58
None

Relația medicină complementară - reabilitare medicală

Medicina orientală are o vechime de peste 3.000 de ani și se bazează pe teoria că există o forță vitală (qi) care sprijină funcțiile fiziologice. Qi este concentrat în multiple căi și canale numite meridiane care traversează longitudinal corpul. Sănătatea e considerată a fi starea în care qi curge abundent și armonios iar boala se consideră a fi rezultatul unei distribuții necorespunzătoare sau unui dezechilibru al acestei energii care precipită modificări fiziologice.

Câteva dintre metodele medicinei complementare utilizate cu succes în reabilitarea medicală vor fi prezentate succint în continuare.

Acupunctura constă în inserția unor ace subțiri în puncte specifice de acupunctură de-a lungul meridianelor, pentru corectarea fluxului de energie aberant. Acupunctura este frecvent folosită în reabilitarea medicală în afecțiuni acute și cronice musculoscheletale și în afecțiuni neurologice.

Homeopatia este un sistem de diagnostic și tratament dezvoltat în urma observației că simptomele unei boli sunt o reflexie a faptului că organismul încearcă să-și redobândească homeostazia.

Ayurveda se traduce ca „știința vieții” este un sistem de vindecare cu originea în India. Principiile de bază ale acesteia includ interconvertibilitatea energiei și interconectivitatea întregii vieți. Medicina ayurvedică subliniază că atât boala cât și vindecarea apar la toate nivelele: fizic, emoțional, mental și spiritual.

Naturopatia este un sistem care se bazează pe menținerea sănătății și prevenția bolilor prin educarea pacientului și acceptarea responsabilității pentru propria sănătate.

Intervențiile minte-corp pornesc de la premiza că mintea și corpul nu sunt entități distincte. Astfel gândurile și emoțiile influențează corpul și procesele fiziologice au impact asupra stării mentale, emoționale, spirituale.

Hipnoterapia acționează la nivelul subconștientului uman și ajută pacienții să facă schimbări comportamentale pozitive și să diminueze simptomele.

Meditația inițial era legată de practici religioase și avea scopuri spirituale, de iluminare. Tehnicile moderne de meditație au fost separate de contextul religios, scopul acestora devenind mult mai concret, de exemplu scăderea anxietății și ameliorarea stării de sănătate. Există mai multe tehnici de meditație, numitorul lor comun fiind atingerea unei relaxări fizice și mentale.

Terapii prin mișcare minte-corp - cele mai utilizate în prezent sunt:yoga, T`ai Chi, tehnica Alexander, metoda Feldenkreis, Pilates, centrarea corp-minte. Toate aceste tehnici au ca scop îmbunătățirea abilităților kinestezice ale pacienților, coordonarea mișcării și a respirației, cât și ușurarea, controlul și bucuria în mișcarea zilnică.

Yoga este o artă veche indiană, un mod de viață ce cuprindea un număr de practici spirituale, acompaniate de o conduită etică, responsabilitate socială, nutriție și practici de sănătate fizică.

T`ai Chi este o formă de posturi și mișcări care datează din sec 17 în China cu scopul de îmbunătățire a echilibrului, coordonării, concentrării și diminuării stresului.

Metoda Feldenkrais este o terapie prin mișcare care se bazează pe abilitatea sistemului nervos de a dezvolta engrame noi sau noi patternuri de mișcare. Această metodă ajută pacientul să execute mișcări eficiente, nedureroase.

Metoda Alexander urmărește îmbunătățirea posturii și mișcărilor prin focalizarea pe dezvoltarea echilibrului între cap și gât în posturi statice și dinamice cât și o respirație corespunzătoare.

Metoda Pilates a fost dezvoltată în timpul și după Primul Război Mondial și este utilizată și în reabilitare, în special în afecțiuni musculoscheletale.

Fără a avea pretenția de a fi epuizat toate metodele existente și aplicabile de medicină complementară în reabilitarea medicală, am dorit să subliniez faptul că o abordare holistică, care să nu excludă medicina complementară, este binevenită, având un impact pozitiv asupra pacienților.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha