52
None

Imunoterapia specifică pediatrică

Metoda de tratament specifică bolilor alergice cunoscută  din  1911 (Noon&Freeman), a cărei eficienţă a fost confirmată prin studii dublu orb încă din 1960, urmate apoi de numeroase studii placebo controlate, conform cerinţelor ştiinţifice moderne, ocupă un loc din ce în ce mai important în practica pediatrică.

          Dacă în ultimii 30 de ani descoperirea şi introducerea multor medicamente  noi în tratamentul specific al bolilor alergice a împins pentru o perioada într-un con de umbră această metodă de mare specificitate, în ultimii ani nimeni nu mai contestă eficienţa şi siguranţa ei. Studii ample, riguroase, metaanalize accesibile de către toţi specialiştii din domenii de interferenţă, care tratează şi boli alergice: internişti, pneumologi, pediatri, orl-işti, se văd puşi în situaţia de "a ţine pasul'' cu această metodă intrată în practica zilnică internaţională.

          Imunoterapia specifică fiind singura metoda de influenţare a evoluţiei naturale a bolii alergice este evident, ca aplicarea ei cât mai devreme în terapia pediatrică a bolilor alergice are o eficienţă incontestabilă. În cei aproape 15 ani de practică în domeniul alergologiei pediatrice am avut ocazia să urmăresc sute de pacienţi cărora le-am administrat imunoterapie  specifică, iniţial  subcutanată, în prezent predominant sublinguala. Evoluţia lor a fost incomparabil mai buna decât a pacienţilor netrataţi prin imunoterapie şi cu atât mai eficientă cu cât aceasta a fost instituita mai devreme. Verificate longitudinal, testele au rămas la valori mici, stadiul de astm a ramas la unul intermitent/absent, rinita alergic într-o formă uşoară. Desigur, necesitatea tratamentelor cronice scade semnificativ, ele rămânând cele necesare stadiilor iniţiale ale bolii, iar protecţia pe termen lung, oferă un start bun spre vârsta de adult.

          Problemele  mari ale practicii curente în ţara noastră nu o constitue lipsa de informare şi poate nici cea de acceptare a metodei, ci lipsa de specialişti iniţiaţi, care în acelaşi timp să aibă siguranţa necesară în tratamentul bolilor pediatrice. Cadrul legislativ rigid, auster din ţara noastră va trebui aliniat într-un ritm rapid la normele europene, apărând multe probleme de competenţă, malpraxis, finanţare.

Dr. Lucia Cărbune,

Medic primar alergologie şi imunologie clinică,

Medic primar pediatrie

Telefon cabinet: 0213236820

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha