14
None

Rănile care nu se vindecă: o suferință fără speranță?

Ulcerul varicos, escarele și piciorul diabetic sunt cele mai frecvente răni cronice, afectând peste 1 milion de români.

Rănile cronice reprezintă mai mult decât o problemă de sănătate; o rană cronică înseamnă durere persistentă, inflamații, infecții, imposibilitatea de a desfășura anumite activități, dependența permanentă de tratament, vizite interminabile la medic, etc.

Orice rană care nu răspunde la tratament și nu se vindecă în decurs de 6 săptămâni, este considerată a fi o rană cronică. Spre deosebire de rănile acute (tăieturi, arsuri) care sunt provocate de factori externi și se vindecă în decurs de 2-4 săptămâni, rănile cronice au la bază o afecțiune a organismului care se interpune circulației sanguine normale, îngreunând irigarea pielii și vindecarea leziunii.  Printre factorii principali care favorizează apariția rănilor cronice se regăsesc diabetul, afecțiunile cardiace, bolile venoase sau arteriale, imobilizarea prelungită, fumatul, vârsta.

Cum se tratează rănile cronice?

În momentul de față, din lipsa fondurilor și a accesului limitat la tratamente de ultimă generație, tratamentul local al rănilor cronice are la bază, în cele mai multe situații, metode tradiționale: toaleta rănii se face cu apă oxigenată și cloramină, iar în scop terapeutic se utilizează preparate pe bază de nitrat de Ag, acid boric, hidrocortizon, etc. Deși sunt foarte ieftine, metodele tradiționale necesită tratament de lungă durată care duce, în final, la atingerea unor costuri ridicate și, în mare parte din cazuri, rănile nu au o evoluție favorabilă, prelungind suferința pacientului.

La ora actuală, sunt disponibile și în România noi metode de tratament a rănilor cronice, neinvazive și nedureroase, care susțin procesul natural de vindecare și previn infectarea rănii.

Față de metodele conven-ționale, tratamentul modern crește confortul pacientului datorită atenuării durerii la nivelul rănii, schimbului atraumatic al pansamentului (pansamentele hidroactive nu se lipesc de rană), reducerii riscului de reacții alergice. Totodată, posibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu duce la scăderea costurilor tratamentului.

Hidroterapia este cel mai nou concept de terapie eficientă în tratarea rănilor cronice. Realizată în doi pași, cu ajutorul produselor HydroClean/HydroClean plus și HydroTac, această formă de tratament poate deveni cel mai bun aliat pentru pacienții care se confruntă cu aceste răni cumplite. HydroClean/HydroClean plus este folosit în primele două etape de evoluție a rănii – în etapa de curățare și la începutul procesului de granulație. Odată ce țesutul nou s-a format, este recomandat să se aplice HydroTac, pansament care susține procesul de vindecare până când rana se închide complet.

Pansamentele hidroactive sunt disponibile în farmaciile din toată țara; pentru alegerea pansamentului potrivit, se recomandă consult medical.

Aflați mai multe informații despre tratamentul modern al rănilor cronice accesând site-ul www.hartmann.ro.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha