46
None

Operația cezariană - trecut și prezent în Spitalul Județean de Urgență Deva

Operația cezariană  a devenit un subiect controversat în obstetrica modernă. Secțiunea cezariană reprezintă nașterea chirurgicală a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului și uterului mamei. Deși în multe cazuri o operație cezariană este necesară pentru a salva viața mamei sau a fătului, există situații, tot mai des în ultimii ani, când pacientele împreună cu medicul aleg nașterea cezariană în locul celei naturale pentru că e mai convenabil, de teama durerilor din timpul nașterii naturale sau temerilor medicilor legate de procesele de malpraxis. Aceste motive non–medicale nasc controverse legate de operația cezariană.

Deși mai mulți copii s-au născut prin metoda chirugicală decât prin cea naturală, o mamă ce naște prin cezariană are risc crescut de a face complicații și are nevoie de o perioadă mai lungă pentru recuperare comparativ cu cea care a născut prin metoda naturală. Complicațiile posibile sunt infecția, pierderi semnificative de sânge, probleme cu vezica urinară, traume ale mamei și copilului legate de actul chirurgical.

Dacă rămâne din nou însărcinată, o femeie cu uter cicatricial are șanse minime de a naște natural în condiții de siguranță, deoarece există riscul ca cicatricea să se rupă în timpul travaliului (ruptura uterină).

Dat fiind că operația cezariană a devenit un subiect atât de actual și controversat , am efectuat o analiză pe 10 ani în cadrul secției obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Deva cu scopul de a stabili prevalența operației cezariene la pacientele internate.

În perioada: ianuarie 2006-septembrie 2016 un număr de 7756 nașteri au fost analizate, din care operații cezariene – 3013. S-au cules informații referitoare la: vârsta pacientelor, mediul din care provin (rural sau urban), paritate (dacă pacientele sunt primipare sau multipare), diagnostic (hipertensiune arterială, uter cicatricial, distocii, altele), sexul feților (masculin, feminin), scor la naștere, greutatea feților, membrane (rupte, intacte), vârsta gestațională.

Rezultatele obținute au arătat următoarele: în ce privește vârsta pacientelor se observă o incidență crescută pe intervalul de vârstă: 21-30 ani (56,82%), iar pe intervalul de vârstă 31-35 ani incidența e mai scăzută (22,63%) și peste 35 ani e de 11,71%. Frecvența cazurilor de operații cezariene a fost mai mare la pacientele provenite din mediul urban (66,01%). Incidența cazurilor de operație cezariană în cazul pacientelor primipare a fost relativ aceeași cu cea în cazul pacientelor multipare (50,38%, respectiv 49,61%). Referitor la diagnostic, se observă un numar mare de distocii (nașteri dificile) comparativ cu celelalte (43,84%). Nu se observă o diferență prea mare în ce privește sexul feților la naștere (52,50% feți de sex masculin, 47,56% feți de sex feminin). Numărul de operații cezariene în cazul feților cu o greutate între 3000-4500 g este semnificativ mai mare decât în celelalte cazuri (63,35%); în ceea ce privește procentul de operații cezariene pentru cazurile cu membrane rupte, acesta este mai mic decât cel cu membrane intacte (31,86% față de 68,13%), iar pentru vârsta gestațională 38-41săptămâni, procentul de operații cezariene este semnificativ mai mare decât pentru celelalte (81,41%). Concluziile acestei analize pe 10 ani la Spitalul Județean de Urgență Deva ar fi următoarele:

1. Se observă o creștere a incidenței operației cezariene în mod progresiv, după cum urmează: în intervalul 2006-2008 incidența e în jur de 30%; apare o creștere la aproximativ 40% în perioada 2009-2012, în jur de 45% în intervalul 2013-2015, iar în 2016 se observă o revenire la 37%.

2. Acest fapt se datorează, pe lângă o incidență mai mare a indicațiilor obstetricale, și unei presiuni sporite din partea pacientelor, dar și temerilor medicilor în ceea ce privește acuzația de malpraxis, temeri exacerbate de presiunea mass media.

3. Această creștere progresivă este în concordanță cu tendința la nivel european și mondial, însă cu valori ceva mai crescute față de Europa, dar în acord cu rezultatele raportate de alte câteva maternități din România. Potrivit unui raport publicat de Forbes,  țările cu cel mai mare procent de operatii cezariene sunt: Turcia (50,4%), Mexic (45,2%), Italia (36,1%), Polonia (34,6%), USA (32,5%), Germania (30,9%), Spania (25,2%) (sursa OECD, 2013)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha