51
None

Protezarea micilor articulaţii. Protezarea mâinii

     Sistemul osteoarticular formează scheletul, care susţine corpul uman. Oasele oferă un suport rigid ţestuturilor moi ale corpului, formând pârghii care se mişcă în articulaţii sub acţiunea aparatului muscular.

     În epoca modernă, acest sistem este afectat deopotrivă de traumatisme, boli degenerative şi sistemice, neoplazii, etc, cu repersursiuni asupra mobilităţii şi calităţii vieţii.

    De aceea, au fost dezvoltate diverse metode prin care se înlocuiesc articulaţiile distruse. Metoda cea mai eficientă o reprezintă, fără echivoc, endoprotezarea.

Endoprotezarea mâinii, o intervenţie complexă

     Endoprotezarea reprezintă înlocuirea componentelor proprii ale articulaţiei bolnave cu componente sintetice, special concepute după tiparul vechii articulaţii, astfel încât, după introducerea acestora, să rezulte o nouă articulaţie care să respecte cât mai fidel atât forma, cât şi biomecanica vechii articulaţii.

     Mâna reprezintă unealta de care ne folosim cel mai des, în fiecare zi. Astfel, cea mai mică schimbare în capacitatea de a ne folosi de mână are repercursiuni atât fizice, cât şi psihologice asupra oricărui individ.

   Există traumatisme ale mâinii, în urma cărora articulaţiile, atât de mici şi complexe la acest nivel, sunt grav afectate sau chiar distruse.  Există boli inflamatorii sistemice, cum ar fi poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, guta, sclerodermia, dar şi boli degenerative care afectează mâna, duc la artroză şi la deformarea articulaţiilor.

     Una dintre cele mai importante afecţiuni la care endoprotezarea articulară la nivelul mâinii este indicată, îl reprezintă poliartrita reumatoidă. Această afecţiune extrem de dureroasă, deformează şi degradează în timp articulaţiile mâinii, ducând în final la anchilozarea acestora şi imposibilitatea efectuării mişcării.

Endoprotezele, copii fidele ale suprafeţelor articulare

      Deoarece este vorba de articulaţii extrem de fine, endoprotezele sunt livrate în mai multe dimensiuni, sterile, în cutii sigilate, iar implantul utilizat este ales după mărimea articulaţiei de înlocuit. Ele au un astfel de design încât să reprezinte o copie fidelă a suprafeţelor articulare normale. Pentru diversele articulaţii, există diferite tipuri de endoproteze- de silicon, dintr-un aliaj de titan şi o componentă de polietilenă, dar alegerea fiecarui tip de endoproteză aparţine chirurgului, în funcţie de condiţiile locale şi generale ale pacientului. Prin protezarea mâinii afectate de diferite boli, se urmăreşte restabilirea, în măsura posibilului, a funcţionalităţii atât de complexe a mâinii.

Tratament riguros

     Tratamentul afecţiunilor deformante ale mâinii trebuie efectuat de o echipă de medici cu experienţă, formată din reumatolog, ortoped şi chirurg plastician, după un plan riguros, care cuprinde, în afara actului chirurgical şi recuperarea funcţională, care este extrem de importantă. Trebuie ştiut însă că o redare exactă a funcţiilor de fineţe ale mâinii nu este uşor de realizat.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha