respective.
Trebuie să ne gândim la aceeași problemă pe care o au toți pacienții, nu numai cei cu afecțiuni dermatologice, și anume modul în care se fac consultațiile. În situația aceasta, datorită tehnologiei,  se face  mai mult telemedicină. Pentru noi, medicii dermatologi, este o mare problemă, deoarece în dermatologie, amănuntele sunt foarte importante cum ar fi nuanțele de culori ale nevilor, micile leziuni, modifcările ce au loc și pe care pacientul nu le recunoaște întotdeauna. S-a schimbat modul în care facem consultul clasic, modul cum facem programările. De exemplu, programăm mai devreme pacienții cu un risc mai mare, înaintea celor cu forme moderate. Între consultații alocăm un timp mai mare sterilizării și igienizării cabinetului. Putem spune că acest virus ne-a schimbat radical practica medicală.

Care este implicarea SRD în proiectele naționale și internaționale?
Deși este o perioadă grea, deși lucrurile au luat o cu totul altă turnură, SRD, prin membrii săi, încearcă să se adapteze situației actuale.
Astfel, am modificat structura campaniei de depistare a cancerelor cutanate cunoscută sub numele de Euromelanoma Day, campanie desfășurată la nivel internațional.
Consulturile de această natură au avut loc la cabinete, atunci când pacienții se prezentau pentru diferite afecțiuni dermatologice. Am continuat distribuirea de flyere, montarea de postere asociate în diverse locații.
Vom puncta Ziua Mondială a Psoriazisului printr-o conferință de presă online, pentru care am pregătit numeroase materiale cu informații folositoare și care vor fi diseminate de către mass-media.
Am susținut tot pentru presă, o acțiune dedicată Dermatitei atopice, o afecțiune din ce în ce mai prezentă, vizibil în atenția noastră, o afecțiune care este din ce în ce mai greu de diagnosticat, de tratat (pot spune că apar și terapii biologice), și care impactează foarte mult atât viața individului cât și societatea, prin costurile implicate.

Care este situația registrelor naționale?
Registrele naționale funcționează în continuare. Pot spune că Registrul național de psoriazis a depășit numărul de 10.000 de pacienți înscriși. Colegii mei au înțeles din ce în ce mai bine importanța registrelor, atât pentru pacienți cât și pentru noi, medicii. Astfel, am evitat posibilitatea dublării pacienților (înregistrarea acestora la mai mulți medici) precum și a tratamentelor. De asemeni, aceste registre sunt benefice și pentru medici, acolo revăzându-se și tratamentele administrate pacienților, evitând astfel cazurile de malpraxis.
Sperăm că și Registrul de urticarie și dermatită atopică va fi de interes. Credem că și acesta se va dezvolta (deoarece s-au văzut beneficiile celui de psoriazis) mai ales că atât urticaria cât și dermatita atopică sunt boli cronice controlabile pentru care s-au dezvoltat la ora actuală terapii biologice.
Doresc să menționez că Registrul național de psoriazis este unul dintre cele mai bune din Europa.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha