47
None

Celulita preseptală la copil

Ce este celulita preseptală și cum apare?
Celulita preseptală este o inflamație a țesuturilor din jurul ochilor, adică a pleoapelor, localizată anterior de septul orbital, care nu s-a extins în interiorul orbitei.
Infecția și inflamația țesutului periocular apare:
prin infectarea directă: după traumatisme la nivelul acestor țesuturi, după intervenții chirurgicale perioculare, după mușcături de insecte, prin apariția unor erupții locale-herpes simplex/virusul varicelo zosterian;
prin extinderea infecției de la procese infecțioase locale sau de vecinătate, cum ar fi infecția sacului lacrimal-dacriocistită, orjelet (ulcior al pleoapei), sinuzita etmoidală, infecții dentare;
prin infectare hematogenă (pe calea sângelui) de la infecțiile localizate în vecinătate.

Cum se manifestă clinic celulita preseptală?
Pleoapele sunt umflate și roșii, calde, prezintă disconfort/durere la atingere. Copiii mici pot avea stări de rău și febră. De asemenea, pot fi văzute procesele infecțioase care au dus la apariția celulitei preseptale, cum ar fi sacul lacrimal inflamat, ulciorul, leziunile traumatice etc. Inflamația poate fi prezentă și la obraz/frunte.

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic, dar este nevoie de investigații paraclinice atunci când sursa de infecție nu este evidentă, când există suspiciune de complicații, pentru a identifica agentul infecțios etc.

Cât de gravă este celulita preseptală?
Prezența celulitei preseptale la copil, în mod special, dar nu numai, este o urgență medicală, pentru că evoluția simptomelor și apariția complicațiilor este rapidă și imprevizibilă. Astfel, infecția poate evolua rapid cu extindere în orbită și apariția celulitei orbitale, situație în care inflamația este prezentă inclusiv la nivelul ochiului și poate apare rapid pierderea vederii.
De asemenea, drenajul venos al zonei orbitei și a pleoapelor se face către cap, în sinusul cavernos. Aceste vene nu au valve, iar infecția se poate răspândi rapid cu apariția trombozei de sinus cavernos, cu consecințe neurologice și vizuale grave.

Cum se tratează?
În primul rând trebuie să prevenim apariția acesteia prin tratarea proceselor infecțioase locale, prin urmarea strictă a indicațiilor de tratament și igienă, postchirurgical, prin dezinfectarea plăgilor mici locale, dar, odată apărute semnele clinice, nu trebuie întârziată vizita la medic. Tratamentul include antibioterapie, antiinflamatoare și tratamentul proceselor infecțioase ce a dus la apariția celulitei preseptale.

Prognosticul bolii
Dacă diagnosticul și tratamentul sunt făcute devreme, înainte de apariția complicațiilor, prognosticul este foarte bun.

Recepţie: 0219252;
0730 593 534 / 0764 740 081
E-mail: office@oftapro.ro;
Bd. Mărășești nr. 15, Sector 4, București, www.oftapro.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha