58
None

Rolul reabilitării medicale în fibromialgie

Fibromialgia (FM) reprezintă un sindrom caracterizat prin durere generalizată ce determină dizabilitate substanțială, cu o prevalență în populația generală de 6,4%. Medicina fizică și de reabilitare are rol principal în tratamentul fibromialgiei. Pentru pacienții cu FM dizabilitatea poate fi severă și generală, motiv pentru care măsurile trebuie centrate pe îmbunătățirea funcției. Un program de reabilitare medicală în FM implică o echipă multidisciplinară de profesioniști și modalități variate individualizate pentru fiecare pacient. Echipa este formată din medic specialist, psiholog, fizioterapeut și kinetoterapeut cu experiență în tratamentul afecțiunilor țesutului moale. Obiectivele vizează ameliorarea durerii, refacerea condiției fizice și psihice, creșterea capacității funcționale, reintegrare socio-profesională.

Managementul durerii - tratamentul farmacologic 

Ameliorarea funcțională în FM este dificilă datorită barierei dureroase. Există numeroase clase de medicamente care pot fi folosite singure sau în combinație. Agenții farmacologici pot reduce durerea prin creșterea nivelurilor neurotransmițătorilor inhibitori sau scăderea nivelurilor neurotransmițătorilor excitatori.

Conform recenziilor sistematice și ghidurilor terapeutice există evidențe puternice de eficacitate pentru antidepresive triciclice, anticonvulsivante, agoniști dopaminergici, agenți ce acționează asupra ciclului somn-veghe. Evidențe modeste există pentru analgezice. Sunt contraindicate opioidele puternice, corticosteroizii, antiinflamatoare nesteroidiene, hipnotice benzodiazepine și nonbenzo-diazepinice.

Injectarea punctelor tender/trigger induce întreruperea lor mecanică și este utilă în FM, dar rezultate mai bune pe termen lung se obțin în asociere cu terapia fizică, masajul, exerciții de stretching.  

Managementul durerii - tratament nonfarmacologic

Medicina fizică: electroterapia, crioterapia, termoterapia, hidroterapia sunt utile, dar există puține evidențe de eficacitate. Masajul sedativ, miorelaxant, drenajul manual limfatic și masajul țesutului conjunctiv sunt utile în reducerea durerii, îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea calității vieții. Balneoterapia a dovedit eficiență în ameliorarea durerii și funcției. Kinetoterapia utilizează un program general de stretching, blând, prelungit. Sunt recomandate exerciții aerobice cu impact redus. Startul va fi cu exerciții ușoare, iar progresivitatea va fi lentă. Vor fi efectuate de cel puțin 3 ori pe săptămână, minim 30 minute. Exercițiile aerobice în apă sunt mai blânde și bine tolerate.

Terapiile de mișcare meditative (quigong, tai-chi, yoga) au evidențe modeste în ceea ce privește eficacitatea în FM. Medicina alternativă (acupunctura și homeopatia) nu a dovedit eficacitate în FM.


Stimularea magnetică transcranială repetitivă (rTMS) aduce beneficii asupra calității vieții în FM. Este posibilă modularea ariilor cerebrale în vederea corectării anomaliilor funcționale și ameliorării simptomelor în FM. rTMS aduce beneficii și asupra durerii în FM. Poate fi considerată o metodă sigură și noninvazivă complementară analgeticelor pentru unii pacienți cu FM. Analgezia este indusă prin influențarea procesului de prelucrare emoțională asociat cu durerea globală.

Strategiile psihologice de reabilitare în FM sunt importante deoarece pacienții au niveluri crescute de stres, sentimente de depresie, anxietate și frustrație. Opțiunile de tratament includ: terapia cognitivă comportamentală, training de relaxare, terapia de grup, biofeedback-ul, managementul stresului.

Tehnicile terapiei cognitive comportamentale determină schimbări în modelele de gândire și comportament. Sunt efectuate ca terapie personală sau de grup, iar efectele benefice apar în mai puțin de 10 sesiuni. Rezultatele superioare se obțin în cazul aplicării în combinație cu programele de exerciții și/sau educație. 

Dieta săracă agravează simptomele FM. Se recomandă o dietă sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi și fibre. Pacienții cu FM produc mai mulți radicali liberi decât persoanele sănătoase deoarece au capacitate antioxidantă redusă. 

Tratamentul multidisciplinar a demonstrat eficiență în FM. Tratamentul care combină cel puțin o terapie educațională sau psihologică cu cel puțin o metodă kinetică poate determina reducerea durerii, oboselii și a simptomelor depresive. 

Concluzii 

Fibromialgia reprezintă o tulburare complexă heterogenă ce necesită o abordare multidisciplinară individualizată. Se caracterizează prin polimorfism clinic, refractaritate la mijloacele terapeutice tradiționale, generatoare de dizabilitate. Combinarea tratamentului farmacologic cu cel nonfarmacologic reprezintă soluția ideală de tratament. Intervențiile nonfarmacologice au eficacitate înaltă, dar necesită participarea activă a pacienților. Rezultă rolul important al reabilitării medicale în managementul pacienților cu fibromialgie. 


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha