47
None

Cristalinul trifocal

Cristalinul (lentila ochiului) este o lentilă biconvexă, transparentă la ochiul fără cataractă, cu o putere de 20-22 dioptrii, fiind situat în interiorul ochiului, la aproximativ 3 milimetri în spatele corneei  (primul strat al ochiului). Este singurul element al ochiului ce îşi poate schimba puterea de refracţie, astfel el îşi modifică curbura în timpul actului fiziologic al acomodaţiei, în acest mod un ochi emetrop (fără vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism) la un pacient până în 45 de ani (fără presbiopie, nevoia de ochelari de citit) poate vedea clar obiectele atât la distanţa cât şi la aproape. După vârsta de 45 de ani aceste mecanisme acomodative diminuă, prin scăderea elasticităţii cristalinului, astfel survine la orice individ presbiopia, adică necesitatea unui ochelar pentru aproape.

Cataracta este o modificare în transparenţa cristalinului care, dintr-o lentilă transparentă capătă diferite grade de opacifiere până la pierderea totală a transparenţei, moment în care cataracta devine matură. Singura soluţie concretă în recuperarea vederii unui ochi cu cataractă este tratamentul chirurgical, adică operaţia de cataractă, ce constă în înlocuirea cristalinului cataractat cu un cristalin artificial, un  implant. Momentul operator este hotărât de către medicul oftalmolog, în principiu, atunci când vederea ochiului cu o acuitate vizuală anterior apariţiei cataractei de 100% nu mai satisface nevoile pacientului. Pe măsura evoluţiei tehnicii, producătorii cristalinelor artificiale au încercat să creeze acel cristalin care să asigure vederea clară în toate situaţiile pe care o persoană le poate întâlni în cursul activităţilor cotidiene. Astfel, a existat o adevarată „revoluţie” pe piaţa cristalinelor artificiale, în acest moment existând o mare varietate, din care se remarcă cristalinele multifocale, ca fiind acelea care încearcă să satisfacă cel mai bine nevoile vizuale ale omului modern.

Datorită rolului său extrem de important în refracţia oculară, înlocuirea cristalinului natural, chiar transparent, fără cataractă, cu un cristalin artificial multifocal poate asigura vederea clară la pacienţii cu vicii de refracţie ce nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact, şi care depăşesc capacitatea de corecţie a LASER-ului cu Excimeri: în cazul miopiei de peste 6-7 dioptrii, hipermetropiei de peste 3-3,5 dioptrii şi astigmatismului de peste 3,5 dioptrii. De asemenea tot această operaţie, de înlocuire a cristalinului natural cu un cristalin artificial multifocal constituie soluţia, în cazul pacientului care vede bine la distanţă, are peste 45 de ani şi nu doreşte să poarte ochelari la citit. În cadrul familiei de cristaline multifocale există două tipuri de cristaline: bifocal şi trifocal.

Cristalinul trifocal constituie o variantă îmbunătăţită a celui bifocal, producătorii au încercat să corecteze anumite mici neajunsuri semnalate de pacienţi fără însă a-l detrona pe acesta. Astăzi, în practica curentă, se folosesc ambele tipuri de cristaline artificiale atât cel bifocal cât şi cel trifocal, performanţele vizuale ale pacienţilor fiind comparabile.

Ambele tipuri de cristaline au un număr diferit de cercuri concentrice, mai redus în cazul celor trifocale, astfel se realizează vederea clară la orice distanţă, independentă de diametrul pupilar, cu o mai bună vedere intermediară, vedere nocturnă, o distanţă mai confortabilă pentru citit şi mai puţine halouri pentru cristalinele trifocale.

În ceea ce priveşte selecţia pacienţilor pentru implantarea unui cristalin trifocal, ea este realizată în urma unui consult oftalmologic foarte amănunţit, urmat de o serie de investigaţii oftalmologice de mare acurateţe, care includ sau exclud pacientul din categoria celor cărora li se poate implanta un astfel de cristalin artificial. Se realizează o examinare minuţioasă a retinei şi nervului optic care cuprinde întotdeauna şi tomografia în coerenţa optică (OCT macular şi al nervului optic), perimetria computerizată (câmpul vizual), se evaluează şi caracteristicile corneei prin efectuarea pahimetriei, microscopiei speculare şi topografiei corneene, se apreciază filmul lacrimal şi se determină, printr-o măsurătoare foarte exactă, puterea dioptrică a cristalinului artificial ce urmează a i se implanta pacientului.De asemenea un rol deosebit de important este reprezentat de discuţia dintre pacient şi medicul oftalmolog, care folosindu-se şi de mijloace video pentru o mai bună înţelegere, trebuie să-i explice pacientului avantajele unui astfel de implant cât şi anumite particularităţi legate de implantarea unui cristalin trifocal: fenomenul de neuroadaptare care durează în mod variabil la fiecare caz în parte, rareori trei luni de zile, faptul că beneficiile vizuale sunt mai mari în cazul implantării unui astfel de cristalin artificial la ambii ochi, la un interval relativ scurt de timp între ochi, totodată ca postoperator este recomandată o intensă activitate vizuală atât la lucrul la computer, în acest mod utilizându-şi vederea intermediară cât şi la citit, pentru vederea de aproape, că uneori pacientul poate semnala prezenţa unor halouri pe timp de noapte care în timp dispar.

Există şi situaţii în care implantarea unui cristalin trifocal nu este recomandată, în general atunci când pacientul prezintă alte boli oftalmologice care compromit retina, nervul optic sau corneea şi care nu justifică realizarea unui astfel de implant.

Putem concluziona că experienţa medicală până în prezent, recomandă cristalinul trifocal ca fiind acel cristalin artificial indicat omului activ al zilelor noastre, cu standarde înalte, interesat de noutăţi, motivat, cooperant, cu o intensă activitate la computer, şi care înţelege că nu există nicio intervenţie fără riscuri minime, că uneori postoperator este necesară rabdare iar perfecţiunea foarte rar poate fi atinsă. Dr. Miruna Nicolae, Medic Primar Oftalmolog, Dr. în Şt. Medicale

Clinica de Oftalmologie AmaOptimex, Bucureşti

Comentarii


david leonte

Buna ziua!\r\nNe intereseaza un control la un doctor specialist. Am mai fost la un control si mi-a spus ca trebuie facuta operatia de schimbare iris si cristslin. M-ar interesa cat costa operatia si cum pot programa un control?\r\nVa multumim,o zi buna!

July 4, 2014, 12:15 a.m.
1
1

daniel

buna ziua! ma intereseaza cat costa operatia la ochi pentru cristalin trifocal sau cristalin toric. Diacnosticul meu este; hipermetropie compusa cu astigmatism.Multumesc

March 18, 2016, 12:22 p.m.
2
1

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @daniel, totul depinde de dioptrie. Putem afla in urma unui consult. Va astept cu drag daca doriti sa veniti.

March 19, 2016, 10:09 a.m.
0
0

ion ichim

buna ziua ,sunt din buzau am cataracta ,port ocheleli dar viata imi este un cosmar nu pot avea echilibru vizic ,plus dureri de cap ,am schimbat si alti ochelari ,dar mai rau ,as dori sa fiu operat , si inlocuirea cristalinului multumesc

Oct. 28, 2018, 2:15 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha