5
None

Insuficiența cardiacă – principala cauză de mortalitate mondială


Insuficiența cardiacă nu este o afecțiune singulară, ci un sindrom clinic manifestat prin semne și simptome specifice. Patologia cardiovasculară reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate mondială, iar insuficiența cardiacă reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel global, decompensările cardiace fiind printre primele cauze de admisie în unitățile de terapie acută coronarieni. In Romania, insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de spitalizare la adulți, reprezentând aproximativ 150.000 de spitalizări pe an, și una din principalele cauze de deces. Astfel că, în fiecare oră 5 pacienți sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă, se efectuează 12 internări și se înregistrează 1 deces din această cauză.

În anul 2021 Societatea Europeană de Cardiologie a venit în întâmpinarea medicilor practicieni cu recomandări de actualizare în vederea îndrumării unui management corect, personalizat, bazat pe dovezi clinice solide, în funcție de etiologia specifică și asociată. Acesta este structurat astfel încât să ghideze clinicianul în vederea enunțării diagnosticului de certitudine și inițierii terapiei de specialitate, și mai puțin centrat pe prevenție. De menționat că Societatea Europeană de Cardiologie a emis un ghid specific pentru prevenția bolilor cardiovasculare tot în anul 2021.
Sunt trei obiective pe care fiecare clinician trebuie să le îndeplinească în abordarea față de fiecare pacient: reducerea mortalității, prevenția recurențelor reinternării în spital din cauza decompensărilor cardiace și îmbunătățirea statusului clinic, a capacității funcționale și a calității vieții.
Deficiența de fier sau sindromul anemic sunt două modificări biologice frecvent întâlnite în practica curentă. 80% din pacienții cu insuficiență cardiacă acută prezintă și deficiență de fier din diverse cauze și până la 55% din cei cu insuficiență cardiacă cronică. Astfel, pentru toți pacienții trebuie să se efectueze regulat screeningul pentru deficiența de fier.
Pacienții diagnosticați cu neoplazie trebuie să efectueze anterior inițierii de chimioterapie consult cardiologic, de preferat de către o echipă specializată în cardio-oncologie, independent de istoricul CV.
Incidența și prevalența insuficienței cardiace este într-o continuă creștere. Mulți dintre aceștia dezvoltă faze avansate de boală cu persistența simptomatologiei independent de tratamentul maximal instituit, din cauza creșterii ratei de supraviețuire și a tratamentelor specializate nou apărute. Totuși prognosticul este încă rezervat, cu o mortalitate la un an de 25% până la 75%.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha