None

Trombozele venoase

    Coagularea sângelui în interiorul venelor, fie vene profunde sau superficiale

    Complicaţiile trombozelor venoase depind de localizare şi de evoluţia trombului.  

    CAUZELE TROMBOZELOR

    În anii ’20, un patolog faimos, Virchow, a indicat că există 3 mari cauze pentru coagularea sângelui în vene. Aceşti factori poartă denumirea de Triada Virchow:

  • Modificări în peretele venei
  • Modificări în circulaţia sângelui
  • Modificări în compoziţia sângelui

    MODIFICAREA PEREŢILOR VENELOR

    Vasele de sânge sunt “căptuşite” de un tip special de celule numite celule endoteliale – celule plate. cu proprietăţi speciale, care previn coagularea sângelui. Orice modificare a celulelor endoteliale sau orice influenţă asupra lor poate cauza coagularea sângelui pe celulă sau sub celula respectivă.

    Fumatul sau concentraţiile scăzute de oxigen pot dăuna celulelor endoteliale.

    MODIFICĂRI în CIRCULAŢIA SÂNGELUI

    Fluxul lent în circulatia sângelui datorat sedentarismului şi ortostatismului prelungit (persoanele care stau mult timp in picioare sau în pozitie şezândă)  O altă cauză a modificării fluxului sanguin este schimbarea diametrului sau a lungimii venei – cum se întâmplă în cazul venelor varicoase.

    MODIFICARILE COMPOZIŢIEI SÂNGELUI

    Cea mai comună cauză a modificării compoziţiei sângelui este dezhidratarea. Apare când oamenii consumă alcool sau alte băuturi cu cofeină, precum ceaiul, cafeaua, alte băuturi. Din păcate, acestea au efect diuretic: deşi consumăm acest gen de lichide, organismul nostru le elimină, cel mai mult sub formă de urină. Ca urmare, sângele devine mai concentrat şi mai predispus să se coaguleze.

    Folosirea tratamentelor hormonale sau diuretice duc la modificarea compoziţiei.  

    Investigaţii paraclinice

  • Ecografie doppler + cea mai relevantă metoda de investigare venoasa.
  • Termografie – un dispozitiv infraroşu, folosit pentru a determina diferenţele de temperatură dintre cele 2 picioare – inutil daca există tromboze la ambele picioare.
  • Analize de sânge – nu dau întotdeauna rezultate corecte.
  • Flebografie  – injectarea unei substanţe de contrast la nivelul venos

    TESTAREA PENTRU TROMBOZE  

    Picioarele dureroase şi umflate sunt cel mai comun simptom al trombozelor. Cu toate acestea, nu doar trombozele provoacă aceste simptome, iar unele tromboze sunt asimptomatice.

    Analizele de sânge: exista o serie de teste folosite în secţiile de urgenţe/accidente. Acestea se bazează pe identificarea unor marker biochimici din circuitul sanguin care favorizează trombozele.

    Ecografia Doppler este cel mai bun test de diagnoză la ora actuală. Există mai multe tipuri de ecografie doppler  

    TRATAMENTUL TROMBOZELOR

    Nici un tratament – se recomandă evaluarea anuală sau semestrială pentru pacienţii care au meserii de risc (sportivii de performanţă, meserii în care se stă mult în picioare, meserii din domeniul aeronauticii).

    Tratament medical preventiv – prescrierea medicamentelor tonice venoase sau a ciorapilor de compresie.

    Tratament curativ – prescrierea de medicamente destinate tonifierii venelor şi asigurarea unor parametri sanguini optimi; prescrierea de ciorapi de compresie personalizaţi nevoilor pacientilor; scleroterapie sau tratarea cu laser a varicozităţilor superficiale

    Tratamentul uzual - constă în subţierea sângelui prin folosirea anticoagulantelor. De obicei, acest lucru presupune injectarea cu Heparină, procedeu cu efect imediat, în timp ce tratamentul cu anticoagulant oral e de durată

    Tratamentul debutează cu o doză anume timp de 3 zile. Urmează efectuarea unor teste de sânge pentru a determina dozajul corect de medicament.

    Nivelul corect este obţinut prin măsurarea timpului de coagulare cu ajutorul unui test clasic, INR.

    Corpul uman este în masură să distrugă marea majoritate a cheagurilor, aşa că tratamentul cu Heparina este folosit pentru prevenirea formării altor cheaguri în timpul în care corpul distruge trombozele existente.

    În mod tradiţional, doctorii prescriu anticoagulant oral pentru 3 până la 6 luni şi scanarea picioarele periodic.

    În cazuri foarte rare, dacă există o tromboză venoasă masivă, cu riscul fie de a bloca venele, fie de a ajunge în plămâni, putând cauza embolism pulmonar, se pot efectua fie injecţii de tromboliză, fie se pot monta filtre în venă pentru a opri cheagul în cazul în care acesta se desprinde.

    Tratamentul chirurgical ambulatoriu – scleroza sau fibroza venelor safene sau a venelor colaterale prin metode chirurgicale uşoare, sub anestezie locală, realizate cu rezultate estetice foarte bune. Nu este nevoie de internare şi pacientul pleacă pe propriile picioare în 2 ore după încheierea intervenţiei.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha